Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2008 17:37

Ми пропонуємо фінансувати дорожні фонди через збільшення ставок податку з власників легкових автомобілів.

Експерт з питань соціальної політики

Покращити фінансування територіальних дорожніх фондів я пропоную за рахунок збільшення податку з власників дорогих машин.

Всі читачі знають, що якість українських  автошляхів залишає бажати кращого у зв’язку з хронічним недофінансуванням заходів по ремонту і будівництву доріг. Багато контрактів на ремонт і будівництво доріг, які були укладені рік і більше тому, зриваються підрядниками внаслідок суттєвого росту цін на будівельні матеріали порівняно із передбаченими у контракті. До того ж, фінансова криза додала чимало проблем.

Покращити фінансування територіальних дорожніх фондів я пропоную за рахунок збільшення податку з власників дорогих машин.  Саме це стало основою нового законопроекту «Про внесення змін до ст.3 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», поданим мною для розгляду у ВР.

Я дійсно вважаю, що збільшення розмірів податку на легкові автомобілі з великими об’ємами двигуна значно поповнить дорожні фонди необхідними коштами, особливо зараз, під час підготовки до EURO-2012.

На мою думку, власники дорогих авто, тих, де об’єм двигуна  перевищує 3500 куб.см.,  мають нести тягар фіскального навантаження. Насьогодні, за діючим законодавством, податок з власників автівок сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів. Ці фонди  85 % зборів  спрямовують на фінансування доріг загального користування, а 15 % відправляється до бюджетів місцевого самоврядування - на ремонт та утримання вулиць.Тож  необхідно окремо призначити ставки податку з авто, що є вже предметами розкоші – певні моделі ALPINE, AUDI , BMW , BUIK , CADILLAC , CHRYSLER , PONTIAK , MERSEDES - BENZ , HUMMER , TOYOTA тощо.

 В законопроекті  пропонується застосовувати при  об’ємі двигуна від 3501 і більше –  ставку податку 100 грн.з 100 куб.см, якщо автомобіль новий . Якщо авто використовувався  менше 8 років – 120 грн.з 100 куб.см., а якщо більше 8 років – 1000 грн з  100 куб.см.

Запропоновані зміни  не потребують додаткових матеріальних та фінансових витрат з Держбюджету, а сам законопроект забезпечить достатній рівень фінансування необхідних робіт з ремонту та будівництва автошляхів.

Теги: БЮТ
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]