Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2020 17:33

Коли поліцейські порушують ваші права?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Сьогодні в Україні та світі занадто багато гучних прикладів порушення прав громадян з боку поліцейських.

На основі українського законодавства підготував для вас роз’яснення як правильно поводитись з поліцейськими та як діяти, коли грубо порушуються ваші права.

По-перше, перед тим, як щось показувати, попросіть щоб поліцейський представився та показав посвідчення в розгорнутому вигляді.

По-друге, якщо ж вас мають намір затримати, краще не сперечатися, адже свавілля поліції в таких випадках, без свідків буде досить тяжко довести. При цьому ви повинні знати, що обов’язково повинен бути складений протокол про адміністративне затримання.

По-третє, ви повинні завжди розуміти, що поліцейський – це не особа, яка керується внутрішніми переконаннями, діяльність поліцейських на території України регулюється Законом України про національну поліцію. Зокрема є визначений чіткий перелік випадків, в яких поліцейський має право вимагати від вас документи, і він не такий широкий: якщо ви схожі на злочинця, що перебуває у розшуку або на зниклу особу; якщо є достатньо підстав вважати, що ви вчинили або вчините правопорушення; якщо ви перебуваєте на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю; якщо у вас є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші заборонені речі;  якщо ви перебуваєте в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події, а також – якщо ви і ваша машина схожі на ті, що причетні до правопорушення.

Важливо пам’ятати, що жінок перевіряють тільки жінки, а чоловіків – чоловіки. Поліцейський проводить руками по кишенях людини, не проникаючи до них. Якщо намацали підозрілий предмет, схожий на зброю, боєприпаси або на пакунок з наркотиками, то людину запитують, що в неї у кишені. Вона має право відмовитись показати вміст кишень, але тоді її доводиться затримувати та вилучати предмет із залученням двох понятих.

Поліція не має права проводити огляд речей людини або обшук її житла. Це здійснюють тільки слідчі, якщо мають для цього відповідні підстави.

Якщо розумієте, що починається порушення ваших прав, вихід простий: візьміть телефон та почніть проводити відеозйомку. В разі повного свавілля поліції, коли починають нахабно виривати телефон (такі випадки бувають) голосно кричіть, звертайте увагу інших, щоб були свідки. Якщо на думку поліції щось було знайдено схоже на підозрілий предмет (бувають випадки коли підкидують такі предмети), чекайте понятих, не чіпайте нічого руками, не засовуйте руки в кишені, при понятих можуть оглядати і вилучати, але особисто не чіпайте ці речі. Адже якщо було підкинуто, то на таких речах не буде особистих відбитків, в такому випадку можливо встановити непричетність особи та притягнути винних до відповідальності.

Якщо поліцейські будуть забороняти знімати, повідомте їм, що вони є службовими особами. Також посилайтеся на статтю 21 Закону України «Про інформацію», згідно якої ви маєте право фіксувати дії, що порушують ваші права. Якщо поліцейські будуть налаштовані агресивно і намагатимуться вибити у вас з рук телефон, не вступайте з ними в бійку, а викликайте адвоката для захисту ваших інтересів. Окрім того ви маєте знати, що класти на підлогу обличчям вниз чи вверх, - це порушення ваших конституційних прав.

Що ж робити коли поліція перевищує свої повноваження?

Перш за все, розуміти, що кожна особа має право на захист тобто залучити свого захисника. До приїзду адвоката ви маєте право не надавати ніяких пояснень щодо себе та своїх близьких, коло яких визначено законом. До того краще знімати на відео розмову з поліцейськими.

Також якщо з поліцейським виникає конфлікт, краще визвати на місце інший патруль. Причина такого виклику – поліцейські суб’єктивні в прийняті своїх рішень та не керуються нормами чинного законодавства. Бажано також звернутися на лінію моніторингу і описати їм ситуацію. В будь-якому разі, коли ситуація досить гостра, краще звернутися до адвоката. Якщо ви діятимете правильно, це допоможе оскаржити прийняте поліцейськими рішення та притягнути їх до відповідальності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]