Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2022 10:01

Управління грошовими потоками під час війни

Фінансовий директор "КОЛО" (мережа продуктових магазинів), екскерівник фінансової трансформації Fozzy Group

Щоб бізнес був здоровим і процвітаючим, фінансовому директору потрібно уважно стежити за основними показниками, такими як: EBITDA, прибуток/збиток, оборотний капітал та грошовий потік.

Ще під час пандемії багато компаній засвоїли дуже важливий урок: важливість планування та управління грошовими потоками. Для багатьох фінансових директорів грошовий потік був пріоритетом номер один, а для декого було вже пізно.

Більшість співробітників вашої організації не відрізняють Cash-Flow (звіти про рух грошових коштів) та PL (звіті про прибутки та збитки), тому я раджу вам почати з просвітницької діяльності.

Звіти про рух грошових коштів дають цілісну картину різних платежів здійснюваних компанією, які зазвичай не відображаються у звіті про прибутки та збитки. Наприклад, якщо ваша компанія взяла кредит і повертає його - ці платежі не будуть включені у звіт про прибутки та збитки. Для порівняння, ця інформація буде включена у звіт про рух грошових коштів, надаючи уявлення про фактичні витрати вашого бізнесу. Якщо ви хочете знати, куди ваш бізнес витрачає гроші, звіт про рух готівки може дати вам точний портрет відтоку.

Короткострокове планування.

Бюджет руху грошових коштів корисний для прийняття управлінських рішень, коли мова йде про короткострокове планування терміном до 12 місяців. Компанії повинні залишатися платоспроможними, щоб уникнути банкрутства та виконувати зобов’язання, такі як виплата заробітної плати, операційні та інвестиційні витрати тощо. Оскільки звіти про рух грошових коштів надають детальну інформацію про те, скільки готівки є у підприємства в певний момент часу, вони можуть допомогти фінансовим менеджерам спрогнозувати грошові потоки в найближчому майбутньому та відстежувати платежі для досягнення короткострокових цілей.

Довгострокове планування.

Подібно до короткострокового планування, бюджет руху грошових коштів повинен допомогти фінансовим менеджерам планувати на довгострокову перспективу. Рівень деталізації залежить від задач та користувачів. Генеральний директор та акціонери частіше розглядають консолідовані та верхньорівневі показники. Натомість керівникам департаментів потрібна більш детальна аналітика. Розвиток компанії залежить від точного фінансового планування. Довгострокове планування грошових потоків допомагає завчасно зрозуміти потенційні виклики та дії, які необхідно прийняти, а також яким видам діяльності компанія має надавати пріоритет.

Краще уявлення про результати планування грошових коштів.

Підприємства зазвичай планують бюджети грошей, яких слід дотримуватися, щоб гарантувати успіх розвитку бізнесів. Однак, незважаючи на це, бувають випадки, коли підприємства не можуть повністю виконувати свої планові обсяги або досягти цілей, визначених протягом періоду планування. Звіт про рух грошових коштів може допомогти компаніям проаналізувати, чи дійсно було ефективним їх планування грошових потоків, дозволяючи користувачам порівняти прогнозовані цифри із фактичними результатами, адже цю інформацію корисно використовувати для більш точних прогнозів у майбутньому.

Можливість збільшення надходження грошових коштів.

Хоча прибуток неминуче допомагає створити обігові кошти, існують інші способи зробити цета іноді ці методи можуть бути досить ефективними. Перш за все, необхідно звернути увагу на оборотний капітал, а саме: рівень запасів, готової продукції, незакінченого виробництва і навіть витратних матеріалів для офісу. Дрібні витрати персоналу на чай, каву та печиво потребують грошей. Також рекомендую звернути увагу на витрати на спецодяг та комунальні платежі, і це окрім прискіпливого контролю дебіторської та кредиторської заборгованостей.

Ліквідність.

Керівництву вкрай важливо знати оптимальну суму готівки, необхідну для успішної діяльності. Це одна з найважливіших функцій, яку може виконати звіт про рух грошових коштів. Саме за допомогою такого звіту компанії можуть аналізувати утворення профіциту або дефіциту коштів. Якщо компанія отримує надлишок готівки, вона може інвестувати ці гроші. А якщо у неї дефіцит, вона може звернутися до зовнішніх кредиторів або інвесторів, щоб досягти оптимальної ліквідності.

Аналіз оборотних коштів.

Оборотний капітал визначається як кошти, які наразі доступні підприємству — сума готівки, депозитів або інших резервів, які зберігаються для управління операційними та повсякденними витратами. Звіти про рух грошових коштів можуть допомогти керівникам підприємств, інвесторам та іншим зацікавленим сторонам проаналізувати рух оборотного капіталу. Завдяки цьому аналізу легше покращити свою діяльність. Існує багато сучасних методів управління оборотним капіталом.

Кризовий менеджмент.

Оскільки звіт про рух грошових коштів дає зацікавленим сторонам уявлення про те, чи є у них дефіцит або надлишок оборотних коштів, звіт може допомогти впоратися з кризою. Спрогнозувавши потенційну нестачу готівки в компанії в майбутньому, фінансовий директор зможе знайти способи подолати таку проблему завчасно. Це значно вплине на здатність підприємства досягати своїх цілей.

Плануйте найгірший випадок.

Починаючи із «сценарію за замовчуванням», також доцільно розглядати найгірший сценарій. Що станеться, якщо мій постачальник більше не зможе виконувати свої зобов’язання і моє виробництво зупиниться? Як довго вистачить моїх грошових резервів для покриття витрат? Розігруючи такі випадки, можна виявити слабкі місця в управлінні грошовими потоками. Якщо трапиться найгірший сценарій, ви будете краще підготовлені та дефіцит готівки не виникне неочікувано.

На завершення хочу наголосити, що необхідно активно переглядати бюджет руху грошових коштів. Недостатньо створити його один раз і не оновлювати місяцями. Тому найкраще взяти за звичку деякі практики, щоб управління грошовими потоками стало рутиною справою. Це може виглядати, наприклад, так:

● Регулярно оновлюйте бюджет грошових коштів: принаймні щомісяця, а ще краще щотижня.
● Створюйте найгірші сценарії та вживайте на їх основі запобіжних заходів.
● Дійте якомога раніше і не намагайтеся ігнорувати вузьке місце та сподіватися на краще.
● Контролюйте ВСІ витрати та встановлюйте ліміти.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи