Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2020 21:08

Прийом металобрухту повинен стати підприємницькою діяльністю

Народний депутат Верховної Ради України IX скликання від партії Слуга народу

Сьогодні парламент підтримав в цілому проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)"

Основною причиною необхідності прийняття Закону є потреба у системному вдосконаленні і модернізації всіх етапів і порядку здійснення операцій з металобрухтом та необхідність спрощення процедури приймання металобрухту від фізичних осіб задля виведення ринку з тіні, що сьогодні, за даними об'єднання підприємств «Укрметалургпром», сягає близько 80%.  В результаті прийнятого законопроекту буде: 

 1. Скасовано поділ металобрухту на промисловий та побутовий.

Чинним законодавством заборонено приймати від населення промисловий брухт, при цьому наявні визначення не дають чіткого розуміння, який брухт є побутовим, а який промисловим. Такий поділ –«радянський спадок», але в сучасних умовах брухт будь-якого походження може належати як фізичній, так і юридичній особі. Для мінімізації ризиків пошкодження промислових об’єктів існують інші інструменти, наприклад, кримінальна та/або адміністративна відповідальність. Збереження поділу лому на промисловий і побутовий в сучасних умовах обумовлює можливості для зловживань з боку правоохоронних органів.

2. Спрощено вимоги до заготівлі брухту (без його переробки).

Так, на теперішній час первинна ланка брухтозаготівельної галузі – невеликі заготівельники – не мають можливості офіційно, з дотриманням норм чинного законодавства та сплатою податків здійснювати заготівлю брухту, оскільки їм необхідно отримувати акт обстеження від місцевих адміністрацій, виконувати низку вимог щодо наявності брухтопереробного та вантажопідйомного обладнання, які є для них економічно недоцільними та складними у виконанні. Тоді як основна функція дрібних заготівельників – це зібрати брухт у населення та передати його далі металургійним переробникам, для чого взагалі не потрібна більшість з передбаченого на сьогоднішній день обладнання.

3. Усунено неефективні й надмірні механізми державного регулювання.

Законом відмінено акти обстеження, які видають місцеві адміністрації. Фактично, оформлення таких документів втратило сенс ще з відміною ліцензування заготівлі металобрухту. Така форма контролю є застарілою та не відповідає сучасним засадам державного нагляду (контролю) в сфері підприємницької діяльності. Оскільки діяльність з заготівлі металобрухту є підприємницькою діяльністю, за суб’єктами здійснюють контроль державні органи в межах своїх повноважень (поліція, екологічна інспекція тощо).

4. Спрощено розрахунки з фізичними особами за готівку.

Буде відмінено заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, що здається населенням (якої немає при розрахунках за інші види вторинної сировини), а також спрощено документообіг в частині фіксування в первинних документах даних особи, яка здає брухт. Надмірна зарегульованість в цій сфері призводить тільки до того, що майже весь брухт від населення приймається без дотримання встановлених правил.

5. Усунено правову колізію в частині відповідальності за здійснення операцій з брухтом.

Статтею 213 Кримінального кодексу України встановлено відповідальність за здійснення операцій з брухтом посадових осіб суб'єктів господарювання, які не включені до переліку суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з брухтом. При цьому, після відміни ліцензування операцій з металобрухтом не існує та не передбачено законодавством жодного такого переліку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]