Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2020 12:10

Поширення епідемії з метою ослаблення держави: виклики та дія

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Сьогоднішня ситуація з коронавірусом COVID-19, як у світі, так і в Україні, за окремими ознаками може нагадувати акт біотероризму

Ситуація з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 у світі ще не дозволяє стверджувати про її повний контроль, а тому рано говорити про наслідки та збитки, які заподіяні локальним ринкам та світовій економіці в цілому.

Все частіше доводиться чути історії на користь чергової теорії змови, згідно якої китайці таким чином вирішили обвалити фондові ринки та купити за безцінь американські компанії.

Але подібні теорії традиційно вбачають російське коріння та мають на меті дискредитацію як Китаю, так і країн західного світу, тому сприймати подібні доводи не слід, оскільки вони, зазвичай, не мають жодних доказів та циркулюють виключно у російськомовному інформаційному просторі.

Україна, перебуваючи останні шість років у стані війни з Росією, є також об'єктом цілеспрямованих інформаційних атак, які у свою чергу є частиною гібридної протидії нашій державності.

Тому важливим є те, як сучасна влада України розуміє ці виклики та які приймаються рішення для недопущення дестабілізації в середині країни, оскільки ми маємо ситуацію, коли різні світові кризи накладаються одна на одну та наносять непоправні удари по економіці нашої країни. 

Не буде секретом, що всі гілки сучасної влади, включно з президентом, є неспроможними до реакції як на зовнішні, так і на внутрішні виклики.

Такий стан обумовлений, м’яко кажучи, некомпетентністю та професійною непридатністю осіб, які перебувають сьогодні у владі. А тому очікувати вчасних рішень та адекватних дій на зовнішні виклики, а ні від президента, а ні від Кабміну чи парламенту, не слід.

Але, як би себе не проявляла у цій ситуації влада, кожна її дія або бездіяльність може мати свою кваліфікацію згідно кримінального законодавства України.

Чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням.

І влада, дійсно, встановила з 12 березня до 3 квітня 2020 року на усій території України карантин з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

У той же час сучасний стан медичної інфраструктури не може забезпечити навіть своєчасне діагностування коронавірусу та надання медичної допомоги хворим, які цього потребують.

Не говорячи вже про антимонопольні заходи, які влада повинна впроваджувати, щоб унеможливити узгодженість дій або зловживання учасників фармацевтичного ринку, оскільки проблемою сьогоднішнього дня в Україні є неконтрольованість цін на медичні засоби індивідуального захисту та дезінфектанти.

А з оглядом на заяву очільника МОЗ, який заявив, що від коронавірусу «помруть усі пенсіонери», можна стверджувати, що влада не готова до такого виклику і не приймає адекватних мір, а це буде мати серйозні наслідки для нашої країни як у соціальному, так і в економічному вимірі.

А тому, у світлі сьогоднішнього стану медичної сфери, безвідповідальних заяв вищих посадових осіб держави та бездіяльності влади, не зайвим буде нагадати, що будь-які дії влади або бездіяльність, що сприяють умисному поширенню епідемії з метою ослаблення держави, можуть кваліфікуватися як диверсія згідно ст. 113 Кримінального кодексу України.

І не дивлячись, що суб’єктом даного злочину є особи, до службових та професійних обов'язків яких входить виконання передбачених законодавством норм та правил, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, у випадку протистояння зовнішньому ворогу самоусунення влади від боротьби з епідемією може вважатися співучастю у диверсії проти епідемічного благополуччя населення.

Загибель людей чи інші тяжкі наслідки утворюють кваліфіковані види цього злочину.

При цьому під загибеллю людей слід розуміти смерть хоча б однієї особи, що дуже важливо у ситуації смертельно небезпечних інфекційних хвороб.

До інших тяжких наслідків можуть бути віднесені велика екологічна чи матеріальна шкода, виникнення масових заворушень тощо.

Але дивлячись на особисту участь президента як голови Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19, яка була утворена 16.03.2020, є всі підстави вважати, що саме президент буде нести відповідальність за всі наслідки у зв’язку із впровадженням заходів протидії коронавірусу в Україні.

Тому слідкуємо за діями влади та не забуваємо про заходи особистої гігієни, що рекомендовані ВООЗ.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]