Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2020 10:58

Яким має бути портфоліо молодого архітектора?

Архітектор, директор проектної компанії АІММ

Портфоліо архітектури — це найбільший інструмент в руках студента чи професійного архітектора.

Ми закохані у свою професію з 2012 року, і протягом багатьох років наша компанія щодня презентує плоди архітектурної праці.

Завжди пам’ятайте, що портфоліо архітектора — це зображення вашого характеру, вашого ставлення та вашого погляду на світ, тому просто будьте собою і дотримуйтесь простих порад.

Отримати роботу або стажування в архітектурній фірмі залежить не тільки від ваших професійних навичок. У час великої професійної конкуренції створення резюме стає більш глобальним завданням, складання портфоліо може здатися небаченим клопотом, адже для архітектора не має меж досконалості.

Ми ставимо собі такі питання: які проєкти я висвітлюю?; яку особисту інформацію я додаю?; чи повинен я включати свої наукові роботи в професійні портфелі?

Робота архітектора у 2020 році стала мультидисциплінарною.

Ми надаємо декілька порад на нашу думку, які кейси повинні бути у портфоліо початківця-архітектора:

1. Слухайте аудиторію — перше питання, яке ви повинні задати собі перед тим, як розпочати організацію свого архітектурного портфоліо. Хто моя аудиторія? Якщо ви претендуєте на посаду в архітектурному бюро, зробіть кілька досліджень в інтернеті. Спробуйте з’ясувати, що є сферою проєктів цієї компанії та відповідно налаштуйте свої зусилля у цьому напрямку. Виберіть проєкти, які найбільше відповідають їхньому баченню, та зосередьтесь на тих, які, на вашу думку, можуть додати компанії чи фірмі новий подих. Максимально покажіть, що ви повністю зрозуміли роль, яку повинні виконувати, але також ви повинні запропонувати свіжу та інноваційну точку зору на дизайн або архітектуру.

2. Формат портфоліо або який формат краще? Хоча створення вашого портфоліо за допомогою шаблону в інтернеті може бути набагато простішим і швидшим, PDF - це безпрограшний варіант. Іноді програми виходять з ладу, навігація на сайті може буди складною, і одержувач може легко засмутитися та перейти до іншого кандидата. Функції PDF є на кожному пристрої, її можна легко завантажити, і для її читання вам не потрібен доступ в Інтернет. Навіть більше, ви маєте повний контроль над зовнішнім виглядом та форматуванням своєї роботи, а також перевага в презентації своїх навичок графічного дизайну замість використання готових шаблонів.  Також pdf-формат добре підходить для пересилання по електронній пошті або для заливки на сервіси наприклад Issuu, але не забувайте, що у приймаючої сторони може стояти обмеження за розміром файлів, тому намагайтеся не перевищувати розміру файлу в 5mb.

Якщо ви робите друковану версію, відмінно підійде одноколірна папка з палітуркою і вкладеннями всередині, або більш витончена версія з обкладинкою з чорного фактурного матеріалу.

Для онлайн-презентацій зараз досить безкоштовних сервісів, що надають зрозумілі шаблони з простою навігацією і можливостями показу широкоформатних зображень. Можна спробувати: 

  1. https://www.behance.net
  2. https://dribbble.com
  3. https://www.squarespace.com 
  4. https://cargo.site 

3. Привабливий вигляд CV. Зазвичай це перша сторінка вашого портфоліо, тому вона має справити гарне перше враження. Оберіть собі належну професійну фотографію та дотримуйтесь лише відповідної та необхідної інформації про вашу освіту та досвід роботи. Пам’ятаємо, що у цю епоху знання іноземних мов високо цінується, тому не забувайте вказати їх, а також свої комп’ютерні навички щодо дизайну та архітектурних програм, якими ви можете легко користуватися. Бути архітектором — це сукупність нашої особистості, здобутих знань через освіту та досвід у повсякденному житті. Якщо у вільний час вас цікавлять фотографія, подорожі та інші захоплення, не забувайте включити їх для того, щоб загально уявити ваш характер та інтереси роботодавцю.

4. Найкращі проєкти. Іноді ми потрапляємо у свою ж пастку. З’являється бажання представити кожен свій проєкт, який ми коли-небудь робили, починаючи з першого курсу архітектурного вишу та закінчуючи останнім ескізом, який ми зробили для свого товариша. Це не тільки призводить до нескінченних портфоліо, які потребують багато часу для читання, але також показує відсутність самооцінки. Знайдіть хвилинку і виберіть 8-10 своїх проєктів, які найкраще показують вашу роботу та вміння.

5. Кожен з нас знає, що час — це золото.  Зберігайте свій портфель максимально простим і коротким. Тривалі презентації та тексти, як правило, виснажують і бентежать читача та відволікають їх від основної мети: створити короткий образ вашої особистості та вмінь за короткий термін. Зазвичай фірми не витрачають більше п’яти хвилин на кожен портфель, тому переконайтесь, що за цей час вони зможуть вивчити найкращі результати вашої роботи та досвіду. Дайте загальне уявлення про кожен проєкт, максимально прийнятний текст із зображеннями у високій якості. Підказка: біля зображення робіть короткі коментарі.

6. Командні проєкти. Хоча портфоліо — це дуже особиста презентація, важливо показати, що ви можете добре працювати в команді. Усі ми брали участь у проєктах, які потребують командної роботи та міждисциплінарних стосунків. Бути комунікативним, гнучким та сприяти колективу з певною роллю — це високо оцінене вміння у великих фірмах та компаніях. Все, що вам потрібно зробити — це назвати проєкт, надати кредити іншим партнерам по роботі та зосередитись на частинах проєкту, які ви виконали самостійно. Будь то лише технічне креслення чи розв'язання функціональної проблеми. Ваш особистий внесок у роботу має бути виділений як цінний фактор.

7. Граматика і шрифти. Ваші дизайни та ідеї можуть бути чудовими та інноваційними, але текст, написаний неправильно, може негативно вплинути на загальне враження. Намагайтеся не перестаратися зі стилями шрифту. Оберіть один варіант шрифту та відредагуйте розміри, щоб підкреслити, де вам це потрібно.

8. Особисті навички.  Використання технологій в процесі проєктування є важливим і завжди це потрібно на робочих місцях. Візуалізація та 3D-зображення дають нам загальний вигляд кінцевого результату та різноманітність варіантів, матеріалів або поверхонь. Але факт залишається фактом   архітектор повинен вміти без проблем висловлювати свої думки на папері. Це не просто базовий спосіб комунікації в архітектурному середовищі: ваші ескізи ще й демонструють хід ваших думок. Круто включати замальовки в ваше портфоліо, навіть якщо вони були зроблені на шматку паперу в процесі проєктування і пошуку форми.

Перед останніми пунктами є бажання додати, що ви завжди повинні розвивати свою академічну та професійну кар’єру!

9. Be online. Портфоліо — це живий документ і він повинен розвиватися в міру розвитку архітекторів та часу, з кожним новим проєктом та з викликами сьогодення. Хороший варіант — оновлювати його кожні півроку або хоча б щорічно.

10. Upgrade yourself. Дуже важливо буди гарним спеціалістом у своєму напрямку та максимально розвивати свої кейси, наповнювати.  Архітектура є у всьому,  що нас оточує, і потрібно завжди розширювати свій кругозір.

Розвитку вам та успіхів у цій унікальній професії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]