Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2019 14:35

Словацький досвід реалізації делегованих повноважень

Аналітик у ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення

Міжмуніципальні шкільні офіси у Словаччині як підхід до реалізації делегованих повноважень

Ця стаття є частиною аналітичного дослідження: "Співробітництво громад: нові можливості для освіти та медицини".

Словаччина є однією з найбільш фрагментованих країн Європи за своєю муніципальною структурою. У двох третинах громад Словаччини проживає менше 1 тис. осіб. Усього в країні нараховується 2930 муніципалітетів, і всі вони мають однакові завдання і повноваження, незалежно від кількості населення. Проте спроможність малих громад якісно виконувати делеговані повноваження є вкрай низькою.  

У 2000 році Уряд затвердив Концепцію децентралізації та модернізації державного управління. Упродовж 2002-2004 років в рамках реалізації Концепції на місцевий рівень була делегована частина повноважень у сферах будівництва, землекористування, транспорту, водокористування, соціальних та освітніх послуг. 

2004 року офіс Урядового уповноваженого у справах децентралізації та державного управління підготував документ, в якому запропонував нову модель муніципального устрою. Документ мав на меті започаткувати в суспільстві дискусію щодо можливої муніципальної реформи. У ньому пропонувалися два підходи до подолання фрагментованості місцевого самоврядування: (1) об’єднання громад або (2) утворення міжмуніципальних асоціацій, які сприятимуть громадам у виконанні делегованих повноважень. Ідея об’єднання громад не знайшла належної підтримки, тому Словаччина пішла шляхом розвитку міжмуніципального співробітництва[i]

При цьому сама можливість укладати угоди про співробітництво була надана словацьким муніципалітетам ще в 1990 році[ii]. Законодавство визначає такі можливі форми міжмуніципального співробітництва:

− Укладання угод. Договори укладаються з метою виконання конкретного завдання або проєкту на певний або невизначений термін. Предметом не може бути створення юридичної особи.

− Утворення асоціацій муніципалітетів та спільних офісів як юридичних осіб. Для дійсності договору про заснування асоціації муніципалітетів потрібна згода місцевих рад, що є його сторонами. Частиною угоди про створення асоціацій муніципалітетів є статути. Кожна асоціація реєструється місцевим державним реєстратором.

Практика роботи спільних муніципальних офісів Словаччини 

Спільні муніципальні офіси (СМО) – це міжмуніципальні органи, які на добровільній основі створюються громадами для виконання делегованих повноважень у сферах будівництва, транспорту, охорони навколишнього середовища та початкової освіти. Офіс, який забезпечує співробітництво, розміщується в одному з муніципалітетів. СМО має статус юридичної особи. 

За даними Міністерства внутрішніх справ Словаччини, станом на вересень 2018 року було утворено 221 СМО, діяльність яких охоплювала 21 сферу[iii]. СМО можуть бути моно- та багатофункціональними. Перші здійснюють повноваження лише в одній сфері, другі – в декількох. 

Прикладом багатофункціонального СМО є Спільний муніципальний офіс району Бардіїв. Район об’єднує 81 сільську громаду та 1 міську. Ще 1990 року муніципалітети району уклали угоду та створили спільний орган, який опікувався питаннями оплати праці та бухгалтерського обліку всіх муніципалітетів. Діяльність офісу насамперед мала на меті надання допомоги малим громадам, які не мали власних спеціалістів із кадрових та бухгалтерських питань. 

2003 року ці громади створили спільний муніципальний офіс. СМО надає місцевим радам допомогу за такими напрямами: розробка документації для всіх рад району в рамках переданих повноважень; надання муніципалітетам документів, необхідних для прийняття рішень; надання на вимогу муніципалітетів документів та допомоги, необхідних для виконання завдань у межах чинного законодавства[iv]

Мер одного із муніципалітетів – членів угоди є головою офісу та його законним представником у майнових і трудових питаннях. Вищим органом управління СМО є рада мерів. Вона приймає рішення щодо трудових відносин та виконує інші завдання, пов'язані з виконанням спільних повноважень. Рішення ради мерів є обов'язковими для голови офісу. Робота співробітників офісу оплачується коштом державної субвенції у межах виконання делегованих повноважень, а також коштом місцевих бюджетів на виконання власних повноважень.

Делегування СМО повноважень у сфері освіти / утворення спільних шкільних офісів

Громади в рамках міжмуніципального співробітництва можуть делегувати повноваження у сфері освіти багатофункціональним СМО або утворювати спільні шкільні офіси. 

Наприклад, СМО району Бардіїв у межах виконання делегованих повноважень у сфері початкової та загальної середньої освіти надає керівництву 55 шкіл району консультації за напрямками: трудові відносини, фінансування шкіл та шкільних закладів, проведення тендерів; шкільне харчування та заповнення шкільних статистичних звітів, методичне супроводження, інклюзивна освіта. У штаті СМО працюють 2 спеціалісти у сфері освіти. Кількість ставок освітніх спеціалістів вираховується відповідно до кількості учнів району. Їх робота оплачується коштом освітньої субвенції[v].

Ряд словацьких муніципалітетів укладали угоди на утворення монофункціональних офісів, які займаються виключно питаннями освіти. Наприклад, спільний шкільний офіс Єсенське[vi] виконує делеговані освітні повноваження 14-ти муніципалітетів. До повноважень офісу належать такі:

- методичне забезпечення діяльності всіх шкільних та дошкільних закладів громад;

- моніторинг дотримання загальнообов'язкових норм у галузі освіти;

- формування річного плану діяльності та звітування за результатами виконання повноважень;

- організація заходів із розвитку спорту, культури та мистецтва у навчальних закладах громад;

- ведення статистики та бази даних освітніх закладів на основі звітів щорічних моніторингів стану здоров’я;

- сприяння формуванню та діяльності органів шкільного самоврядування;

- робочі зустрічі керівників закладів освіти;

- освітні заходи з підвищення кваліфікації вчителів, тематичні конференції та дискусії.

В офісі працює всього 1 співробітник, а його робота оплачується коштом освітньої субвенції. Кількість ставок у таких офісах також вираховується від кількості учнів у муніципалітетах – засновниках офісу. Діяльність словацьких СМО дуже схожа на роботу спільних методичних кабінетів громад в Україні, що також утворюються в рамках міжмуніципальних угод.

[i] Inter-communal Co-operation and Its Features: The Case of Slovakia, http://www3.ekf.tuke.sk/cers/cers2009/PDF/03_16_Klimovsky.pdf  

[ii] https://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-369#cast3  

[iii] Prehľad spoločných obecných úradov v evidencii Ministerstva vnútra SR, https://www.minv.sk/?prehlad_SOU&subor=245852

[iv] Database of good practices Inspirational practices of local governments from the Visegrád Group countries, https://www.zmos.sk/download_file_f.php?id=736276

[v] Там само

[vi] Spoločný školský úrad Jesenské. Társult Községek Tanügyi Hivatala – Feled https://www.jesenske.sk/obec-2/skolstvo/spolocny-skolsky-urad-jesenske/

Аналітичний звіт «Співробітництво громад: нові можливості для освіти та медицини»
підготовлений ГО «Фундація імені Григорія Яхимовича» спільно із ВГО «Асоціація
сприяння самоорганізації населення» у рамках реалізації проєкту «Поширення механізму
співробітництва ОТГ у сферах освіти та медицини» за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]