Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2020 10:09

Чи можна не виплачувати кредит під час карантину?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Парламент дозволив під час карантину не погашати борги за споживчими кредитами, але лише на час карантину.

Українці, які брали споживчі кредити, звільняються від відповідальності перед кредитором за прострочення платежів з 1 березня по 30 квітня 2020 року і від штрафних санкцій за цей період.

Такі норми, спрямовані на полегшення проходження карантину та економічної кризи, прописані в Законі «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законом № 533-IX від 17.03.2020 внесено зміни у ЗУ «Про споживче кредитування» у зв’язку з карантином.

Встановлено, що у разі прострочення споживачем у період з 01.03.2020 по 30.04.2020 виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит споживач:

- звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення;

- звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання);

Також заборонено збільшення процентної ставки за користування кредитом у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (виняток – якщо у вас змінювана процентна ставка).

Споживчий кредит – грошові кошти, що надаються споживачу (позичальникові) на придбання товарів (робіт, послуг) для задоволення потреб, не пов’язаних з підприємницькою, незалежною професійною діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

Щодо інших, не споживчих кредитів, то залежно від умов договору в період карантину можливо посилатись на форс-мажор як підставу звільнення від відповідальності за незалежне виконання обов’язку. Проте для цього потрібно отримувати у Торгово-промисловій палаті відповідне підтвердження настання форс-мажорних обставин. Краще домовлятись з кредитором про умови вашої співпраці в період карантину та письмово прописувати все те, про що домовитесь: пом’якшення або звільнення від відповідальності, нові умови сплати і т.д.

Вказані норми не звільняють споживачів від обов'язку виконувати належним чином взяті зобов'язання. Отже, повернути кошти після закінчення карантину все ж буде потрібно (як тіло кредиту, так і проценти за користування ним).

Тому, якщо є можливість – краще продовжувати платити зараз, адже несвоєчасна сплата відображається у вашій кредитній історії, не зважаючи на те, що санкції не застосовуються.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]