Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2020 11:48

Приватизація спиртзаводів 2020

Керівниця напряму електронних аукціонів на майданчику E-Tender

Приватизація підприємств спиртової галузі - це продаж 41 виробничого майданчика ДП Укрспирт та 37 спиртзаводів концерну Укрспирт.

Унікальна можливість 

В Україні вже проходили гучні приватизаційні конкурси. Але, щоб на торги оголошували цілу галузь. Та ще й на відкритих аукціонах у Prozorro.Продажі. Таке - вперше. Приватизація підприємств спиртової галузі - це продаж 41 виробничого майданчика ДП Укрспирт та 37 спиртзаводів концерну Укрспирт. 

Спиртові заводи готуються до приватизації Фондом державного майна України. Щодо кожного заводу проведена інвентаризація, аудит, сформовані пакети документів для ознайомлення інвесторами (про земельні ділянки, переліки активів, наявність судових процесів тощо). Це унікальна нагода безпечно інвестувати у реальний сектор економіки. А для широкого кола компаній це шанс зробити стрімкий крок вперед у розвитку свого бізнесу.

Спиртова галузь - великий бізнес і потенціал значних прибутків. Хоча у 2019 році в Україні, за даними Державної служби статистики, було вироблено 6,9 млн декалітрів етилового спирту, виробничі потужності заводів Укрспирту становлять більше 30 млн декалітрів спирту етилового та майже 1,5 мільйони декалітрів технічного спирту. За оцінками Фонду держмайна, до 55% виробленого спирту перебуває у тіньовому обороті. Коли у заводів з'являться приватні власники, цей сегмент вийде з тіні. Отже, в Україні зберігається високий попит на етиловий спирт, не кажучи вже про експортний потенціал, про що далі.

По-перше, виробники лікеро-горілчаних виробів, фармацевтичної продукції, антисептиків, можуть придбати спиртзаводи і перетворити їх на власну виробничу базу. По-друге, певні класи спирту виробляються з непридатного для харчових цілей зерна, а також з меляси (залишків цукробурякового виробництва). Це можливість для аграрних виробників перетворити свої відходи у сировину для комерційного продукту. І самим на цьому заробляти. Нарешті, виробничі майданчики ДП Укрспирт мають потужності для виробництва 1,6 мільйона декалітрів біоетанолу. Напевно знайдуться підприємці, яких зацікавить і цей напрям бізнесу, адже альтернативна енергетика стрімко розвивається. 

Бізнесові інтереси дуже різні, тому слід очікувати запеклої конкурентної боротьби за активи спиртової галузі.

Сприятливі умови

Держава створила сприятливі умови для майбутніх власників підприємств спиртової галузі. Торгівлю спиртом вже демонополізували. Сьогодні приватні компанії можуть отримати ліцензії на виробництво та оптову торгівлю спиртом. Раніше право на оптову торгівлю було лише у ДП ”Укрспирт”. Проте, до 1 липня 2021 року діє заборона на введення в експлуатацію нових підприємств з виробництва спирту. Тобто, до цього часу нових потужностей на внутрішньому ринку не з'явиться і спирт буде вироблятися лише на заводах, які Фонд держмайна підготував  на приватизацію. 

Нагадаємо також, що  до 1 січня 2024 року діють обмеження на імпорт спирту в Україну. Проте, обмежень щодо експорту немає. Спирт українського виробництва користується попитом у Туркменістані, Грузії, Азербайджані, Туреччині, Австрії, Польщі, В’єтнамі, Угорщині, Словаччині та інших країнах. Нові власники спиртзаводів зможуть налагоджувати зв'язки та розширювати географію експорту своєї продукції.

Аукціони: механізм пошуку справедливої ціни  

Рішення держави про приватизацію майна спиртзаводів на аукціонах у Prozorro.Продажі  - це великий здобуток. І вигідне таке рішення, перш за все, інвесторам. Ось чому. Немає кращого способу визначити справедливу ринкову вартість активів спиртової галузі. Слово аукціон може спочатку налякати інвестора, адже сприймається як торг на підвищення ціни. Але потрібно пам'ятати, що процедура малої приватизації у Prozorro.Продажі передбачає проведення не одного, а серії із трьох аукціонів (другий і третій проводяться, якщо попередній був неуспішним). Аукціон вважається неуспішним, якщо не зареєструвалось жодного учасника. 

Отже, спочатку англійський аукціон - три раунди на підвищення ціни.  Якщо він неуспішний, призначають другий англійський аукціон, на якому початкова ціна лоту знижується на 50%. Якщо і цей аукціон не буде успішним, то оголосять гібридний голландський аукціон, на якому йде торг вже на пониження ціни. Як бачимо, працює принцип: немає попиту - початкова ціна знижується. Ціна на актив не відповідає ринковій вартості - учасник реагує єдиним вірним способом, він не реєструється. 

Але чи варто учаснику чекати зниження ціни, якщо лот загалом має ринкову оціночну вартість? Однозначно, ні. Справа в тому, що до моменту розкриття пропозицій учасників в оголошеному аукціоні, ніхто не знає скільки пропозицій подано. Неможливо передбачити аукціон відбудеться чи ні. Якщо реєструється навіть один учасник - він стане переможцем. Якщо кілька - хтось із них переможе в торгах. 

Ми переконалися, система налаштована так, що справедлива ціна на актив (за яку його куплять) рано чи пізно буде знайдена.

На що варто звернути увагу при приватизації спиртзаводу

Досвідчений підприємець знає, що без чіткої стратегії неможливо досягти важливої цілі. Так само для участі в аукціоні потрібна стратегія й підготовка до аукціона, особливу увагу варто звернути на:

• правовстановлюючі документи, наявність судових справ, наявність земельних ділянок, форму їх власності та підстав користування, а також, загальний склад об’єкту. Адже спиртзаводи продаються як певний набір окремого майна, кількість якого іноді набагато більше за 1000 одиниць. Варто виїхати на місце розташування такого заводу і перевірити наявність будівель, обладнання та всіх цінностей, що зазначені у документації об’єкту;

• додаткові умови, наприклад, збереження виду діяльності, заборона скорочення штату та ін. Про це, звісно, вказано в умовах аукціону, але детальний аналіз не завадить, для уникнення ризику неможливості виконання умов у майбутньому;

• визначення стартової ціни, з якої починати аукціон. Саме вона є визначальною для ходу аукціону і, саме від неї залежить, чи буде в учасника пріоритетне право останнього ходу. 

Вже після перших аукціонів можна буде проаналізувати ринок і попит від бізнесу на монопольні підприємства Укрспрту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]