Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2019 11:16

Страшна історія жувальної гумки або чому варто відмовитись від неї?

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці

Що не так з сучасною жувальною гумкою і чому краще від неї відмовитися?

Всі чудово знають рекламні компанії жувальних гумок, де дві подушечки є рятівниками побачень, ділових зустрічей, нових знайомств. Американські експерти пишуть, що 80-90% використаної жуйки викидається не у смітник, стаючи другим після недопалків джерелом забруднення міст та серйозною екологічною загрозою.

Що не так з сучасною жувальною гумкою? 

Перше комерційне виробництво гумки з’являється у другій половині 19 століття в США. З цього часу вона змінювалась, ароматизувалася, вдосконалювалася до знайомого нам зараз вигляду. До того ж вона активно популяризувалась і поширювалась по всій планеті. 

Якщо на перших етапах використовували натуральний каучук, то в подальшому для економії почали шукати більш вигідні аналоги – на допомогу прийшла органічна хімія.  

Сучасна гумка складається з синтетичних матеріалів, підсолоджувачів, фарбників і ароматизаторів. Проте з всього цього нас найбільше цікавить саме жувальна основа, що складається з пластику та гуми, яка є продуктом нафтопереробки

Наприклад, синтетичний антиоксидант гідрокситолуол може стати причиною раку, астми та поведінкових проблем у дітей. Білий колір гумки підтримують діоксидом титану, яскраві кольори — синтетичними барвниками.

Саме через такий вибуховий склад жуйки не рекомендують їсти її на голодний шлунок та жувати більше 15 хвилин.

Чому жувальна гумка небезпечна для навколишнього середовища?  

1. ЖУВАЛЬНА ГУМКА – НЕ РОЗКЛАДАЄТЬСЯ  

Щонайменше 25% змісту жуйки – це гума, яка найчастіше робиться не з каучука, а є пластиком, що розкладається так само як і пластикові пляшки чи поліетиленові пакети. Жуйка може втратити цілісність та перетворитися на мікропластик у теплих та вологих кліматичних умовах за 30 років. Нагадаємо, мікропластик потрапляє у нашу їжу та воду та навіть повітря.

2. ЗАСМІЧЕННЯ

Жування гумки – це одна з самих популярних звичок людства. Кожен рік жителі планети жують 560 000 тонн жвачки = масі 112 000 слонів. 

Проте, більшість гумок потрапляє не на спеціальну переробку і навіть не в смітник, а просто на дороги та тротуари вулиць.

Ендрю Ніскер звернувся в компанію Esri Canada. Вони за допомогою краудсорсингової ГІС-системи зібрали дані про кількость гумки на тротуарах Торонто. І результати були шокуючими – на 7,1 тис. км тротуарів більше 2 тис. тонн полімеру. А тепер уявіть що відбувається у мегаполісах. 

Жуйки важко відчистити від тротуарів. І не тільки важко, а ще й дорого. Щорічно в Британії витрачають 150 млн фунтів стерлінгів на прибирання вулиць Лондона, а в Німеччині – 900 млн євро. Під час національного свята в Китаї на площі Пекіна Таньяаньмєнь було залишено 600 тис жуйок і очистка коштувала 120 тис доларів.  

У багатьох країнах за викинуту жуйку передбачається величезний штраф, наприклад у Німеччині за виплюнути жвачку можна заплатити 250 євро, а в Сингапурі з 1992 року на законодавчому рівні заборонено реалізація та поширення жувальної гумки. 

3. ЖУЙКА ШКОДИТЬ ТВАРИНАМ

Викинуті на підлогу жуйки є небезпечними для братів наших менших. Пташки часто “прилипають” до неї або ковтають, що може призвести до забиття шлунку. Але найбезпечніше для собак – підсолоджувач ксилітол, який використовують для виготовлення жуйки є для них отруйною речовиною.

Що можна зробити?

Сьогодні в світі існує виробництво жувальних гумок на натуральній основі.

Али освіжити подих необов'язково використовувати жуйку. Як альтернатива підійдуть льодяник, найбільші прибічники природних продуктів радять пожувати м’яту чи петрушку, або випити зеленого чаю. Також гарно працюють гвоздика, кардамон, розмарин, інші спеції, які перебивають інші запахи.

Існує також можливість переробки жуйки - науковець Анна Баллас з Лондону вигадала, як з використаної жувальної гумки видобути полімер, який підходить для подальшого використання. Так з цього полімеру можна виготовити дитячі іграшки, аксесуари для техніки, бігові доріжки, шини і ще багато іншого. Проте для цього варто забезпечити сортування гумки окремо від іншого сміття, тобто сировина має потрапляти в окремі контейнери. 

Жуймо безпечно)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]