Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.02.2024 09:59

Дизайн інтер'єру сучасної школи

СЕО ZIKZAK Architects

Створення надихаючого простору для навчання

У постійно мінливому освітньому процесі дизайн шкільного простору відіграє важливу роль у формуванні навчального досвіду. Сучасна школа виходить за рамки традиційних структур і використовує інноваційні принципи дизайну, щоб створити середовище, яке надихає на творчість, співпрацю та єдність. Сучасні освітні простори –  яскраві, функціональні та естетично привабливі центри навчання. Якими є ключові елементи дизайну сучасної школи, що сприяють створенню позитивної та сприятливої атмосфери як для учнів, так і для викладачів? 

Приватна школа на Кіпрі. 

Гнучкі навчальні простори

Сучасна освіта наголошує на адаптивності та спільному навчанні школярів. Актуальний підхід до проєктування шкіл зосереджений на створенні гнучкого навчального простору, який можна легко налаштувати для різних методів навчання та видів діяльності. Це включає модульні меблі, рухомі перегородки та багатофункціональні зони, які дозволяють плавно переходити від індивідуальної до групової роботи.

Шкільний івент-хол

Інтеграція технологій

У цифрову епоху технології є невід'ємною частиною навчального процесу. Сучасні проєкти включають в себе найсучасніші технології, серед яких інтерактивні дошки, інтелектуальні проєктори, зарядні станції тощо. Продумана інтеграція технологій покращує навчальний процес і готує студентів до життя у світі, де панують технології.

Навчальний клас

Біофільний дизайн

Зв'язок учнів з природою позитивно впливає на самопочуття та когнітивні функції. Сучасна філософія дизайну включає біофільні елементи, такі як великі вікна для максимального доступу природного світла, впровадження натуральних рослинних композицій та відкриті навчальні простори. Все це створює гармонійне середовище, яке сприяє розширенню взаємодії учня з навколишнім середовищем та творчості.

Реалізована школа

Психологія кольору

Використання кольору в шкільному дизайні виходить за рамки естетики. Кольори впливають на настрій, зосередженість уваги та поведінку дітей. Дизайнери ретельно підбирають палітру, яка сприяє створенню позитивної та стимулюючої атмосфери. Стримані блакитні та зелені кольори можна використовувати в тихих навчальних зонах для сконцентрованої роботи, тоді як яскраві кольори – у просторах для дозвілля, спільної роботи, щоб заохотити до творчості.

Реалізована школа

Центри співпраці

Співпраця й міжособистісне спілкування є ключовими навичками для досягнення успіху в сучасному світі. Зони для групових проєктів, дискусій та міждисциплінарних заходів сприяють формуванню навички командної роботи та спільного навчання. Вони обов’язково мають місце в сучасній школі. 

Інноваційна шкільна бібліотека

Мультиплікаційні елементи

Для створення середовища, що збагачує дитячу уяву та  підсилює атмосферу простору, розрахованого на дітей, в інтер’єр привносять елементи мультиплікації. Це можуть бути яскраві чудернацькі деталі, казкові символи, мультиплікаційні образи. Так освітній простір із суто формального стає більш цікавим і привітним для дітей. 

 

Мультиплікаційні елементи в шкільному просторі

Сталий розвиток та екологічні практики

Зі зростанням екологічної свідомості пріоритет екологічності посилюється у кожному з проєктів. Від енергоефективного освітлення до перероблених матеріалів: інтеграція екологічних практик мінімізує вплив шкільних будівель на навколишнє середовище. Це не лише підтримує планету, але й навчає учнів важливості усвідомленого споживання. 

Інклюзивний дизайн

Сучасна школа має бути інклюзивною та доступною для всіх. Дизайн має враховувати потреби учнів з різними можливостями. Це облаштування пандусів, ліфтів та доступних туалетів, а також регульовані меблі й сенсорні простори. Створення інклюзивного середовища гарантує, що кожен учень може бути повноцінним учасником навчального процесу. 

Проєктування сучасної школи вимагає цілісного підходу, який враховує не лише функціональність, але й добробут та залученість учнів. Освітні простори, які надихають на навчання, сприяють співпраці та готують школярів до викликів, що постають перед ними в майбутньому – невід’ємна вимога до сучасного навчального закладу. Використовуючи інноваційні принципи дизайну освітні простори стають динамічними середовищами, які сприяють формуванню неперевершеного навчального досвіду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]