Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2022 14:52

Меню "Американська мрія": індустрія фаст-фуду у США, інфляція та війна в Україні

Політичний та медійний аналітик, експерт із політики США, активіст

Мережі ресторанів швидкого харчування є невід’ємною частиною американської культури та іміджу США у світі.

Однак останнім часом світ та ситуація у ньому підкидають чимало випробувань для компаній, що керують цими мережами, головним з яких є зростаюча інфляція. Чому комбо американського фаст-фуду, інфляції та війни в Україні є більш реалістичним та приземленим, аніж здається на перший погляд і чому очевидна відповідь на це питання не є зовсім правильною?

Так, зрозуміло, що інфляція пришвидшує зріст цін на основні складові, необхідні для функціювання подібних ресторанів. Наприклад, згідно з даними McDonald’s, ціни на папір та харчові продукти у 2022 може підвищитись на 12-14% у порівнянні з 2021 роком. За даними Департаменту праці США, ціни на м’ясо, птицю, рибу та яйця у 2022 році зросли на 8,2%. Крім цього, підвищується вартість пального та утримання робочої сили. Багато хто вже поспішав би з висновками, що війна в Україні, мовляв, пришвидшує інфляцію. Але все не так очевидно.

Як думаєте, який інгрідієнт є одним з головних для роботи фаст-фуду? Якщо подивитись на більшість страв, для їх приготування потрібна олія. Оскільки Україна є експортером близько 47% усієї соняшникової олії у світі, через військові дії її ціна виросла в рази. Відповідно, дорожчі ціни на олію змушують американські ресторани адаптовуватись до нових умов. 

Для цього вони використовують дві основні тактики: зріст цін у меню та “зменшфляція” (shrinkflation). Друга тактика передбачає зменшення кількості елементів у межах одного комбо-меню або ваги порцій страв (наприклад, від 10 наггетсів у меню до 8). Низка мереж вже зробили подібні кроки, наприклад Domino’s. Та ж Domino’s, а також Burger King i McDonald’s підвищили вартість страв у своїх американських ресторанах (Domino’s – 6%, McDonald’s – 8%). 

Американські мережі фаст-фуду переживають шалений рік через низку зовнішніх факторів, і здається, що ситуація є жахливою. Втім це далеко не так – саме подібна гра на випередження, що складається з вищезгаданих кроків, допомагає мережам і надалі отримувати непогані прибутки. Крім того, завдяки ефективному маркетингу та культурному статусу, фаст-фуд не збирається зникати з американських вулиць. Думаю, що ці компанії дають нам чудовий урок щодо винахідливості та адаптації до такого динамічного нового світового порядку. Також ця ситуація нагадує нам про важливість розуміння того, що все, що відбувається в Україні, насправді є питанням, актуальним для всього світу і що насправді відповідь на питання “Чи буде на вечерю бургер з Мака?”, що лунає у типовому американському містечку, лежить у діях ЗСУ та підтримці США для української армії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]