Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2019 15:22

Перші підсумки запуску повноцінного ринку електроенергії

Юрист, керуючий партнер правової групи "Трохимець і партнери". Президент Асоціації енергетики України

В Україні запрацював повноцінний ринок електричної енергії! Можна підбити перші підсумки.

Політичні:

1. Україна виконала взяті на себе зобов’язання перед Європейським Союзом щодо лібералізації енергетичного сектору, чим показала себе надійним партнером у міжнародних відносинах.

2. Політики не піддалися провокативним заявам деяких лобістів, що намагалися відкласти термін введення ринку, при цьому намагаючись залишити ручне управління та взяти ринок під свій контроль. Ми не стали створювати прецедент відтермінування ринку по надуманим причинам, тим самим даючи можливість відтерміновувати його до безкінечності. 

Економічні:

1. Зроблено важливий крок до розбудови в Україні конкурентної ринкової середи.

2. Реформа ринку електроенергії є ключовою для структурної перебудови економіки.

3. Ринок електроенергії буде першим товарним ринком в Україні, що має прозорий ринковий індикатор та сучасну інфраструктуру.

Технічні:

1. Єдина електроенергетична система працює в штатному режимі. Жодних надзвичайних ситуацій, збоїв з постачанням електроенергії споживачам немає.

2. Всі основні функції нового ринку електричної енергії запрацювали. Жодних загроз для функціонування ринку немає.

Цінові:

1. Ціна на електроенергію для населення не підвищилась й залишиться стабільною до 31 грудня 2020 року. При цьому вона залишається найнижчою серед країн Європи.

2. Ціни продажу електроенергії на «ринку на добу наперед» закрились на рівні нижчому, ніж був встановлений Регулятором як ціновий поріг. Слід відмітити, що цей сегмент ринку є індикативним щодо цін для всіх споживачів, крім населення. Отже, перші результати торгів можна оцінювати, як дійсно потужну силу ринку.

3. Ціна електроенергії, виробленої на електростанціях теплової генерації знизилась на 13% і склала 1,59 грн/кВт*год.

4. Ціна виробництва електроенергії на атомних електростанціях зросла з 0,57 грн/кВт*год до 0,77 грн/кВт*год або на 35%. Це дасть змогу ДП «НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» отримати додаткові кошти на підвищення безпеки атомних електростанцій та виконання зобов’язань щодо забезпечення населення електричною енергією у рамках виконання спеціальних обов`язків.

5. Також зріс тариф державної компанії «Укргідроенерго» на 47%, або з 0,75 грн/кВт*год до 1,10 грн/кВт*год. Це дасть джерело для модернізації гідроелектростанцій.

Загальні підсумки:

1. Ринок встановлює рівновагу між різними його суб’єктами. Ми бачимо, що ті компанії, які за старої моделі ринку жалілися на хронічне недофінансування (ЕНЕРГОАТОМ, Укргідроенерго) отримали більше коштів, а компанії теплової генерації, що піддавалися постійній критиці за високі тарифи - отримали зниження вартості.

2. Не зважаючи на перерозподіл фінансових потоків на ринку електричної енергії, всі його суб’єкти продовжують працювати. Вартість електричної енергії для споживачів не зростає на 20-30% чи навіть 50%, як пророкували деякі політики. Сама енергосистема працює і жодних відключень цілих міст, як знову ж таки пророкували ті ж політики, не відбулося.

3. Окремо слід сказати про теплову генерацію. Дійсно, частина теплових електростанцій намагалася поставити високі ціни на електроенергію свого виробництва, але не змогла продати її на аукціонах. Це підтверджує тезу про силу ринку, адже, якщо вони й надалі намагатимуться так робити - взагалі нічого заробити не зможуть.

Події останніх двох місяців та перші підсумки функціонування ринку електричної енергії говорять про те, що всі заяви представника Президента Андрія Геруса були не більше, ніж страшилками, метою яких було лише сформувати певну суспільну думку про необхідність відтермінування ринку електричної енергії. Це говорить лише про невисокий рівень фахової підготовки пана Геруса, що, в свою чергу, дискредитує самого Президента Володимира Зеленського та його команду!

Отже, фізика виявилась сильнішою за політику - ніяких негативних наслідків введення ринку не спричинило. Й навпаки, перші торги продемонстрували імпульс на зниження ціни.

Україна твердо стала на шлях розвитку електроенергетики за європейською моделлю і назад вже шляху нема!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]