Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2023 11:21

70% відсотків справ з відновлення виплат за лікування захисникам вирішуються до судів

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

Зараз у кожній військовій частині відомо про те, що щомісяця не має жодних гарантій будуть виплати на лікування чи ні.

Зараз це стало залежати від такої кількості ланок, що утворився досить широкий простір для правової роботи. З одного боку, її мають виконати законотворці та працівники на місцях, з іншого – громадськість та правозахисники, які мають здійснювати свій суспільний контроль за дотриманням прав захисників України, з третього – адвокати, на яких зараз покладена функція допомогти військовослужбовцям не втратити законі виплати.  

В кожного зараз, мабуть, є історія про те, як людина, що отримала бойове поранення, знаходиться на лікарняному ліжку та має боротися не лише за своє здоров’я.

Так, всім без виключення військовослужбовцям, які захищають державу призначені різні категорії виплат. В залежності від складності завдань, які вони виконують. Проте, в механізмі виконання виявилось достатньо прогалин, які дозволяють державі зупиняти ці виплати. Зокрема, це стосується хлопців з важкими пораненнями, які довго перебувають на лікарняному. Тоді відбувається наступне – людина просто губиться у документах. Мається на увазі, що такого бійця зі складним пораненням, просто виводять поза штат (тобто у розпорядження військової частини) та це стає причиною того, що виплати автоматично зупиняються. На цьому етапі й розпочинається порушення прав цієї людини.

Оскільки жоден боєць не має права бути позбавлений виплат, коли знаходиться на лікуванні. Держава кожному гарантує збереження бойових виплат. Коли людина з важким пораненням довго перебуває на лікуванні, саме керівництво частини має формально підтверджувати продовження терміну лікування, щоб ці виплати збереглися.

Що відбувається на практиці?

Є, досить показовий випадок у практиці. Військовослужбовець, мій клієнт, з початку року перебував на стаціонарному лікуванні з важким пораненням та майже одразу перестав отримувати виплати. В середині літа хлопець вже звернувся по допомогу, щоб поновити виплати. В цій ситуації перше питання було спрямоване до військової частини, куди я звернувся з письмовим запитом. У відповіді військової частини було вказано, що вони очікують завірені копії документів, які підтверджують, що людина перебуває на лікуванні. Проте, існував наказ від липня, в якому військовослужбовцю були вже призначені виплати. Однак, станом на кінець вересня військовослужбовець нічого не отримав та ми звернулися з позовом до суду. Вже у жовтні людина відразу отримала 168 тисяч гривень.

Ще одна причина припинення виплат - коли від керівництва частини не надходить жодних документів про продовження термінів лікування або реабілітації військовослужбовця, його автоматично виводять поза штат. В цьому разі, запускається механізм, коли людина має вже звертатися про правову допомогу, або самостійно, якщо вистачає юридичного досвіду. Тобто, бійцю потрібно додатково доводити, що він продовжує лікування та має право на гарантовані державою виплати. З практики, можна стверджувати, що для поновлення виплат коштів далеко не завжди треба проходити судову процедуру. Тобто, звичайний адвокатський запит до військової частини може виправити ситуацію та в частині виправлять свою помилку. Це говорить про те, що військове керівництво власне не зацікавлено у тому, щоб доводити такі справи до суду.

Але враховуючі масовість таких випадків – на них потрібно звернути увагу, в першу чергу, військовослужбовців та їхніх родин. Це саме та ситуація, коли попереджений – озброєний. Слідкувати треба на усіх етапах руху документів – коли військово-лікарняна комісія складає звіт. Наприклад, треба завжди дивитися, щоб там було вказано, яким шляхом отримано поранення. В висновку має бути чітко вказано – у ході бойових дій, захищаючи Батьківщину. У разі, якщо вписано будь-що інше – це прямий шлях до адвокатів.

На етапах руху документів є ще багато підводного каміння, яке потім стає причиною юридичних проблем при поновленні прав захисників України. Але, левову частку з них можна ефективно вирішити у розумні строки та за умов, якщо людина оперативно звернулася по допомогу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]