Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2020 17:39

Хто винен у повеневій катастрофі на Прикарпатті?

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

Західна Україна - Львівська, Івано-Франківська і Чернівецька області наразі зіштовхнулися зі стихійним лихом

Масштабні повені нанесли колосальні збитки. Офіційно називають попередню цифру біля 400 мільонів гривень.

Реальні ж цифри збитків - це мільярди гривень.

З огляду на об’єм руйнувань, що спричинила повінь, та просто узагальнену вартість доріг за грубими розрахунками, а саме будівництво 1 км дороги коштує від 20 млн гривень, ремонт - від 10 млн гривень, найпростіші математичні обрахунки показують об’єм збитків в декілька мільярдів гривень. І це не рахуючи мости, будівлі, інші архітектурні руйнування.

То хто ж таки винен у тому, що Західноукраїнський регіон зазнає такої неймовірної шкоди?

Ті руйнування, які стали можливі від повені - це наслідки, які ми маємо від дикунської діяльності стосовно незаконної вирубки карпатських лісів. 

Через вирубування лісу вода просто не затримується нагорі, а хвилею стікає в долину, спричиняючи руйнування на своєму шляху.

За даними Державного агентства лісових ресурсів, у 2019 році обсяги незаконних вирубок лісу становили 118 тисяч кубометрів. У 2018-му було 17,7 тисяч кубометрів. Така діяльність не приносить нічого, окрім збитків для держави, для екології України та призводить до катастрофи.

Вирублення лісів у Карпатах
Повенева катастрофа

У Європі промислове видобування лісу знаходиться під суворою забороною. Отже, вони давно зрозуміли, що не має сенсу знищувати власну екологію, якщо можна набагато дешевше та вигідніше придбати деревину закордоном. У даному випадку, в Україні. Та й кордон поблизу. Зручно для незаконної діяльності. Ні податків до бюджету, ні мита на кордоні - адже, якщо видобування та транспортування лісу є незаконним, то й не регламентується законом про перетин кородону. А отже, якщо експорт фактично відбуваєтся, то виключно тіньовими шляхами. І за рахунок екології країни, браконьєри заробляють неймовірні кошти, наражуючи на небезпеку увесь регіон.

З огляду на промислові масштаби вирублення лісів варто зазначити, що має місце застусування великої кількості важкої техніки. І це ще один чинник, який впливає на руйнування українських доріг. Адже перевантажені фури, які знищують дорожнє покриття перевозячи знищений ліс завдають прямої шкоди дорожній індустрії. 

вирублення лісу
Вирублення лісу у Карпатах призводить до екологічної катастрофи

Повертаючись до теми незаконності, логічно розуміти, що й штрафувати нікого. Та й чи можливо це? Адже, обіцянки щодо припинення такого бізнесу поки що залишаються лише обіцянками. Останній облік лісів проводився майже 25 років тому, у 1996-му.

23 червня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про проведення національної інвентаризації лісів. Закон передбачає створення в Україні нової системи збору даних про лісовий фонд для подальшого планування, ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу лісів тощо.

Хочеться вірити, що це зрушить з місця незаконне вирублення лісу, та упередить країну від майбутніх катастроф ще більших масштабів.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи