Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.07.2023 19:28

Застереження МВФ щодо пенсійної реформи

Експерт з питань соціальної політики

МВФ вважає, що під час війни недоцільно і передчасно братися за реалізацію другого рівня пенсійної реформи

МВФ вказав Уряду Шмигаля і слугам в особі сумнозвісної Третьякової на неприпустимість запровадження під час війни накопичувальної пенсійної системи!

 Зокрема, у 33 пункті оновленого Меморандуму з МВФ йдеться про те, що Уряду України за доцільне зосередитися зараз на збереженні існуючої солідарної пенсійної системи, забезпечивши її життєздатність.

При цьому МВФ вказав, що передчасно і недоцільно під час війни братися за запровадження накопичувальної пенсійної системи, оскільки це може призвести до відтоку грошей і руйнування солідарної пенсійної системи.

 До наших можновладців неодноразово зверталися експерти міжнародних фінансових організацій (в тому числі МВФ та Світового банку), які вказували на те що в умовах війни та і важкої економічної кризи запроваджувати накопичувальну пенсійну систему неприпустимо тому що є загроза перетворення її на велику фінансову піраміду!

Тим більш, що фактично нема гарантій збереження пенсійних накопичень…

 Запроваджувати накопичувальну пенсійну систему у такі важкі та непрогнозовані для вітчизняної економіки часи – цілковите економічне безглуздя!

Проте, уряду дуже хочеться на пенсійні гроші накупити у самого себе ОВДП, а сумнозвісній пані Третьяковій і компанії не терпиться віддати «пенсійні» на прокрутку приватним страховим компаніям і фондам.

 Перш ніж прийняти рішення про запровадження примусової накопичувальної пенсійної системи, уряду треба врахувати негативний досвід східноєвропейських країн та застереження міжнародних експертів:

                           - запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування не повинно мати негативного впливу на фінансове забезпечення солідарної пенсійної системи;

  •                            - забезпечення на належному рівні пенсійних накопичень і відповідних пенсійних виплат із накопичувальної системи потребує стабільного економічного зростання, значного підвищення рівня заробітної плати та низького рівня інфляції в країні;
  •                            - гарантування збереження пенсійних накопичень;
  •                            - на стартовому етапі запровадження такої системи потрібно вжити таких заходів, які унеможливили б зловживання і завищені адміністративні витрати та запобігли б негативним наслідкам запровадження накопичувальної пенсійної системи – перетворення її на фінансову піраміду!

Проте, ці застереження міжнародних та українських експертів тупо ігнорувалися владою…

І ось тепер ці застереження на вимогу МВФ прийшлося записати в Меморандум.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]