Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2020 16:37

Доопрацьована урядова програма-пустишка

Експерт з питань соціальної політики

Щодо доопрацьованої програми діяльності Уряду Зе-Шмигаля

В четвер  Верховна Рада в черговий раз буде розглядати  в черговий раз доопрацьовану програму другого Уряду Зеленського (Програма діяльності КМУ від 12.06.2020р. реєстр №3330)

Розглянимо коротку характеристику цього документу:

Документ являє собою «доопрацьований» варіант набору пустих гасел попередньої програми діяльності КМУ із наведенням таких самих неконкретних і загальних за своїм визначенням завдань (функцій) діяльності кожного міністерства і віце-прем’єр-міністра.

Як визначено у Пояснювальній записці до проекту постанови - Програма діяльності Кабінету Міністрів України розроблена на основі поданих міністерствами пропозицій, а основна мете цієї програми (так як і попереднього варіанту) – це необхідність подання Програми, яка визначається чинним законодавством (ст.85 Конституції України, ст.11 закону про Кабінет Міністрів України, регламентів ВРУ і КМУ).

Програма КМУ фактично не має а ні параметризованих критеріїв оцінки досягнення результатів, а ні термінів для здійснення таких оцінок.

Єдиним натяком на програмність і цільовість заходів, що пропонуються міністерствами (або віце-прем’єр-міністрами) є наведення переліку «Очікуваних результатів та показників», які у свою чергу мало пов’язані із наведеним переліком задач того чи іншого міністерства.

Перелік задач по міністерствах перенасичений такими висловами загального понятійного характеру як: «Запровадження», «Покращення», «Оптимізація», «Забезпечення», «Стимулювання», «Модернізація», «Вжиття заходів», «Лібералізація ринку» та інше.

Так само як і в попередньому варіанті (на 9 сторінок) програми дій КМУ, у доопрацьованому варіанті (на 86 сторінок) визначаються:

Виклики, що стоять перед Україною: Російська агресія, Пандемія коронавірусу, Економічна криза (хоча економічна криза переважно викликана саме дією двох попередніх факторів – війною і пандемією);

Відповіді на термінові виклики. У цьому пункті Уряд рекламує виключно урядову Програму стимулювання економіки щодо подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Така програма була прийнята на основі «презентації», але так і не була оприлюднена саме як програмний документ Уряду у вигляді плану взаємопов’язаних заходів із критеріями досягнення результатів.

Серед нових напрямів програми дій зазначається:

- Стратегічний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію (Уряд підтверджує незмінний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України).

- Підхід до створення довгострокової програми діяльності Уряду (де визначається, що Європейська та євроатлантична інтеграція України є дороговказом розвитку країни; Цифровізація економіки – один з ключових напрямків внутрішньої державної політики; Питання реінтеграції тимчасово окупованих територій залишається ключовим пріоритетом, який дозволить забезпечити цілісність держави.

Довгостроковість програми підтверджується тим, що дана програма була розроблена з урахуванням пропозицій комітетів Верховної Ради та програмних документів, в тому числі програми політичної партії “Слуга народу” та програми Президента України Володимира Зеленського).

Так само, як і у попередньому варіанті програми дій Уряду, зазначаються короткострокові і довгострокові пріоритети діяльності Уряду (знову ж таки, інформація подається на рівні пропагандиських ГАСЕЛ)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]