Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2023 11:41

Держава впроваджує механізм контролю походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Система видачі гарантій походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ, є необхідним елементом для розвитку ринку ВДЕ та досягнення міжнародних енергетичних зобов'язань

На минулому тижні у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження реєстру видачі, використання та припинення дії гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії, який зареєстрований за № 9012 13 лютого 2023 року.

Ініціатором законопроєкту є Кабінет Міністрів України.

На перший погляд, може здатися, що необхідність функціонування системи видачі гарантії походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ, сьогодні не є актуальною. Але це лише на перший погляд.

Гарантії походження електричної енергії – це спосіб підтвердження, що електроенергія була вироблена з ВДЕ та вона була введена в електричну мережу.

Ці гарантії є основним інструментом регулювання та підтримки ринку ВДЕ, оскільки вони забезпечують стимули для виробників ВДЕ, а також дають споживачам можливість вибирати та підтримувати виробництво енергії з ВДЕ.

Для національної енергетичної системи запропонований механізм видачі гарантій походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ, є важливою складовою для забезпечення сталого розвитку та поширення використання відновлюваної енергетики.

Також потрібно пам’ятати, що функціонування системи видачі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, є важливим елементом розвитку ринку ВДЕ та досягнення Україною міжнародних зобов'язань щодо зменшення викидів парникових газів.

Запропонована система гарантії походження електроенергії дозволяє визначати та ідентифікувати електричну енергію, яка була вироблена з відновлюваних джерел енергії.

Такий механізм забезпечує можливість розрізнення між звичайною електричною енергією та тією, яка була вироблена з використанням відновлюваних джерел, таких як сонце, вітер, гідро- та електростанції, біогаз тощо.

Ця система має кілька важливих переваг. По-перше, вона підтримує розвиток ринку відновлюваної енергетики, забезпечуючи збільшення попиту на електричну енергію, вироблену з використанням відновлюваних джерел.

По-друге, вона стимулює інвестування в цей сектор та допомагає виробникам відновлюваної енергії зберегти конкурентну перевагу на ринку.

По-третє, вона сприяє зменшенню викидів шкідливих речовин в атмосферу та збереженню навколишнього середовища.

Функціонування системи гарантій походження ВДЕ також допомагає зменшити екологічний вплив виробництва електроенергії, сприяє розвитку технологій ВДЕ, забезпечує рівні умови конкуренції на ринку електроенергії та сприяє створенню робочих місць відповідно до концепції «зеленого» економічного розвитку.

Отже, система видачі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, є необхідним елементом для розвитку ринку ВДЕ та досягнення міжнародних енергетичних зобов'язань.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]