Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2023 12:42

Все що потрібно знайти, щоб почати заробляти на цінних паперах

Молодший юрист консалтингового департаменту Lextensio

Прагнучи диверсифікувати свої доходи або отримувати пасивний дохід, багато хто цікавиться темою цінних паперів.

Все що потрібно знайти, щоб почати заробляти на цінних паперах

Може здатися, що наразі питання підвищення фінансової обізнаності точно не знайти в списку пріоритетних. Насправді ж такі події як війна чи пандемія, навпаки змушують людей серйозніше замислитися над пошуком нових джерел прибутків.

Прагнучи диверсифікувати свої доходи або отримувати пасивний дохід, багато хто цікавиться темою цінних паперів. У такому разі, без розуміння основ декларування та оподаткування операцій з ними не обійтися. В даній статті ми акцентуємо увагу на найголовніших аспектах, які необхідно знати обов’язково.

1. Основні правила декларування

Розпочнемо з того, що інформація про отримані дивіденди та інвестиційний прибуток має бути включена до декларації про майновий стан та доходи. Вона має бути подана до податкової інспекції до 1 травня року, що настає за звітним. Якщо ви сплачуєте податки самостійно, оплата має бути здійснена до 1 серпня.

Уявімо, що у звітному році ви здійснювали тільки витрати на придбання інвест-активів, тобто, наприклад, лише купували акції. У такому випадку, за підсумками року подавати декларацію не треба.

Лише коли відповідний актив буде проданий, потрібно буде розрахувати та задекларувати фінансовий результат від такої операції. Причому зробити це необхідно навіть якщо операція вийшла в нуль.

Облік результату таких операцій має вестися окремо від інших доходів і витрат і при визначенні того, в якому саме році звітувати про доходи, істотною є саме дата їх фактичного отримання, а не нарахування. Наприклад, якщо в 2022 році ви вийшли зі складу учасників товариства, але розрахунок з вами відбувся тільки у 2023 році, то за підсумками 2022 року звітувати щодо цих доходів не треба.

2. Податкові ставки та винятки

У випадку отримання позитивного фінансового результату, тобто інвестиційного прибутку, сплаті підлягають податок з доходу фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір у розмірі 1,5%. Якщо ж ви отримали від’ємне значення, тобто інвестиційний збиток, ця сума може бути перенесена для зменшення фінрезультату у наступному звітному році.

Серед винятків, які встановлює Податковий кодекс України, що не включаються до загального річного оподатковуваного доходу варто виділити дохід від продажу інвест-активів, що не перевищує суму, визначену з урахуванням розміру місячного прожиткового мінімуму на відповідний рік. Межа включення операції до розрахунку порівнюється з отриманим доходом за кожною операцією окремо. Ми розрахували, що для 2023 року цей показник складає 3760 грн.

Окрім цього, відповідно до даних Міністерства фінансів України, на сьогодні між Україною та іншими державами діють 72 конвенції (угоди) про уникнення подвійного оподаткування. Тож, за наявності відповідних умов, не забувайте про можливість зменшити податок, який підлягає сплаті в Україні.

Необхідно перевірити, чи наявна відповідна міжнародна конвенція між Україною та країною, де були сплачені податки, та чи передбачені пільги для застосовного податку. Після цього отримати від іноземного органу, уповноваженого справляти податки, довідку про сплачену суму і додати її до декларації про майновий стан і доходи.

3. Оподаткування дивідендів

Окремо слід розглянути питання оподаткування дивідендів. За загальним правилом податковими агентами при виплаті є резиденти – емітенти корпоративних прав, які здійснюють нарахування та виплату дивідендів. Нагадуємо, що податковий агент — це особа, яка зобов'язана нараховувати, утримувати та сплачувати податки до бюджету від імені та за рахунок платника податку, тобто замість вас.

Виплата дивідендів фізичним особам підприємством, яке є платником податку на прибуток супроводжується нарахуванням і сплатою податку з доходів фізичних осіб у розмірі 5%. Ставка у 9% застосовується до дивідендів, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Виплата дивідендів за привілейованими акціями або за іншими акціями чи корпоративними правами, що передбачають виплату дивідендів у фіксованому розмірі та участь їх власника в управлінні акціонерним підприємством, з метою оподаткування прирівнюється до виплати заробітної плати, тобто оподатковується за ставкою 18%.

Усі дивіденди, виплачені фізичним особам, незалежно від суми та форми виплати, підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Висновок

Отже, підсумовуючи, зазначимо, що якщо ви здійснювали лише придбання, наприклад, акцій, то незалежно від того скільки разів і як саме змінювалася ціна на них, декларувати це не потрібно. Оподаткуванню підлягає лише прибуток від операцій з інвест-активами, а не вся сума нарахованого доходу без урахування витрат і, у разі отримання збитків, розмір податку за наступний період можна зменшити. А також, зменшити податкове навантаження можна завдяки механізму уникнення подвійного оподаткування.

Ми згадали лише про основні положення законодавства для того, щоб розпочати ваше знайомство з основами оподаткування операцій з цінними паперами в Україні. Не варто забувати, що за несплату податків та за порушення термінів їх сплати, податкове законодавство передбачає штрафні санкції. Залучення у свій бізнес юристів і фінансистів, які є професіоналами своєї справи, полегшить усі ці підрахунки та позбавить вас потреби самостійно розбиратися у всіх тонкощах.


Джерела:

1. Податковий кодекс України від 19.05.2011 р. № 3393-VI// Відомості Верховної Ради України. − 2011. − № 48-49.

2. Закон України від 06.02.2018 р. № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

3. Головне управління ДПС в Івано-Франківській області "Оподаткування податком на доходи фізичних осіб дивідендів, які нараховуються фізичним особам" від 22.12.2022 р.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]