Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2020 12:02

Як органи самоорганізації населення можуть допомогти громаді в карантин

Аналітик у ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення

Критично важливу роль у подоланні пандемії відіграє самоорганізація населення. Так Прем'єр-міністр Денис Шмигаль коментував початок введення карантину на всій території України.

Критично важливу роль у подоланні пандемії відіграє самоорганізація населення. Так Прем'єр-міністр Денис Шмигаль коментував початок введення карантину на всій території України.

Самоорганізація населення дійсно важлива. Особливо у кризові часи. Вона - одна із сильних сторін українського суспільства. Самоорганізація зшиває суспільство, долає патерналізм та формує суспільну довіру. Пандемія Covid-19, як і інші кризові періоди, яскраво продемонструвала вміння українського суспільства мобілізовуватись. У містах та селах благодійні організації, бізнесмени, молодіжні ради, органи місцевого самоврядування об’єднують навколо себе людей для допомоги лікарям, літнім людям, багатодітним родинам. Менше ніж за пів року українським суспільством було зібрано 1,2 млрд. грн. благодійної та гуманітарної допомоги на потреби лікарів та лікарень. І це тільки та частина інформації, яку можна фінансово оцінити.

Рушіями суспільної самоорганізації виступають активні лідери, громадські організації, соціально відповідальні підприємці, органи місцевого самоврядування та інші. Проте особливе місце в українській соціальній системі займають органи самоорганізації населення (ОСН).

ОСН - представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин. Таке визначення ОСН дає «Закон про органи самоорганізації населення».  ОСН є унікальним інститутом через двоїстість своєї природи. Він приналежний як до громадянського суспільства, так і до системи місцевого самоврядування. Особливість ОСН також полягає в тому, що він утворюється виключно за територіальним принципом. Його діяльність може охоплювати територію будинку чи декілька будинків, вулицю або її частину, кварталу, мікрорайону, району в місті, а також села або селища. Це може бути будь-яка територія, яка менша за територію діяльності відповідної місцевої ради.

Чим займаються ОСН? Вони, серед іншого, можуть сприяти розвитку та благоустрою території громади, організовувати допомогу потребуючим її мешканцям, вносити пропозиції до проєктів місцевих програм та бюджетів, розглядати звернення, вести прийом громадян, сприяти правоохоронним органам в охороні громадського порядку, реалізовувати інфраструктурні проєкти. На відміну від інших інститутів громадянського суспільства, ОСН можуть отримати делеговані повноваження від місцевої ради та отримати бюджетне фінансування на їх виконання.

ОСН активно включились у боротьбу із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 на територіях, за які вони відповідають.

У Балтській ОТГ, що на Одещині, розвитку органів самоорганізації населення приділялась особлива увага. Так, після створення ОТГ, керівництво громади почало розбудовувати дієву систему управління на основі низової самоорганізації. Громада є досить великою, вона об’єднала всі населені пункти колишнього Балтського району, а це 31 населений пункт, 16 рад. Відповідно, ефективно управляти такими територіями без децентралізації завдань та повноважень всередині ОТГ вкрай складно.

У громаді було створено 17 ОСН, на рахунку яких не один успішно реалізований проєкт з благоустрою вулиць та публічних просторів громади. Балтські ОСН не лише ефективно взаємодіють зі старостами, вони згуртовують та активізують населення.

«З початку карантину ми зібрали голів мікрорайонів, провели розширене засідання з ОСН. Перед ними було поставлено завдання – інформувати населення про  карантин, про те, куди звертатись у разі хвороби», - ділиться Лідія Михайлюк – староста села Мирони Балтської ОТГ.

Миронівський старостат - один із найбільш активних в Балтській громаді. Значущу роль у життєдіяльності села відіграє ОСН "Добробут", який вирішує важливі для жителів питання. Староста села спільно із ОСН, соціально відповідальним бізнесом та активістам утворили групу швидкого реагування та розробили спільну стратегію протидії коронакризі.

Стратегія полягала у тому, щоб донести до максимальної кількості жителів інформацію про заходи безпеки в умовах епідемії. Вкрай необхідним також було забезпечення самоізоляції людей похилого віку та підтримка інших вразливих категоріям громадян – багатодітні родини, громадян, що втратили роботу.

Як ОСН допомагали людям? Перевага ОСН полягає в тому, що вони діють на окремих територіях. Відповідно, вони мають чітку територіальну зону відповідальності. Вони добре знають людей, які проживають на цій території, їх потреби та проблеми. Саме тому керівникам ОСН легше пояснити людям правила самоізоляції, донести інформацію про важливість дотримання маскового режиму та соціальної дистанції.

У c. Мирони Балтської ОТГ діють квартальні комітети, які взяли під опіку одиноких пенсіонерів, що проживають на території діяльності ОСН. Задля забезпечення їх самоізоляції, представники органу самоорганізації населення купували медикаменти, продукти та навіть замовляли насіння поштою, щоб похилі люди могли займатись городом, були забезпечені всім необхідним та не залишали свої домівки.

«Спілкування та увага коштують дорожче ніж буханка хлібу», - зазначає пані Лідія. Вона наголошує на важливості моральної підтримки одиноких жителів села, яка є навіть важливішою за матеріальну допомогу.

«Ми приходили до людей, приносили допомогу, заспокоювали їх, інформували про епідеміологічну ситуацію в громаді, розповідали куди треба звертатись, якщо погіршиться самопочуття», - повідомила голова ОСН «Добробут» Віра Ярова.

Пані Віра також звертає увагу на проблему відсутності інтернету в сільській місцевості, через що жителі позбавлені можливості користуватись онлайн-сервісами, отримувати актуальну інформацію. Саме тому, ОСН намагались доносити на жителів суспільно важливі повідомлення.

Отже, в умовах пандемії органи самоорганізації населення можуть виконувати важливі функції, такі як: згуртування населення, поширення суспільно важливо інформації, допомога вразливим категоріям громадян. А головною особливістю органів самоорганізації населення є те, що вони опікуються проблемами громади на постійній основі, а голови ОСН живуть на території району, або кварталу, над покращенням життя якого вони працюють щоденно.

Публікацію підготовлено в рамках проєкту Асоціації сприяння самоорганізації населення «Громади проти COVID-19: як жити далі в умовах пандемії?», який впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]