Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2020 22:44

Транспортний колапс у Києві, хто винен?

CEO у групі компаній Mediatrade

Віталій Кличко заявив, що  із понеділка, 23 березня пасажирський транспорт Києва буде перевозити тільки співробітників тих підприємств, які забезпечують критично важливі сфери життя столиці.

Для проїзду їм роздадуть спеціальні картки. Інформацію про підготовку до цього я виклав раніше на своїй сторінці в FB. Чому тільки так і як виживе бізнес та просто громадяни при такій транспортній схемі? – це велике запитання.  

Після оголошення карантину, 17 березня в Києві було призупинено роботу метро, що одразу паралізувало місто. Замість активних санітарно-профілактичних мір ми отримали тисняву у наземному транспорті, черги та масові затори. Місто виявилося зовсім не готовим до такого розвитку подій. Звісно, тепер усі проблеми можна буде списувати на коронавірус, але давайте розберемось, чому Київ виявився непідготовленим до надзвичайної ситуації. 

Цей матеріал готував ще до початку ефективної стадії епідемії, але саме надзвичайна ситуація проявила багато з того, що не було раніше видно. 

Всього на балансі "Київпастрансу" значиться 1 578 одиниць громадського транспорту: 709 автобусів, 458 трамваїв і 401 тролейбус. Але не весь транспорт щодня виходить на маршрут (багато машин знаходиться в ремонті), навіть у години пік на міських маршрутах працюють 360 тролейбусів, 275 трамваїв, 355 автобусів і 135 комунальних маршруток (71% від загальної кількості).  Стан цього транспорту бачив кожний з нас, я не кажу вже про санітарну обробку під час епідемії та захист водіїв та контролерів

Фактично, замість реальної санітарної обробки лише її імітація, автопаркам не надали засобів, а тільки відзняли картинку, маски та рукавиці водії мають знайти самостійно. Вже очевидний рудимент транспортної системи кондуктора й досі продають квитки і становлять і для себе, і для оточуючих ризик зараження. Це так міська влада планує побороти вірус Covid-2019? Я зараз не кажу про те, що дезінфекція і так має проводитись і в піки захворювань на ОРВІ, грип тощо.. А стан та контроль приватних перевізників під час епідемії – це взагалі окрема історія. 

Хтось має нарешті понести відповідальність за жалюгідний стан громадського транспорту.  

Чому досі так і не запрацював е-Квиток? Адже готівка і кондуктори є джерелом поширення хвороби. Освоєно вже більше 500 мільйонів гривень…про це вже багато хто писав і в які кишені пішли коти. 

Як розставлялися пріоритети у процесі розподілу 320 млн євро  кредиту в рамках проекту «Зелені міста» від ЄБРР? Де цей транспорт? 

Чому кияни змушені їздити на роздовбаних маршрутках, коли за рахунок грантів та кредитів існує можливість купувати якісний громадський транспорт? Мабуть, щоб отримати відповіді на ці питання потрібна була світова пандемія коронавірусу. 

Друге, це дорожня інфраструктура, стан та якість доріг, відсутність паркінгів, результат усього цього 3 місто у Європі по заторах у рейтингу TomTom Traffic, у 2017 було 5 місто. Вражаюча динаміка.  

Трете, та найголовніше, це відсутність у міської влади системного бажання виправляти ситуацію. На камеру розповідають про те, що місто повністю готове до карантину, транспорт обробляють, маски закуплені, люди попереджені. Вже п'ять років розповідають, що ось- ось побудують паркінги, запустять е-Квиток, відремонтують дороги, мости та шляхопроводи, приведуть до ладу громадський транспорт. Метро на Виноградар та Шулявська розв’язка стали заручниками конфлікту двох друзів, чи вже колишніх друзів мера, які ділять між собою підприємства Київметробуд та Укрбуд.  

По факту з обіцяного майже нічого з цього не виконується, з кожним роком ситуація лише погіршується, проблеми вирішуються точково, а не системно, хоча гроші на це є. Це і вище згадані європейські кредити і бюджет міста якій складає майже 2 мільярди доларів на рік.  

Не варто збирати з контрактів нелегально данину і доплачувати підлеглим, ставлячи їх у залежність. Зробіть легальні адекватні зарплати чиновникам і керівникам комунальних підприємств і беріть на посади не за принципом лояльності, а за професійними здібностями. 

Повернемось до епідемії:  

З 23 березня багато лікарів, медичних працівників, та інших робітників критичної інфраструктури не зможуть своєчасно добратися до міста роботи, та повернутися до дому. У місті може утворитися хаос, тому закликаю усіх автомобілістів, які в ці дні планують їздити містом, допомогти!  

Це можна зробити наприклад у таких вайбер групах:    

Звичайно, це не стосується тих, хто живе з людьми в групі ризику. В такому випадку єдина відповідальна громадянська позиція – це залишатися вдома.

P.S. Ми запустили спільне дослідження ЦРМ, ЦПД та Економічної правди щодо впливу епідемії та заходів держави щодо коронавірусу на бізнес. Прошу власників бізнесу в Києві заповнити анкету за посиланням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]