Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.05.2009 12:29

Вибори міських голів в два тури вилікують місцеве самоврядування від "політичної шизофренії"

Експерт з питань соціальної політики

20 травня ми зробили важливу справу. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 3051-1 стосовно обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості (або кандидат набирає більшість голосів виборців, або переможець визначається в

20 травня ми зробили важливу справу. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 3051-1 стосовно обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості.

Йдеться про те, що у містах з населенням більш ніж 75 тисяч мешканців кандидат на посаду міського голови повинен набрати більше половини голосів виборців, що прийшли на дільниці. Причому явка має складати не менш ніж 50%.

Якщо жоден кандидат не набрав більш ніж половину голосів, має бути проведене повторне голосування (другий тур), при якому у виборчому бюлетені залишаються тільки двоє переможців першого туру.

Така практика існувала до 2002 року і непогано себе зарекомендувала. Мер, обраний в такий спосіб, є легітимним: його підтримують більшість жителів міста.

На жаль, чинна виборча система не гарантує того самого. Почастішали випадки, коли міського голову обирає маргінальна меншість, а більшість потерпає від його дивакуватих рішень. Починаючи з Києва, де на виборах переміг Леонід Черновецький, за якого проголосували 13% киян. В основному це представники специфічної соціальної групи, яка готова проміняти право вибору на гречку та інші копійчані подачки.

Вибори в два тури дозволяють уникнути крайнощів, не допустити випадкового проникнення радикалів і просто неадекватних людей на відповідальні посади. Бо місто не повинне потерпати від наполеонівських амбіцій мільярдера, що купив голоси кількох тисяч соціально незахищених виборців, найняв з десяток підставних кандидатів у міські голови для окозамилювання і, вигравши вибори за допомогою подібних політтехнологій, не дає людям й крок ступити без хабаря.

Психологи кажуть, що неадкекватна людина може своєю шизофренією заражати маси людей. Але масовий психоз рано чи пізно закінчується, і люди бачать, хто є хто. От для того, щоб міська громада встигла придивитися до майбутнього градоначальника, і потрібен другий тур.

Важлива відмінність у порівнянні з попередніми такими законодавчими ініціативами - процедура виборів міського голови у два тури буде застосовуватись тільки у великих містах. Це дозволить зекономити бюджетні кошти. Там, де населення менше ніж 75 тисяч громадян, за місцевою владою все-ж таки слідкують правоохоронні органи, а от в містах-мільйонниках та обласних центрах навіть неадекватний мер має великі шанси вийти сухим з води у багатьох скандалах, бо може використовувати для збереження особистої влади величезний адміністративний і корупційний ресурс.

Вибори міських голів в два тури Україні необхідні, як ковток свіжого повітря. Передусім в регіонах, де місцеве самоврядування часто порушує всі закони та норми здорового глузду. Тим більш дивно, що за цей законопроект дружно проголосували всі фракції, крім "Партії регіонів". Лише двоє "опозиціонерів", Тарас Чорновіл і Григорій Маньковський, натиснули кнопку "За" і поступили мудро.

Втім, реалізації нової реформи доведеться добряче почекати. Адже закон має бути прийнятий в другому читанні, а потім його має підписати Президент.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]