Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2023 09:58

Як інтер’єрний дизайн забезпечує використання комерційного приміщення по-максимуму?

СЕО ZIKZAK Architects

Кожен квадратний метр комерційного приміщення має доцільно й ефективно використовуватися задля підвищення продуктивності, збільшення рентабельності та росту прибутків бізнесу.

Досягнення заявленої мети залежить від швидкості виконання 3 задач: приваблення нових клієнтів; формування найкращої команди; переведення команди в режим максимальної ефективності. Вирішення цих задач починається на етапі проєктування та дизайну. 

Одночасно із підвищенням прибутків успішність бізнесу залежить від скорочення витрат. І тут знову в нагоді стають архітектори. За даними Міжнародної асоціації професіоналів в області дизайну інтер'єру (IIDA), завдяки досконалому проєктуванню робочого простору можливо скоротити витрати на нерухомість до 30%. 

Першим кроком в оптимізації комерційного простору є розуміння його призначення. Чого намагається досягти бізнес, і як простір може сприяти досягненню цих цілей? Наприклад, простір в магазинах роздрібної торгівлі має бути відкритим  для демонстрації товарів, в офісах – функціональним для індивідуальної та командної роботи, в готельно-ресторанних закладах –  комфортний для формування незабутніх вражень гостей.

Базова стадія організації простору – це розробка планувального рішення. Створюючи планування, важливо враховувати довгострокові цілі бізнесу. Чи потрібно буде розширювати простір у майбутньому? Чи відбудуться зміни в бізнес-моделі, які можуть вплинути на розміри команд та принцип їх взаємодії? Дизайнери розробляють структуру приміщення, виходячи із бізнес-процесів замовника. Правильне розміщення функціональних зон і приміщень прискорює комунікацію між відділами, а значить, пришвидшує виконання бізнес-процесів. Крім того, на етапі планування важливо продумати ритми емоцій та відчуттів, від яких залежить порядок розміщення просторів. Сусідні приміщення мають відрізнятися за візуальними, акустичними, і тактильними характеристиками. Інакше простір буде монотонним, а монотонність – ворог ефективності. Саме з огляду на даний факт групування всіх переговорок в одному блоці перестало бути мейн-стрімом, як і стають незатребуваними опенспейси великої місткості. Сучасні мультифункціональні простори  змішуються й пересікаються. Наші дизайнери  вже на етапі концепції розробляють сценарії емоцій та відчуттів у просторі і спираються на них при подальшому проєктуванні. Такий підхід дозволяє створити простір з прогнозованими ритмами вражень та станів уваги. Така ритмічність дозволяє переключитися, запобігає ступору думок, покращує результативність роботи.

Ефективності використання простору також сприяє застосування трансформативних перегородок та  модульних меблів. За їх допомогою формують гібридні зони, що здатні змінювати свої окреслення та наповнення. Адже коли одне приміщення може виконувати одразу кілька функцій, його ефективна площа кратно перевищує фактичну . Проєктуючи простір у такий спосіб, компанії мають змогу швидко реагувати на мінливі потреби, не вдаючись до капітального ремонту чи реконструкції. Наприклад, конференц-зал альтернативно використовується як навчальна кімната або як тимчасовий робочий простір для проєктної команди. Так бізнеси  ефективно задіюють свої фізичні ресурси і зменшують потребу в додатковому просторі. Застосовуючи продуманий і стратегічний підхід до проєктування приміщення, бізнес отримує середовище, яке легко адаптується, є продуктивним і сприятливим для інновацій, водночас забезпечуючи відповідність структури простору стратегічним цілям і завданням компанії.

Нинішня популярність опенспейсів, закладів з відкритими й спільними зонами посадки є логічною, адже таке планування дозволяє якнайбільше оптимізувати простір. Масивні перегородки забирають дорогоцінні метри приміщення, у той час, коли  могли б генерувати прибуток їх власнику, як і відбувається при відкритому плануванні. Крім того, при правильному зонуванні, опенспейси забезпечують повноцінну приватність клієнтам чи співробітникам приміщення. 

Оптимізувати використання простору також дозволяє бережливий підхід при проєктуванні меблів. Дизайнери пропонують креативні рішення для зберігання, такі як вбудовані полиці, приховані відсіки та настінні системи зберігання. Задіявши простір, який не використовується, наприклад, площу під сходами або над шафами, дизайнери інтер'єру можуть максимізувати простір для зберігання без шкоди для естетики.

Важливими елементами дизайну інтер'єру, які формують сприйняття приміщення, є колір, текстура, фактура та освітлення. Світлі кольори роблять кімнату просторішою і лаконічнішою, а темні – меншою і затишнішою. Використовуючи поєднання природного та штучного освітлення, дизайнери інтер'єру можуть створити простір, який здається більшим, яскравішим і привабливішим. Дизайн освітлення також може акцентувати увагу на важливих об’єктах.

Максимізуючи площу, створюючи ефективну комунікацію між відділами, використовуючи відповідне освітлення а також багатофункціональні меблі, дизайнери формують одночасно функціональний і візуально привабливий простір, який забезпечує підвищення продуктивності, покращення клієнтського досвіду та збільшення прибутковості бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]