Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2020 17:58

Хто допомагає літнім людям в період карантину?

Аналітик у ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення

Літнім людям було рекомендовано залишатися вдома та обмежити соціальні контакти. Але що ж робити самотнім людям?

В Україні проживає 11 млн пенсіонерів і саме вони є основною групою ризику захворювання на COVID-19 та важкого перебігу хвороби. Літнім людям було рекомендовано залишатися вдома та обмежити соціальні контакти. Але що ж робити самотнім людям? Як їм купувати їжу та ліки? Як отримати пенсію та сплатити комунальні послуги? І головне: хто подбає про моральний стан людей, які опинилися в ізоляції? Цими питаннями активно зайнялись організації, які вже давно працюють з соціально незахищеними категоріями людей.

Днями я їхала в таксі, і як це буває, зав’язалась розмова з водієм. Він поділився, що допомагає «Корпорації монстрів» розвозити їжу для літніх людей.

«Корпорація монстрів» - це благодійний фонд, що діє на Одещині, та допомагає дітям, малозабезпеченим сім’ям, медичним закладам, а, зокрема і літнім людям. З початком пандемії голова фонду, Катерина Ножевникова, увійшла до Одеського антикризового штабу. Спільно з онлайн-магазином Rozetka вони запустили проєкт допомоги літнім людям Одеси. Для того щоб допомогти, потрібно лише зайти на сайт та оплатити набір продуктів для одесита чи одеситки поважного віку. До процесу доставки активно долучались одесити-волонтери, які на власному транспорті доставляли продукти літнім людям. Для координації їх діяльності була створена група у Telegram. Близько 5000 продуктових наборів було доставлено літнім людям наприкінці березня. Через епідемію фонд був змушений призупинити проєкт «Добрий обід. Час жити.», за допомогою якого 5 разів на тиждень 250 літніх людей  годували смачним обідом. Проте, фонд не залишив своїх підопічних та продовжує допомагати м продуктовим наборами.

У Києві з людьми третього віку активно працює благодійний фонд «Життєлюб». Під час карантину він спільно з КМДА, бізнесом, благодійними та громадськими організаціями створили “Єдиний координаційний центр” для допомоги незахищеним верствам населення під час пандемії, зокрема, і літнім людям. Підопічні фонду отримали продуктові набори, ліки та речі першої необхідності. У фонді зайнялись також інформаційною допомогою старшим людям. В рамках програми «Людяність і взаємодопомога» Міжнародного фонду «Відродження» та Представництва ЄС в Україні «Життєлюби» разом з VoxUkraine розробляють та доставляють пенсіонерам друковану газету про COVID-19 разом з продуктовими пакетами фонду «Життєлюб». Далеко не всі пенсіонери мають доступ до Інтернету та вміють користуватися ним, а отже їм складніше спростовувати фейки та міфи щодо вірусу, з якими вони можуть стикатися в інформаційному просторі. Натомість, газета містить багато актуальної наукової інформації та статистики, написаної цікавою та доступною мовою, позитивних новин та корисних порад, на кшталт, куди звертатися у разі симптомів хвороби.

«Цільова аудиторія даного проекту — самотні літні люди. Об'єктивна інформація нікому не зашкодить, але дійсно — передусім потребують її ті, хто є в групі ризику…», — говорить Юлія Мінчева, VoxUkraine.  

У всеукраїнській громадській організації «ІТ-бабушки» вже багато років підтримують ідеї активного довголіття та сприяють освіті, здоровому способу життя та творчому розвитку літніх людей. Вони навчають користуванню сучасними засобами комунікації, залучають до активного та безпечного користування Інтернетом, знайомлять з інструментами Google, проводять юридичні лікнепи, розповідають як відстоювати свої права та протидіяти шахрайству. А в рамках акції «Чужих стареньких не буває» ще й передають в геріатричне відділення Одеського центру психічного здоров’я  речі та їжу.

Зараз керівниця організації Ольга Філліпова виступила в ролі експертки у серії навчальних роликів «Цифрові гроші» на платформі Дія. Цифрова освіта. Це спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації України, НБУ та ПриватБанку, розрахований на новачків, а зокрема і на літніх людей, які хочуть навчитися онлайн-банкінгу. Карантин ще більше продемонстрував необхідність цих навичок. Адже в часи, коли страшим людям краще зберігати соціальну дистанцію, вміння зробити покупку онлайн, поповнити мобільний рахунок, оплатити комунальні послуги, не проводячи час у черзі в банку, стають просто життєво необхідними.

Але, мабуть, найбільш складним цей період став для людей, які живуть у будинках для літніх людей, і весь час від початку пандемії знаходяться в ізоляції від зовнішнього світу. Волонтери руху «Молодь за мир» з Києва вирішили їх порадувати та закликали у себе на фейсбук-сторінці написати листа або намалювати малюнок для жителів таких пансіонатів. Молодь також вирішила зібрати кошти, щоб провести безкоштовний інтернет у пансіонаті в м.Чайка.

«Вже найближчим часом ми зможемо робити аудіо- і відео-дзвінки зі старими, далі проводити художню майстерню з Амічі та допомогти багатьом бути на зв'язку і не почувати себе відрізаними від світу» - зазначили в організації.

А поки що вони кожної суботи приїжджають до пансіонату, спілкуються зі своїми старшими друзями через паркан, передають їжу, медикаменти та листи зі всієї України. А на День людей похилого віку в будинку престарілих на Лісовій навіть організували справжнє свято на свіжому повітрі з концертом та смаколиками.

Можливо поряд із вами живе одинока літня людина, яка потребує допомоги та почувається самотньо. Бути людяним – легко. Навіть коротка розмова, прояв вашої уваги та небайдужості можуть змінити чиєсь життя.

 

Публікацію підготовлено в рамках проєкту Асоціації сприяння самоорганізації населення «Громади проти COVID-19: як жити далі в умовах пандемії?», який впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]