Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.01.2018 20:43

Справа Мільмана та кумівські зв'язки

Журналіст, громадський активіст

Захисту потребує ідея YouControl, яка полягає у вільному використанні відкритих даних та допомоги громадянам швидко виявляти можливі корупційні прояви у діях тих чи інших осіб та організацій. Здається, що саме ця ідея стала причиною масованої атаки з боку

Навесніминулого року СБУ повідомила про викриттякомерційноїструктури,яка, ніби, здійснювала незаконнийзбірта продаж інформації, що“має обмежений доступ та є власністюдержави”. Звичайно,тамбулинатяки іпрозв'язки підприємців з країною-окупантом. 

27.12.2017року чекісти оголосили підозру бізнесмену Сергію Мільману, засновнику і директору онлайн-сервісу YouControl. Сутність підозризмінилася і полягала у тому, що панМільман начебто втручався у роботукомп'ютерних мереж, не маючи відповідноїсанкції.

Правоохоронцінавіть порахували збитки від діяльності YouControl на рівні 6 млн. грн. До речі,відповідна сума фігурувала у клопотанніпрокурора про обрання запобіжногозаходу для пана Мільмана. Одразу скажемо,що 02.01.2018 року суд, вивчивши сумнівніекспертизи ірешту сбушних“доказів”, зменшив розмір заставимайже у 100 (!) разів.

Автор не має намірузахищати YouControl якбізнес.Це блискавично зроблять юристи, якіпобачили у справі порушення принципуправової визначеності,тобто непередбачуваність застосуванняправових норм, яка, на переконанняКонституційного суду, неминуче призводитьдо свавілля.

Алезахисту потребує ідея(!)YouControl, якаполягає у вільномувикористаннівідкритих даних та допомогигромадянам швидко виявляти можливікорупційні прояви у діях тих чи іншихосіб та організацій.Здається, що саме цяідея сталапричиною масованої атаки з боку СБУ тапрокуратури.

Теоретично,можна було б погодитись з аргументамивлади щодо комерційного використаннявідкритих даних. Але хочеться спитатиможновладців: “А ви готові надати людямякісну послугу з аналізу та презентаціївідкритих даних?”. Прогнозуємо, щовідповідь буде: “Так, готові”. Протенемає сумнівів, що на практиці такапослуга не надаватиметься, оскількипочнуть працювати “телефонне право” та відомі кумівські зв'язки.

Доречі, саме тому у розвинених країнаханаліз відкритих даних надаєтьсяприватним компаніям. А держава маєзабезпечувати можливість їхньої роботи,у тому числі, технічну.

Вважаємо,що справа Мільмана має стати поштовхомдля врегулювання інформаційної політикиі інформаційних відносин у країні.Нарешті, це є базовою умовою для побудовицивілізованої країни. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи