Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2024 12:15

NFT та SFT

Middle Manager of Bizdev компанії Lextensio

Non-Fungible Tokens (NFT) та Semi-Fungible Tokens (SFT) - це два терміни, які активно обговорюються у світі блокчейн-технологій та криптовалют.

Хоча обидва ці поняття вказують на токени, вони використовуються в різних контекстах та мають відмінності у своєму призначенні та юридичному статусі.

З розвитком галузі мистецтва та розваг, NFT стають популярним інструментом інвестування. NFT створили можливості для монетизації різного роду контенту у багатьох сферах – від геймінгу до спорту. Спортивні клуби можуть створювати NFT для своїх логотипів, або якихось значущих подій у своїй історії, які будуть купувати фанати. Наприклад, всесвітньовідомий ФК «Барселона» запустив перший NFT в своїй історії із зображенням, яке відтворює момент легендарного летючого удару й голу Йохана Кройфа 1973 року. NFT в геймінгу створюються для ігрових персонажів, як, приміром, в уже достатньо відомій грі «CryptoKitties», або для так званої внутрішньо ігрової «косметики» – скіни зброї, аватарки чи картки гравців, зовнішнього вигляду персонажів тощо.

Одночасно  SFT поєднують у собі функції NFT і звичайних взаємозамінних токенів (криптовалюти) і особливо корисні в ігровій індустрії, де частіше за все вони використовуються як особлива внутрішня валюта (кристали, золоті злитки тощо) або як спеціальний ресурс, як, наприклад «Terraform Seeds» у грі Genopets, яке потрібне для створення нових середовищ існування для своїх віртуальних домашніх улюбленців.

Але давайте про все по черзі. 

Що таке NFT та SFT?

NFT (Non-Fungible Tokens) є унікальними цифровими активами, які базуються на технології блокчейн. Вони надають унікальність цифровим об'єктам, таким як мистецтво, музика, відео чи іншим цифровим файлам. Однією з ключових властивостей NFT є їхній неповторний характер, завдяки чому вони можуть бути об’єктом права інтелектуальної власності в інтернет-просторі, адже будь-яке копіювання призводить до утворення нового (іншого) токену.

Водночас SFT це відносно нова категорія токенів, які також являють собою цифровий актив і можуть функціонувати як взаємозамінні, так і невзаємозамінні протягом свого життєвого циклу.

Характерною особливістю, яка визначає цей спеціальний тип токенів як "напівзамінні", є втрата їх номінальної вартості після погашення. Наприклад, ви маєте токен у вигляді квитка на останній матч в кар’єрі того самого Йохана Кройфа, уже згаданого в цій статті. Квиток має номінальну вартість і може бути обмінений на інший ідентичний квиток на матч, якщо це та сама гра у той самий день і в тому самому місці. Проте після завершення останнього матчу в кар’єрі легендарного гравця токен, що представляє квиток, стає предметом колекціонування та отримує абсолютно нову вартість. Це також означає, що токен вже не може бути обмінений на інший дійсний квиток на матч за тим самим початковим номіналом. Цей процес перетворення з взаємозамінних токенів у невзаємозамінні після погашення є тим, що дає напівзамінним токенам їх назву.

Ще одним прикладом може слугувати проєкт RMRK, який випускав свою колекцію SFT під назвою Kanaria: колекція пташиних яєць. Власники можуть або залишити свою канарію як яйце, або змусити її вилупитися, щоб побачити унікального птаха всередині. У такому разі яйце є напівзамінним токеном, оскільки паралельно існує ще певна кількість таких самих предметів з тієї самої колекції, але після «вилуплення» - вони стають унікальним предметом, тобто NFT. 

Відмінності між NFT та SFT

Як уже згадувалось в цій статті, NFT є повністю унікальними та невзаємозамінними токенами. Кожен NFT має свій власний унікальний ідентифікатор, завдяки чому він відрізняється від інших токенів. Це робить NFT популярними для використання в криптографії, мистецтві та інших сферах, де важлива унікальність та неперевершеність.

Своєю чергою, SFT є токенами, які є частково взаємозамінними. Вони можуть мати деякий ступінь однорідності, але залишаються унікальними в певних межах.

Отже, основна відмінність полягає в тому, що NFT абсолютно унікальні та невзаємозамінні, тоді як SFT мають певний рівень замінності.

Наступна відмінність полягає в юридичному регулюванні. Однією з основних проблем NFT є нестабільність юридичного статусу. У багатьох країнах відсутні чіткі правові норми, що створює невизначеність правового регулювання обігу NFT. Одним з ключових юридичних питань є авторське право. Питання стосовно того чи може автор об'єкта NFT зберегти немайнові права після його продажу (наприклад, право бути визнаним як автор об’єкта), є предметом дискусій та потребує чіткого регулювання.

Також у більшості юрисдикціях ще не визначено, чи є NFT майном або цифровими активами. Це створює нестабільність у питаннях власності, обігу та спадкування NFT.

Наприклад, в Сполучених Штатах до NFT застосовуються різні нормативні акти, такі як закон про авторські права та про цифрові активи. При цьому, не існує конкретного закону, що регулює NFT. Проте суд в США уже побічно визнав NFT цінними паперами.

В Європейському Союзі відсутнє уніфіковане регулювання NFT, оскільки вони не розглядаються як криптовалюта. Однак окремі країни встановлюють свої власні правила. Приміром, законодавство Німеччини передбачає, що NFT не є цінними паперами. ЄС також працює над створенням єдиної системи регулювання у сфері NFT.

Китай заборонив NFT, посилаючись на ризики для фінансової стабільності на ринку. Проте країна створює свої аналоги NFT.

Інші країни, такі як Південна Корея, Сінгапур та Японія, за останніми повідомленнями працюють над нормативною базою для регулювання ринку NFT.

Своєю чергою з SFT ситуація з юридичним регулюванням схожа, оскільки SFT є ще більш новим інструментом порівняно з NFT і правова база як така відсутня в більшості країн. Здебільшого SFT розглядається як цифрові активи, але також потребують додаткового специфічного нормативного регулювання.   

Підсумки

Хоча NFT та SFT використовують технологію блокчейн, їх відмінності визначаються зокрема призначенням та областю застосування. Загалом, обидва види токенів потребують чіткого юридичного регулювання і якщо робота над нормативною базою для NFT уже ведеться в багатьох юрисдикціях, то SFT знаходиться в ще більш невизначеному правовому полі.  

Теги: SFT, NFT
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]