Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2020 12:14

Еволюція інституту відгуків у дорожніх тендерах

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

Про еволюцію інституту відгуків та затверджені Методичні рекоменції у сфері дорожнього господарства

Здавалося б тема відгуків від Замовника у процесі складання тендерної пропозиції вичерпала себе, проте з огляду на затвердження Мінекономікою Методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері дорожнього господарства, доцільно детальніше оглянути це питання.

На  початку дорожнього сезону 2020 тендерна документації Замовника здебільшого містила вимогу наступного змісту:

«для підтвердження інформації про виконання аналогічного за предметом закупівлі договору учасник надає копію позитивного відгуку від Замовника,  у якому обов’язково має бути зазначено: 

· дату його видачi, вихiдний номер, посилання на номер, дату та предмет укладеного договору;

· категорію автомобільної дороги;

· суму договору, суму виконаних робiт;

· iнформацiю про якiсть виконаних робiт;

· дотримання термінів виконання;

· відсутність з боку замовника претензій або судових позовів щодо невиконання або неналежного виконання умов договору.

Зазначений відгук має бути виданим замовниками не раніше дати оголошення закупівлі»

Чимало експертів дорожньої галузі зазначали про ризики та маніпуляції, що підтверджуються навіть кримінальними провадження з цих підстав, про що я особисто вже наголошував. 

Тепер щодо еволюції інституту відгуків.

Всеукраїнська дорожня Асоціація пропонувала виважену альтернативу реалізації інституту відгуків, котра надає можливість рівних прав як для Замовника, так і для Учасника.

У разі, якщо контрагент безпідставно відмовляє учаснику у наданні відгуку на його запит, або ігнорує надходження такого запиту та не надає на нього жодної відповіді, то у такому випадку замовнику рекомендується вважати, що контрагент не має застережень щодо якості, обсягів та строків виконання учасником робіт (надання послуг) за аналогічним договором, а позитивний відгук контрагента – надано.

Разом з цим, було запропонована категорія розумного строку — позитивний відгук контрагента вважається наданим учаснику через 5 робочих днів після закінчення встановленого таким учасником розумного строку для надання відповідного відгуку, але не більше п’яти робочих днів з дня отримання замовником запиту від учасника.

Замість відповідного позитивного відгуку учасник може надати у складі тендерної пропозиції довідку за підписом керівника учасника про неможливість надання відповідного відгуку з причин, що не залежать від учасника та інформацією щодо неотримання учасником відповіді на зазначений рекомендований лист-запит.

Проте, затверджені Методичні рекомендації чітко визначають наступне:

«для підтвердження наявності досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору учасник надає:

· договір з усіма додатками та невід’ємними частинами договору;

· акт приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2);

· довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форма КБ-3);

· або інший документ, що підтверджує приймання виконаних робіт, передбачений аналогічним договором»

Як бачимо, відгук як документ, що додатково підтверджує факт виконання робіт, якість, дотримання строків тощо, відсутній.

Безумовно, така еволюція інституту відгуків є позитивною, оскільки можемо спостерігати, як бізнес та влада приходять до компромісу, поступово імплементуючи кращі світові практики в реалії українського дорожнього бізнесу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]