Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2022 17:30

Аналіз присутності голландських компаній і їх позиції в Росії

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Парламент Нідерландів визнав Росію спонсором тероризму, а понад 80 голландських компаній все ще фінансують військовий бюджет Росії

Королівство Нідерландів є одна з найбільш стійких та конкурентоспроможних економік як у Європі, так і у світі в цілому, що має велике значення у глобальному господарстві.

На протязі багатьох років Нідерланди для Росії є одним із ключових у світі постачальників наукомістких товарів, послуг та управлінських технологій, країна-транзитер і логістичний хаб для російського експорту, а також важливий партнер у сфері здійснення транскордонних інвестицій. При цьому, починаючи з середини 1990-х років Нідерланди є податковим та фінансовим хабом для великих російських компаній, як приватних так і державних.

Нідерланди – традиційно один з найбільших торгових партнерів Росії (третє місце у світі після Китаю та Німеччини, друге в Європі після Німеччини), їхня частка в сукупному торговому обороті Росії до початку пандемії COVID-19 трималася на рівні 6–7%. До 2020 року за обсягом прямих накопичених інвестицій Нідерланди займали друге місце після Кіпру інвесторів в Росії. У багатьох галузях російської економіки нідерландські інвестиції відігравали значну роль. Станом на 2020 рік в Росії було зареєстровано близько 200 компаній за участю нідерландського капіталу. Серед пріоритетних напрямків нідерландського інвестування в Росії є природо-ресурсозбереження, промислове використання вторинної сировини, зелена енергетика, нові технології для тваринництва та рослинництва.

Водночас, Нідерланди станом на середину листопада 2022 року були єдиною країною, яка продовжувала поставки сирої нафти з Росії до Північної Європи.

Джерело: https://twitter.com/EerikNKross/status/1595519237933654021

З початком агресії Росії проти України в 2014 році, а також, з моменту введення 17 березня 2014 року санкцій ЄС щодо Росії, зокрема і Нідерландами, а також після 17 червня того ж року, коли сталася авіакатастрофа з малайзійським Боїнгом, інвестиційна діяльність між Нідерландами та Росією майже заморожена.

Довідково: станом на 2014 рік товарообіг між Росією та Нідерландами становив 73,2 млрд. доларів США. Обсяг російського експорту в Нідерланди становив майже 68 млрд. доларів США та частка Нідерландів у зовнішній торгівлі Росії становила 9,4 відсотка. Росія посідала восьме місце серед партнерів Нідерландів з часткою 3,3 відсотка у зовнішньоторговельному обороті Нідерландів. Експорт Нідерландів в Росію становив 0,9% (5,2 млрд. доларів США). На кінець 2014 року обсяг накопичених інвестицій нідерландського походження в економіку Росії становив понад 68 млрд. доларів США (17,8% від усіх іноземних інвестицій), з них прямих інвестицій майже 24 млрд. доларів США.

Враховуючи це, фінансова сфера Нідерландів зазнала опосередкованих збитків, пов'язаних із зменшенням або припиненням співпраці з компаніями, що потрапили під санкції ЄС, а також скороченням угод з контрагентами в Росії та збільшенням фінансових ризиків кредитування експортноорієнтованих кластерів економіки країни акредитації - Росії.

Однак, незважаючи на зовнішні фактори, Росія та Нідерланди залишалися важливими партнерами в торгово-інвестиційній сфері.

Довідково: в 2021 році товарообіг Росії з Нідерландами склав 46,4 млрд. доларів США, збільшившись на 62,52% (17,9 млрд. доларів США) порівняно з 2020 роком. Експорт Росії до Нідерландів у 2021 році становив 42,2 млрд. доларів США, збільшившись на 69,83% (17,3 млрд. доларів США) порівняно з 2020 роком. Імпорт Росії з Нідерландів у 2021 році становив 4,3 млрд. доларів США, збільшившись на 14,17% (531,5 млн. доларів США) порівняно з 2020 роком.

У 2021 році понад 3 тис. Нідерландських компаній експортували товари до Росії та майже 2 тисячі компаній імпортували товари з Росії. В 2021 році компанії Нідерландів експортували до Росії товарів на понад 5 млрд. євро.

За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році 92 голландських компанії (з часткою в капіталі 50+%) забезпечили роботою щонайменше 29 800 людей, ці компанії отримали $5,0 млрд річного доходу, заплатили $220 млн податків, мали $2,9 млрд капіталу та $4,2 млрд активів.

6 компаній (7% з 92 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, близько 25% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом. Ще 30 компаній оголосили про плани покинути Росію, у 2021 році в них працювало 8 200 людей, вони отримали $1,8 млрд (36%) річного доходу, мали $1,1 млрд капіталу та $1,3 млрд активів. Але принаймні 32 компанії все ще залишаються, а 24 компанії вичікують і обмежують свої інвестиції.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП голландських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ:

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки (більш ніж 2%) в цій країні є голландські компанії в 3 галузях: Товари широкого вжитку, Алкоголь і тютюн та Електроніка.


ТОП галузей за кількістю голландських компаній та часткою доходів та кількістю локацій в РФ з бази даних:

Як реагують голландські компанії?

З 92 компаній в базі KSE 35% голландських компаній все ще залишаються в Росії, ще 26% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 33% вже анонсували про свій вихід і 7% вже пішли з продажем своїх акцій. Деякі голландські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

6 голандських компаній (або 7% від загального числа), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли», юридично голландських бенефіціарів в них більше немає):

KPMG (Консалтинг та право, Статус за KSE - вийшли) Навесні представник KPMG International сказав:

«Ми вважаємо, що разом з іншими глобальними компаніями ми несемо відповідальність відповісти на триваючий військовий напад російського уряду на Україну. В результаті наші російські та білоруські фірми вийдуть з мережі KPMG. KPMG має понад 4500 співробітників у Росії та Білорусі, і припиняє наші робочі відносини з ними, багато з яких були частиною KPMG протягом багатьох десятиліть, що неймовірно важко. Це рішення не про них – це наслідок дій російського уряду». У червні запис про засновника було видалено з реєстру, а в липні АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «КПМГ» було перейменовано на АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «КЕПТ».

 

Prosus (Онлайн сервіси, Статус за KSE - вийшли) Зареєстрована в Нідерландах компанія Prosus, що входить до південно-африканського інвестиційного холдингу Naspers, який також є материнською компанією OLX Group, уклала угоду про продаж своєї частки в одному з найпопулярніших російських сервісів оголошень Avito місцевій компанії. Kismet Capital Group (Kismet) за 151 мільярд рублів (2,4 мільярда доларів). Prosus відмовляється від частки в 403 мільйони доларів російської соціальної мережі VK. Prosus NV відмовився від своєї частки в найбільшій соціальній мережі Росії за безцінь, вийшовши з компанії, якою керує керівник, який перебуває під санкціями США.

 

Home Credit (Фінанси та платежі, Статус за KSE - вийшли) Home Credit B.V. — міжнародна небанківська фінансова установа, заснована в 1997 році в Чехії зі штаб-квартирою в Нідерландах. Home Credit оголосила про підписання угоди про продаж своїх російських банківських активів і дочірніх компаній групі індивідуальних інвесторів на чолі з Іваном Тиришкіним. Придбання Home Credit and Finance Bank (HCFB) та його дочірніх компаній згаданою групою призведе до виведення Home Credit Group з російського ринку. Структура чеської групи Home Credit вийшла з капіталу KhF Bank, передавши йому свою частку в 49,5%, випливає з даних ЕГРЮЛ.


SPAR (FMCG, мала 466 супермаркетів і отримувала майже 64% своєї виручки з Росії, Статус за KSE - вийшли), Nutreco (Їжа та напої, Статус за KSE - вийшли), Brunel International (Консалтинг та право, Статус за KSE - вийшли) - компаній, які повністю припинили співпрацю з Росією.

 

Компанії, які ігнорують вихід

Swinkels Family Brewers/Bavaria (Їжа та напої, Статус за KSE - залишаються) Bavaria вважає що не порушує жодних правил чинним контрактом з росіянами. За словами материнської компанії Swinkels Family Brewers, існує ліцензійна угода з російською пивоварнею Московської пивоварної компанії, яка дозволяє їм варити пиво під назвою Bavaria. Ця угода не підпадає під санкції, запроваджені проти Росії через війну в Україні. Чинна угода з Московською пивоварною компанією про виробництво пива під назвою «Баварія» поки що реалізується. Раніше Swinkels Family Brewers припинила поставки в Росію до подальшого розпорядження. Також перевірялися фінансові операції з країною.

GasTerra (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE - вичікують) У березні на веб-сайті компанії з’явилася заява: «Як компанія та як співробітники, ми приголомшені, стурбовані та розгнівані війною, розпочатою Росією в Україні. Ми усвідомлюємо серйозність ситуації, тому наші дії в цьому Криза є головним пріоритетом. GasTerra також купує частину свого газу в Росії, але ми не можемо приймати жодних незалежних рішень щодо цього через його важливість для постачання газу. Якщо уряд запровадить санкції, які вплинуть на наш бізнес, вони будуть виконані. Ми контактуємо з урядом з цього приводу». Нідерландський газовий трейдер GasTerra вирішив не виконувати вимоги "Газпрому" щодо односторонніх платежів, викладених в указі президента Росії Володимира Путіна щодо оплати за постачання російського газу. У відповідь на рішення GasTerra "Газпром" оголосив про припинення поставок з 31 травня 2022 року.

 

Аналіз окремих галузей

Алкоголь та тютюн

Heineken (Статус за KSE - виходять) Голландська пивоварна корпорація Heineken N.V. заявила, що планує досягти угоди про продаж російських активів загальною вартістю 475 млн євро у другій половині 2022 року. «28 березня Heineken оголосила про своє рішення вийти з Росії. Ми досягаємо значного прогресу, щоб забезпечити впорядковану передачу нашого бізнесу новому власнику в повній відповідності з міжнародними та місцевими законами, і очікуємо досягнення угоди протягом другої половини цього року», – йдеться в заяві.

Хімічна промисловість

LyondellBasell (Статус за KSE - вичікують) «Починаючи з цього моменту, LyondellBasell не буде вступати в будь-які нові ділові операції або відносини з російськими державними компаніями. Ми також маємо намір припинити ділові відносини з російськими державними компаніями, наскільки це можливо з правової точки зору. Ми зараз оцінюємо, як це вплине на нашу діяльність, зокрема на сировину, комунальні послуги, постачальників ланцюгів постачання та клієнтів. Крім того, ми дотримуємося всіх американських і міжнародних санкцій, які були запроваджені в результаті цієї кризи» - повідомила компанія навесні.

 

Громадське харчування

DP Eurasia (Статус за KSE - вичікують) яка управляє брендом Domino's Pizza в Туреччині та Росії, за перші чотири місяці року спостерігалося зниження продажів у Росії на 1,5%, що є відносно незначним. «Поки що занадто рано говорити про відкриття нових закладів (в Росії). Але ... наш російський бізнес стійкий», — сказав директор аналітиків DP Eurasia Аслан Саранга, зазначивши, що «у групи хороші відносини з її франчайзі в країні». У квітні гендиректор заявив, що половина закладів групи в Росії є франчайзинговими, і навіть якщо компанія забажає їх закрити, вона не зможе. Зауважимо, що ця компанія також є в Україні і досі працює, незважаючи на війну.

 

Телекомунікації

VEON (Статус за KSE - виходять) Голландський оператор мобільного зв'язку Veon може виділити свої російські активи з більшої компанії. Голландський телекомунікаційний оператор Veon Ltd заявив, що планує продати свої російські підрозділи, на які припадає більше половини його доходів і прибутку.

 

Energy, oil and gas

Bellona (Статус за KSE - виходять) Bellona працює в Росії більше 30 років. Зараз ця діяльність припинена, і «Беллона» відкрила новий офіс у Вільнюсі, Литва, де продовжуватимуть роботу фахівці «Беллони», переселені з Росії. «Ми прагнемо зберегти наш досвід і будемо використовувати його для допомоги Україні, водночас ми повинні бути готові до підвищених ризиків безпеки на російських ядерних установках і сховищах відходів», — говорить засновник Bellona Фредерік Гауге. 

Резюме

В 2022 році з початком широкомасштабної військової агресії Росії проти України Нідерланди разом з іншими західними союзниками здійснили фінансові обмеження по відношенню до Росії.

Довідково: в 2022 році Урядом Нідерландів було заморожено російських фінансових активів на суму 646,4 млн. євро та заблоковано транзакцій пов’язаних із російською стороною на суму 574,7 млн. євро. При цьому, поточний товарообіг між Нідерландами та Росією становить 2 млрд. доларів США.

Однак, незважаючи на геополітичну кризу у Європі, за даними ОЕСР, темпи економічного зростання в Нідерландах становитимуть 4,3% у 2022 році та прогнозується, що економічне зростання сповільниться до 0,8% у 2023 році відповідно.

Враховуючи вищевикладене, варто зазначити, що Нідерланди рішуче засуджують напад Росії на Україну та за який Росія заплатить високу ціну. Нідерланди знаходяться в тісному контакті з ЄС, НАТО та іншими союзниками щодо впровадження відповідних санкцій проти Росії. Відповідь Нідерландів на російське вторгнення в Україну слід розглядати на цьому тлі. Дійсно, крім найрішучішого засудження нападу Росії на Україну, уряд Нідерландів відреагував безліччю способів. Він надає гуманітарну, економічну та військову підтримку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]