Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.05.2017 12:51

Футбольний стадіон: вимоги до поля

Директор "ФФУ Продакшн"

Ще до початку будівництва стадіону вирішуються тисячі важливих питань стосовно розміщення, конструкції, інфраструктури, дизайну, впливу на оточуюче середовище і, звичайно, безпеки. Найбільше поглядів притягує саме поле, на якому і відбувається основне «таї

Футбол – свято для мільйонів людей в усьому світі. Футбольний стадіон – місце для цьогосвяткування, а для багатьох гравців, фанатів і вболівальників – це справжнійфутбольний «храм». Але сам стадіон – це вже не просто поле і ворота, в XXI столітті це складнабагаторівнева система, в якій кожен елемент має бути ідеально вивіреним тапрацювати як швейцарський годинник.

Ще до початку будівництвастадіону вирішуються тисячі важливих питань стосовно розміщення, конструкції,інфраструктури, дизайну, впливу на оточуюче середовище і, звичайно, безпеки. Найбільше поглядів притягує саме поле, на якому і відбувається основне«таїнство» гри. Пропоную розібратися з основними стандартами професійногофутбольного поля.

  • Ігрове поле. Рекомендовані розміриігрового поля для усіх матчів вищого рівня наступні: довжина - 105 м, ширина -68 м. Ці розміри є обов'язковими для FIFA World Cup і фінальних змагань вчемпіонатах конфедерацій. Для інших матчів згідно сучасних футбольних правил (LawsoftheGame 2016/17)дозволяються наступні розміри: довжина – від 90 до 120 м, ширина – від 45до 90 м.
  • Допоміжні області. Такі зони потрібні біля ігровогополя, щоб гравці могли розігріватися, там також можуть розміщуватися асистентирефері, медична служба, представники служби безпеки, медіа та преси. Рекомендується,щоб ця зона складала не менше, ніж 8,5 м з боків поля і по 10 м за воротами.Таким чином загальні розміри ігрового поля і допоміжних зон складатимуть 125 м*85 м.


  • Зона розігріву футболістів. Трав'яне покриття повинне простягатися аж до рекламних щитів навколо ігровогополя. Цікаво, що всі території допоміжної області, які використовуються длярозігріву гравців, повинні бути вкриті покриттям, аналогічним до того, яке є наігровому полі. Однак, якщо поле вкрите натуральним трав'яним газоном, то дозволяється використання штучного покриття найвищоїякості (наприклад, такого).
  • Розмітка. Поле обмежується двомабічними лініями і двома лініями воріт. Їх ширина не повинна перевищувати 12 см.Ігровий майданчик ділиться на дві половини середньої лінією, посередині якоїзнаходиться відмітка центру поля. Навколо неї проводиться коло радіусом 9,15метра.
  • Біля кожних воріт розташовуєтьсяштрафний майданчик, всередині нього - воротарський майданчик, а також точка длявиконання 11-метрового штрафного удару. В усіх кутах ігрового поля розташованісектори радіусом 1 м для виконання кутових ударів.
  • Прапорці. У кожному куті поля встановлюютьсяпрапорці, які закріплено на флагштоках. Важливо, щоб вони були без загостреноговерхнього кінця. Стандартна висота прапорців - 1,5 м.
  • Ворота. З цим важливим елементом футбольногополя пов’язано стільки історій, що я планую приділити йому увагу у наступному,окремому блозі.

В залежності від того,наскільки чітко і точно виконуються всі вище перелічені вимоги, стадіони можутьпроходити сертифікацію і приймати відповідну до свого рівня категорію матчів. Важливопам’ятати принцип, за яким загальна оцінка системи не може бути вищою, ніжнайнижча оцінка будь-якого його елементу. Тому вкрай важливо контролюватиреалізацію кожної складової сучасної складної системи під назвою «футбольнеполе». 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи