Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2024 12:08

ГО та Фонди: Як довести право на бронювання працівників?

Правозахисник, адвокат, голова ГО "Незалежне антикорупційне бюро України"

У медіа зараз можна почути, що всі організації, які отримали гранти, зможуть забронювати 100% своїх працівників від мобілізації. Але чи так це насправді?

Громадські та благодійні інституції, які реалізують грантові програми, відіграють важливу роль у розвитку суспільства та подоланні наслідків війни. Однак, не всі організації, що отримали гранти, автоматично набувають статус організації, що має право на 100% бронювання військовозобов'язаних. 

Розберімось, що змінилося з ухваленням нової постанови.

Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок бронювання працівників таких організацій, що закріплено постановою №650 від 5 червня 2024 року. У медіа зараз можна почути, що всі організації, які отримали гранти, зможуть забронювати 100% своїх працівників від мобілізації. Але чи так це насправді?

Хто має право на бронювання?

Згідно з новою постановою:

  1. Товариство Червоного Хреста України, інші українські неурядові організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, подають список до Мінреінтеграції.
  2. Представництва донорських установ, виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, подають список Секретаріатові Кабінету Міністрів України. 

Як довести, що  гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період?

Порядок підтвердження критичної важливості проєктів поки не визначений чітко. 

Проте, можна виходити з загальних принципів:

  1. Підготувати документацію, яка свідчить про гуманітарний напрямок проєкту.
  2. Підтвердити фінансування проєкту міжнародними партнерами.
  3. Зробити мотивовану оцінку впливу проєкту на економіку та життєдіяльність населення.
  4. Довести публічну підтримку та відповідність національним пріоритетам.

Як довести, що організації є виконавцем проєктів міжнародної технічної допомоги? 

Для цього потрібна державна реєстрація проєктів відповідно до Закону України "Про міжнародні договори" та Постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 №153 "Порядок залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги". Виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги - це організації та установи, що реалізують проєкти за підтримки міжнародних донорів. До них відносяться як місцеві, так і іноземні ГО, фонди, інші неурядові організації та консультативні компанії, які виконують завдання, спрямовані на розвиток соціально-економічного стану країни. 

Основними напрямами їх діяльності можуть бути (список не є вичерпним):

- розвиток інфраструктури;

- підтримка охорони здоров'я;

- освіта та наукові дослідження;

- соціальна підтримка та реабілітація;

- економічні реформи та інновації.

Підприємства, установи та організації, що належать до виконавців проєктів міжнародної технічної допомоги, визнаються критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Для представництв донорських установ та виконавців проєктів міжнародної технічної допомоги не застосовуються обмеження щодо кількості працівників, які підлягають бронюванню.

Для державної реєстрації проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги необхідно виконати наступні кроки:

  1. Подання документів: Реципієнт (реципієнти) та партнер з розвитку або уповноважена партнером з розвитку особа подають до Секретаріату Кабінету Міністрів України відповідні документи в електронному та паперовому вигляді.

  2. Термін розгляду: Державна реєстрація проєктів (програм) здійснюється протягом 10 робочих днів.

Інформацію про діючі проєкти міжнародної технічної допомоги та процедуру їх державної реєстрації можна знайти на сайті Міністерства економічного розвитку України. 

Тільки організації, проєкти яких зареєстровані як міжнародна технічна допомога, мають право на бронювання своїх працівників, що є військовозобов'язаними. Ця процедура забезпечує офіційне визнання проєкту, що дозволяє захистити ключових працівників та забезпечити стабільне виконання важливих програм навіть в особливий період.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи