Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2019 11:53

Чорні лебеді української електроенергетики

Юрист, керуючий партнер правової групи "Трохимець і партнери". Президент Асоціації енергетики України

Сьогодні має відбутися засідання Ради національної безпеки та оборони, де розглядатиметься питання енергетичної безпеки України.

Раду скликав Президент Володимир Зеленський після трагедії на шахті у Львівській області, де загинули двоє гірників. Раніше секретар РНБО Олександр Данилюк визначив енергетику одним з пріоритетних напрямів, над яким має працювати РНБО.

Є інформація, що насправді смерть гірників була лише приводом для того, щоб скликати засідання РНБО. А питання, яке планується винести і прийняти рішення - це перенесення дати впровадження ринку електричної енергії з 1 липня цього року на невизначений термін.

Сьогоднішньому засіданню РНБО передували деякі події, які не були висвітлені в ЗМІ. Але ці події створювали інформаційний та юридичний фундамент для легалізації того рішення РНБО, яке, ймовірно, може бути прийняте.

Першою подією було позачергове засідання Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України, на якому планувалося прийняти рішення про підтримку законопроекту авторства народних депутатів Олександра Домбровського (БПП) та Льва Підлісецького (Самопоміч) про відтермінування дати впровадження ринку електроенергії на 3 місяці. 

Рішення Комітету прийняти не вдалося через відсутність кворуму на засіданні. Тому даний захід був переведений в режим обговорення проблем впровадження ринку, де мали слово усі основні суб’єкти. Однозначно за своєчасне впровадження виступили НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ», Асоціація енергетики України, НКРЕКП, бувший міністр енергетики Іван Плачков. Швидше за виступили Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. З деякими застереженнями виступили ДП «Енергоринок» та НЕК «Укренерго».

Проти виступали деякі експерти та представник Президента у Кабінеті Міністрів України Andriy Gerus. Щоправда вагомих аргументів ними наведено не було. В правознавстві є таке правило «ствердження не є аргументами». 

Окремо слід відмітити питання народного депутата Володимира Бандурова представнику Президента Андрію Герусу «чи позиція щодо перенесення терміну впровадження ринку електроенергії, яку доніс пан Герус на засіданні Комітету, є його особистою позицією чи позицією Президента». Андрій Михайлович дуже знітився і не знав, що відповісти. Якось невпевно говорив про те, що «Президент до цієї реформи ніякого відношення не має» та не давав однозначної відповіді. Але після наполягання народного депутата видавив з себе, що це позиція Президента.

Є дуже сумнівним те, що Президент Зеленський уповноважував пана Геруса на таку заяву.

Другою подією був лист СБУ Прем`єр-міністру України Володимиру Гройсману та Голові Верховної Ради України Андрію Парубію про загрози національній безпеці впровадження ринку електроенергії з 1 липня цього року. Лист був підписаний т.в.о. Голови СБУ Іваном Бакановим, який ще тиждень тому займався шоу-бізнесом і навряд чи встиг так швидко розібратися в енергетиці. Тому такий лист можна розцінювати лише як втручання СБУ у питання, які жодного відношення до неї не мають.

Активізація певних політичних сил, груп та осіб навколо питання відтермінування ринку електричної енергії дає підстави вважати, що таке відтермінування потрібно лише тим, кому потрібна дешева електроенергія. І це точно не населення. Це великі споживачі електроенергії - феросплавні заводи, які відносяться до сфер вплив олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

Заради бізнес інтересів двох осіб були запущені чорні лебеді в фундаментальну галузь економіки - електроенергетку. І наслідки розхитування електроенергетичного комплексу України спрогнозувати тепер надзвичайно важко!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]