Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2020 10:31

Prozorro Market допоможе подолати кризу підприємцям

Керівник ДУ "Професійні закупівлі"

Держава має інструмент, який допоможе підприємцям подолати кризу. Це — Prozorro Market.

У часи кризи часто першими під удар попадає малий та мікробізнес. Через карантин багато підприємців потрапили у ситуацію, коли обсяги продажів впали у кілька разів. Інколи — майже до нуля. Вийти з цієї кризи переможцем зможе той, хто зміг вчасно побачити та використати нові можливості для бізнесу. І держава має інструмент, який допоможе підприємцям подолати кризу. Це — Prozorro Market.

Перший державний онлайн-магазин Prozorro Market працює вже рік. Це маркетплейс, на кшталт Amazon. Тут державні установи купують будь-які товари для своїх потреб. Канцелярія, пальне, харчові продукти, медичні вироби та багато іншого. Багато хто може висловити скепсис щодо того, що продати державі щось не так вже й просто.

Дійсно продавати на тендерах будь-що вважається дуже тяжкою справою для бізнесу. Доволі складні для новачків процедури не надто мотивують підприємців брати участь у державних закупівлях. Буває, що для підприємців цей досвід стає невдалим, і вони вирішують більше не мати справи з державними закупівлями. 

Саме для подолання цієї проблеми ми створили Prozorro Market. Товари для Prozorro Market може запропонувати будь-яка компанія. Навіть без досвіду співпраці з державними замовниками. Цей новий формат  взаємовідносин між державним замовником та бізнесом дозволяє робити допорогові закупівлі легшими та швидшими від спрощеної тендерної процедури і навіть кращими за пряму угоду. І водночас зберегти принципи конкурентності та прозорості.

Можна впевнено сказати, що з Prozorro Market  для бізнесу відкривається можливість фактично вийти на новий ринок. Отримати нових клієнтів та збільшити обсяги продажів.

До того ж, на відміну від багатьох інших ринків, у сегменті державних закупівель попит у порівнянні з 2019 роком тільки зростає.

Отримати статус постачальника на Prozorro Market нескладно.

Для початку підприємець має визначитися з категорією товарів, які хоче продавати, та пройти кваліфікацію. Для цього достатньо буде надіслати 20 видаткових або податкових накладних за поточний та/або попередній роки, що підтверджують досвід постачання аналогічних товарів або мати 5 виконаних угод у потрібній категорії на Prozorro.

Після цього потрібно зареєструватись на одному з авторизованих майданчиків Prozorro та опублікувати свої цінові пропозиції. 

На цьому бюрократична частина закінчується. Далі компанія буде отримувати замовлення й доставляти свої товари. 

До речі, замовлення шукати теж не треба — товари у каталозі гарантовано будуть бачити замовники всієї країни. Ми зараз активно працюємо над тим, щоб максимально закрити потребу замовників у всіх групах товарів.  Для цього постійно проводимо зустрічі з ринком та запрошуємо постачальників на Prozorro Market.

Зараз на Prozorro Market купують товари більше 700 державних замовників. І їх кількість постійно зростає. А з початком дії нового закону про закупівлі, ми очікуємо, що купувати товари через каталог будуть майже всі державні замовники. Потенційна їх кількість — понад 20 тисяч. Продавати через каталоги можна майже будь-які товари широкого вжитку. Тож, місце знайдеться практично для всіх охочих підприємців.

Крім того, у квітні Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікувало проєкт постанови “Про затвердження порядку формування та використання електронного каталогу”

Коли ця постанова буде прийнята Кабінетом міністрів, можливості  для бізнесу на Prozorro Market зростуть ще більше!

Постанова передбачає, крім іншого, більш лояльну до постачальників тарифну політику. З початку 2020 року діяв тариф 5% від суми укладеної угоди. Проте, ринок вважав цей тариф зависоким. Тому ми вийшли з пропозицією його змінити. І з урахуванням збільшення кількості продажів через маркет, це стало можливим. Тож, нова постанова КМУ про порядок роботи електронних каталогів містить нову тарифну сітку:

  • 3% — для сум до 50 000 грн;

  • 2% — для сум від 50 000 до 200 000 грн;

  • 1% — для понад 200 000 грн.

Як і раніше,  бізнес буде сплачувати комісію лише в разі успішного підписання договору. 

Запрацюють нові тарифи після прийняття Кабінетом міністрів постанови. 

Але найголовніше для бізнесу — те, що ця постанова суттєво збільшить обсяги товарів, які державні замовники будуть купувати на Prozorro Market. Адже вона дасть змогу державним замовникам користуватися Prozorro Market у закупівлях від 50 до 200 тисяч гривень (а окремим замовникам, що є монополістами у своїй галузі — до 1 млн грн). Наразі робити замовлення у Prozorro Market можна лише до 50 тисяч гривень. Таким чином, прийняття постанови допоможе підприємцям розширити ринки збуту та отримати додаткові джерела заробітку. А державним структурам — проводити швидкі та ефективні закупівлі. 

Отже, запрошую представників бізнесу, які наполегливо працюють задля розширення своєї справи – зверніть увагу на новий ринок збуту, який відкриває перед вами Prozorro Market. Зробіть це раніше ваших конкурентів.

А ми і надалі будемо працювати над тим, щоб бізнесу було якомога легше та ефективніше співпрацювати з державою. Для свого розвитку. І для розвитку України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]