Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2023 16:03

Важливість роботи волонтерських організацій та фондів під час війни

Директорка благодійних програм БО "БФ "Фонд освітніх ініціатив"

Попри відносно ранній вік волонтерського руху в Україні, він є сильним, унікальним та всебічним. Волонтери виконують надважливі завдання для допомоги військовим, цивільним та всім, хто потребує.

З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України практично кожен українець так чи інакше долучився до волонтерської діяльності, яка стала основним проявом громадянського суспільства.

За даними Міністерства юстиції України з 24 лютого до 30 червня 2022 року в Україні зареєстрували 4365 організацій громадянського суспільства. Ці цифри значно перевищують торішні показники.

Окрім того, українці займаються індивідуальним волонтерством - відкривають особисті збори під цільові потреби військових підрозділів, ДСНС, цивільного населення та ін; донатять та підтримують різноманітні збори; організовуються та розчищають деокуповані місцевості; готують нужденним; надають житло ВПО; плетуть засоби для маскування; вивозять людей та тварин з небезпечних територій; возять гуманітарну допомогу; годують тварин; стають донорами крові; розвозять гуманітарну допомогу; надають медичну чи психологічну допомогу; евакуюють людей на власному авто; допомагають дітям тощо.

Для підтримки, розвитку та ефективної взаємодії волонтерської спільноти в Україні та за її межами проводяться різноманітні виставки, форуми, конференції та інші тематичні заходи. Як, наприклад, Київський волонтерський форум, Міжнародний форум волонтерів та благодійних організацій «Взаємодія без кордонів», Всеукраїнський волонтерський форум «Формула ефективної співпраці», Міжнародний ветеранський і волонтерський форум та інші події місцевого, регіонального і державного значення. 

Такі події допомагають розширити коло контактів, створити нові спільні проєкти, а також, що не менш важливо, отримати емоційну підтримку, для продовження своєї волонтерської діяльності.

Разом з командою Фонду освітніх ініціатив ми продовжуємо реалізовувати проєкти та ініціативи для вирішення нагальних потреб як військових, так і цивільного населення. За понад рік роботи нам вдалося:

* У рамках онлайн-ініціативи “Freedom English” допомогли із вивченням англійської мови українцям, які стали біженцями за кордоном.

* Придбали для військових 4 БПЛА «Авенджер» і обладнання для них в рамках проєкту “Лелека 100 летить у розвідку”

* У рамках благодійної ініціативи “Разом ми сила”, спільно з компанією Лаблайф: постачання медичних лабораторій ми забезпечили лабораторним обладнанням 10 лікарень різних регіонів України,

* Відправили на передову 5 позашляховиків для мобільних вогневих груп у рамках проєкту «Ластівка для котиків».

* Створили Освітній хаб «Навички майбутнього» у Черкасах. У рамках проєкту ПРООН “ЄС за діалог: Зміцнення стійкості України для реагування на нагальні потреби центральної і місцевої влади, а також населення, що постраждало внаслідок війни” за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС).

* Забезпечили освітні хаби 10 міст України мобільними серверами за підтримки фундації Hearts for Ukraine (США).

* Придбали комплекти програмованих електронних модулів та датчиків з широким спектром можливостей для STEAM лабораторії гімназії 51 Кривого Рогу в рамках Проєкту Hackathon for Leadership in Local Innovations (HALLI), що реалізовується Мережею захисту національних інтересів "АНТС" за підтримки National Endowment for Democracy.

* Забезпечили ДСНС у Чернігівський області тепловізором та спец екіпіруванням.

* Відправили на деокуповані території: Чернігівської, Харківської, Херсонської областей гуманітарні вантажі з необхідними речами та продуктами.

* Передали харчування притулкам для тварин.

* Передали 1000 термоковдр військовим на передову.

* Систематично відправляємо українські книги для ВПО та біженців за кордоном. У рамках благодійної книжкової ініціативи «Добраніч»

* Реалізуємо також деякі непублічні благодійні програми.

Ми вдячні за відзнаку нашої роботи: Олександру Павлюку, тимчасово виконуючого обов'язки командувача Сухопутних військ ЗСУ; Анатолію Бочкарьову, Великодимерському селищному голові; Валерію Данилевському, керівнику управління освіти і науки Черкаської обласної держаної адміністрації, командирам військових частин, нашим партнерам та колегам.

У планах у нас не менш масштабні проєкти, зокрема: гуманітарне розмінування України та продовження побудови мережі освітніх хабів в Україні спільно з національними та міжнародними партнерами!

Сьогодні діяльність волонтерського «фронту» є надважливою в багатьох сферах. Волонтери сприяють перемозі України! Закликаємо колег і надалі об'єднувати зусилля та примножувати наші можливості для допомоги тим, хто потребує підтримки.

Разом до Перемоги!

Слава Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]