Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2022 10:02

Чого варті китайські гарантії безпеки України

Гарантами безпеки України є не тільки США і Велика Британія – згідно Будапештського меморандуму, але також – Франція і Китай

Україна відмовилась від ядерної зброї, приєднавшись до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), згідно із Законом України № 248/94-ВР від 16.11.1994.

У пункті 6 цього Закону вказано, що "6. Цей Закон набирає чинності після надання Україні ядерними державами гарантій безпеки, оформлених шляхом підписання відповідного міжнародно-правового документа".

Отже, цей Закон набирав чинності лише за умови надання Україні ядерними державами гарантій безпеки.

Офіційно у 1994 році ядерними державами вважались: (1) Сполучені Штати Америки, (2) Російська Федерація, (3) Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, (4) Французька Республіка та (5) Китайська Народна Республіка.

Ці країни є постійними членами Ради Безпеки ООН – постійно діючого органу ООН, на який покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру та безпеки (ст. 24 Статуту ООН).

Росія, Велика Британія і США надали Україні гарантії безпеки у формі Меморандуму (Будапештський) від 05.12.1994 про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до ДНЯЗ. 

Дві інші ядерні держави – Франція і Китай – офіційно висловили гарантії Україні у формі дипломатичних нот (Заява Франції про приєднання України до ДНЯЗ від 05.12.1994; Заява Уряду Китаю про гарантії безпеки Україні від 04.12.1994).


[Будапештський] Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994


5 грудня 1994, Будапешт / Фото з сайту WIKIMEDIA.ORG

Колишній посол США в Україні (1998-2000) Стівен Пайфер у своїй статті "The Budapest Memorandum and U.S. Obligations" 2014-го року так пояснив суть гарантій, наданих Україні у Будапештському меморандумі: "Гарантії безпеки, подібні до тих, що містяться в Будапештському меморандумі, не мають такої великої ваги, як гарантії безпеки НАТО або гарантії в договорах про взаємну безпеку, які Сполучені Штати уклали з Японією та Південною Кореєю".

Також пан Пайфер вказав, що "у 1994 році Вашингтон виписав Києву чек* за підтримку США в Будапештському меморандумі, хоча і сподівався, що він ніколи не буде переведений в готівку. На жаль, це так".
_________________________________
* Йдеться не про фіскальний чек, який видають покупцю у магазині на підтвердження факту покупки, а – про розрахунковий чек, який виписує власник банківського рахунку, за яким отримувач чеку може одержати гроши в банку. Чек, що Вашингтон виписав Києву, починав діяти після порушення безпеки України, зокрема, її територіальної цілісності, але головною особливістю цього чеку є те, що він був виданий без зазначення суми, тобто, це – бланковий чек, або – carte blanche.
_________________________________

Отже, гарантії, надані Україні у Будапештському меморандумі, не передбачають застосування збройної сили з боку гарантів у випадку збройного нападу на Україну, як це передбачено, наприклад, у статті 5 Північноатлантичного договору (НАТО).

Гарантії Будапештського меморандуму полягають у матеріальній підтримці України, в тому числі української армії озброєнням, а також у компенсації Україні тих втрат, які вона зазнала внаслідок окупації Росією українських територій та конфлікту на Донбасі.


Нещодавно Британський Центр економічних та ділових досліджень (Centre for Economics and Business Research; CEBR) оприлюднив Звіт про вартість для України конфлікту з Росією, розрахувавши економічні втрати України в результаті конфлікту з Росією в період з 2014 по 2020 рік.
Втрата виробництва України в період з 2014 по 2020 рік через конфлікт з Росією становить 280 мільярдів доларів США, або до 40 мільярдів доларів США на рік, що становить 19,9% ВВП України до конфлікту.
Тільки анексія Криму в 2014 році коштує до 58 мільярдів доларів США втраченого ВВП для України
Триваючий конфлікт на Донбасі коштував Україні до 14,6 мільярдів доларів на рік у період з 2014 по 2020 рік
Конфлікт мав серйозний вплив на торгівлю та інвестиції та призвів до значних втрат активів та податкових надходжень
Втрати такого ж порядку будуть продовжувати накопичуватися з 2020 року і, швидше за все, зросли за останній період ескалації конфлікту.


Заява Франції про приєднання України до ДНЯЗ від 05.12.1994
(Текст Заяви Франції можна знайти в збірнику під назвою «Гарантії безпеки», стор. K-8)

Statement by France on the Accession of Ukraine to the NPT
[le 5 décembre 1994]

La France réaffirme, à l'intention de l'Ukraine, en tant qu'Etat partie au TNP comme Etat non nucléaire, la déclaration faite à l'intention des Etats non dotés de l'arme nucléaire et qui se sont engagés à le rester, de ne pas utiliser d'armes nucléaires contre eux, excepté dans le cas d'une agression menée en association ou en alliance avec un Etat ou d'autres Etats dotés d'armes nucléaires contre la France ou contre un Etat envers qui elle a contracté un engagement de sécurité.

La France, en tant que membre permanent du Conseil de Sécurité, affirme son intention d'obtenir que le Conseil prenne des mesures immédiates en vue de fournir, conformément à la Charte, l'assistance néssaire à l'Ukraine en tant qu'Etat non possesseur d'armes nucléaires partie au TNP, au cas où celle-ci serait victime d'un acte d'agression ou ferait l'objet d'une menance d'agression avec emploi d'armes nucléaires.

La France réaffirme son engagement de respecter l'indépendance et la souveraineté de l'Ukraine dans ses frontières actuelles, conformément aux principes de l'Acte final d'Helsinki et de la Charte de Paris pour une nouvelle Europe. Elle rappelle son attachment aux principes de la CSCE selon lesquels les frontières ne peuvent être modifiées que par des moyens pacifiques et par voie d'accord, et les Etats participants s'abstiennent de recourir à la menace ou à l'emploi de la force soit contre l'intégrité territoriale ou l'indépendance politique d'un Etat, soit de toute autre maniére incompatible avec les buts des Nations Unies.

La France rappelle également, à l'intention de l'Ukraine, l'importance qu'elle attache au respect, par l'ensemble des pays de la CSCE, de l'obligation de s'abstenir de tout acte de contrainte militaire ou polique, économique ou autre, visant à subordonner à leur propre intérêt l'exercice par un autre Etat particpant des droits inhérents à sa souveraineté et à obtenir ainsi un avantage quelconque.

На відміну від Будапештського меморандуму, заява Франції не містить зобов’язань консультуватися у разі виникнення запитання щодо гарантій.


Заява Уряду Китаю про гарантії безпеки Україні від 04.12.1994
(Текст Заяви Уряду Китаю можна знайти в додатку до листа постійного представника Китаю до Генеральної Асамблеї ООН, Ref. A/49/783, від 14.12.1994)

Statement of the Chinese Government on the security assurance to Ukraine issued on 4 December 1994

The Chinese Government welcomes the decision of Ukraine to destroy all nuclear weapons on its territory, and commends the approval by the Verkhovna Rada of Ukraine on 16 November of Ukraine’s accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons as a non-nuclear-weapon State.

China fully understands the desire of Ukraine for security assurance. The Chinese Government has always maintained that under no circumstances will China use or threaten to use nuclear weapons against non-nuclear-weapon States or nuclear-weapon-free zones. This principled position also applies to Ukraine.

The Chinese Government urges all other nuclear-weapon States to undertake the same commitment, so as to enhance the security of all non-nuclear-weapon States, including Ukraine.

The Chinese Government has constantly opposed the practice of exerting political, economic or other pressure in international relations. It maintains that disputes and differences should be settled peacefully through consultations on an equal footing. Abiding by the spirit of the Sino-Ukrainian joint communiqué of 4 January 1992 on the establishment of diplomatic relations, the Sino-Ukrainian joint communiqué of 31 October 1992 and the Sino-Ukrainian joint statement of 6 September 1994, China recognizes and respects the independence, sovereignty and territorial integrity of Ukraine, and stands ready to further develop friendly and cooperative Sino-Ukraine relations on the basis of the Five Principles of Peaceful Coexistence.

Китайська заява також не містить зобов’язань щодо проведення консультацій.

У пункті 2 Спільної заяви України та КНР стосовно всебічного підвищення рівня українсько-китайських відносин дружби і співробітництва від 02.09.2010 міститься посилання на Заяву Уряду КНР від 1994 року, а також йдеться про готовність сторін до проведення консультацій щодо подальшого посилення гарантій без'ядерної безпеки.


Вже 27.03.2014 під час голосування за Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН A/RES/68/262 щодо територіальної цілісності України, Китай "утримався".

Під час голосування за резолюції Генеральної Асамблеї ООН стосовно проблем мілітаризації Криму, а також частин Чорного та Азовського морів, Китай у 2018 (A/RES/73/194) – "утримався", у 2019 (A/RES/74/17) – голосував "проти", у 2020 (A/RES/75/29) – голосував "проти", у 2021 (A/RES/76/70) – голосував "проти".
Годі й казати, що всі інші гаранти безпеки України – Франція, Велика Британія та США – голосували "за" ці резолюції ГА ООН.

31 січня цього року Рада Безпеки ООН більшістю голосів "за" затвердила запропонований США Порядок денний засідання щодо безпеки України та дислокації біля неї російських військ. За підсумками голосування запропоновану США повістку підтримали 10 учасників Ради Безпеки: США, Велика Британія, Норвегія, ОАЕ, Албанія, Бразилія, Гана, Франція, Ірландія і Мексика.
Проти були дві держави: Росія і Китай.

7 лютого цього року на брифінгу після переговорів із французьким лідером Емманюелем Макроном президент Росії В.Путін пригрозив застосувати ядерну зброю проти України.

Цікаво, китайські гарантії Україні вступають в дію лише після застосування проти України ядерної зброї, чи порушення територіальної цілісності України ядерною державою також є достатньою підставою для вступу гарантій в силу.

І в чому взагалі полягають "китайські гарантії" для України.

Хіба це не слушні питання для проведення консультацій з Урядом КНР щодо гарантій безпеки України.

От тоді і дізнаємось, чого варті "китайські гарантії".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]