Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2020 10:49

Оплата лікарняного у період карантину

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

У зв’язку з дією в Україні карантинних обмежень МОЗ запровадило зміни до порядку видачі листків непрацездатності.

А також встановило порядок видачі лікарняних особам, що знаходяться на самоізоляції та обсервації.

Особливий порядок видачі листків непрацездатності під час карантину передбачений розділом 5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Відкриття листків непрацездатності може здійснюватися лікарем, що надає первинну медичну допомогу на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого.

Карантин є окремим страховим випадком, тож на період його дії фонд фінансує надання допомоги за лікарняними листками, виданими з двох додаткових підстав:

- у зв’язку з відстороненням від роботи для осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення;

- на період перебування в закладах охорони здоров'я чи на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби, фінансова допомога за рахунок Фонду соціального страхування надається з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), виплачується Фондом соціального страхування України застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до повного одужання. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

У разі захворювання дитини віком до 14 років листок непрацездатності отримує один із працюючих батьків. У такому разі Фонд оплачує лікарняний лист, починаючи з першого дня хвороби, але не більше 14 календарних днів. Утім, якщо дитина перебуває на стаціонарному лікуванні, часового обмеження немає.

Водночас, загальні правила надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати визначені в ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» продовжують діяти на всій території України незалежно від введення карантину.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]