Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.09.2021 12:02

Державний бізнес у приватні руки: нове життя для експертно-технічних центрів Держпраці

Адвокат, партнер юридичної фірми Bargen

В Україні досі стоять без діла тисячі непрофільних об’єктів, які слід передати ефективним власникам. Серед них – експертно-технічні центри (ЕТЦ) Державної служби України з питань праці.

Нещодавно Кабінет Міністрів представив проєкт державного бюджету на 2022 рік. Окрім безпосередньо економічних показників, важливе значення має стратегія, запропонована урядом. Важливою метою зокрема проголошується розвиток підприємництва та зростання інвестицій у національну економіку.

Для цього держава повинна проводити системну роботу з підвищення ефективності управління об'єктами державної власності та розвитку інвестиційного клімату. Чи не найефективніший шлях досягнення цього — приватизація.

Втім в Україні досі стоять без діла тисячі непрофільних об’єктів, які очевидно слід передати більш ефективним власникам. Часто такі непрофільні активи в управлінні держустанов мають високий інвестиційний потенціал, а тому повинні приносити додаткові кошти у вигляді податків, доходів та зборів. 

Серед них — експертно-технічні центри (ЕТЦ) Державної служби України з питань праці.

Що таке експертно-технічні центри (ЕТЦ)

Експертно-технічні центри Держпраці — це працюючі підприємства, що забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері охорони праці, гігієни праці, промислової безпеки та дотримання законодавства про працю шляхом проведення перевірок та інспекцій на підприємствах. 

Раніше ці установи мали перебувати виключно в державній власності. Однак, згідно з Наказом № 507 Міністерства соціальної політики України від 12.04.2018, виконувати експертизу у сфері охорони праці та безпеки промислового виробництва можуть підприємства незалежно від форми власності

Оскільки тепер функції ЕТЦ можуть здійснювати приватні компанії, а самі підприємства не є стратегічно важливими для держави, було ухвалене рішення передати їх на приватизацію. Для того, щоб гарантувати подальшу роботу підприємств, мова йде не про приватизацію окремих об'єктів, а Єдиних майнових комплексів (ЄМК).

У лютому 2021 року Фонд державного майна України отримав для продажу через приватизаційні електронні аукціони 23 ЄМК експертно-технічних центрів Державної служби України з питань праці майже в усіх регіонах України (крім Луганської області, Миколаївської області, Херсонської області, АР Крим та міста Севастополь).

Чому приватизація?

За останні 2 роки мала приватизація довела свою ефективність як інструмент перетворення непродуктивних активів на продуктивні. Від початку 2020 року Фондом держмайна було успішно проведено понад 2600 аукціонів приватизації, а сама кампанія вже принесла до державної скарбниці понад 5 млрд гривень додаткових надходжень.

Важлива роль малої приватизації полягає також в розвитку культури підприємництва, що є основою для формування платоспроможного середнього класу. Так, за словами голови Асоціації малих міст Павла Козирєва, мала приватизація сприяє розвитку приватної ініціативи, оскільки відкриває можливості для інвестицій різним категоріям підприємців, не залежно від рівня доходів.

Та куди красномовніше замість абстрактних цифр кажуть реальні приклади відновлення роботи та ефективної трансформації тисяч об'єктів та підприємств. Один з красномовних прикладів успішності приватизації державних підприємств — АТ “Київпассервіс”. Новий власник не лише приніс додаткові 230 млн гривень до держбюджету, але й чимало інвестував у розвиток самого бізнесу, свідченням чого є реконструкція будівлі Центрального автовокзалу в Києві.

Зиск для держави та бізнесу?

Перший аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу обласного ЕТЦ Держпраці — Черкаського — пройшов у березні 2021 року. Торги відбулися на базі електронної системи Prozorro.Продажі. Участь в першому аукціоні взяли відразу 6 учасників, що дозволило підняти фінальну ціну у понад 2 рази — до 4,5 млн гривень.

Станом на 16 вересня 2021 року, Фонд держмайна успішно провів 6 аукціонів з приватизації єдиних майнових комплексів ЕТЦ Держпраці (Карпатського в Івано-Франківську, Житомирського, Чернівецького, Волинського та Східного у Харкові). На кожен з об'єктів у середньому претендувало щонайменше 5 учасників торгів.

Найбільше зростання ціни у порівнянні зі стартовою під час аукціону показав Волинський центр Держпраці — його ціна зросла майже у 3,7 разів. Загалом же в ході аукціонів фінальна ціна приватизованих підприємств Державної служби з питань праці в середньому зросла у 1,9 раза. 

За підсумком торгів вже підписано договори купівлі-продажу з новими власниками, які готові інвестувати в подальший розвиток підприємств. Загальні надходження від приватизації шести ЕТЦ складає понад 59 млн гривень.

Наступний крок 

Приватизація експертних центрів Держпраці триває й надалі. В найближчій перспективі — приватизація ще трьох єдиних майнових комплексів ЕТЦ: двох обласних (у Чернігові та Вінниці), а також Центру сертифікації і контролю якості будівництва об’єктів нафтогазового комплексу, розташованого у Дніпрі. 

Навіть за умови приватизації цих об'єктів за стартовою ціною, загальна сума додаткових надходжень в скарбницю складе понад 24 млн гривень. 

Як вже зазначалося, мова йде про приватизацію діючих підприємств, що володіють необхідною базою для подальшої роботи у вказаній сфері, відтак у майбутньому приватизовані ЕТЦ також забезпечать додаткові податкові надходження.

Оскільки мова йде про адміністративні споруди обласних представництв Державної служби з питань праці, часто ці підприємства розташовані в центральній частині обласних центрів, а також мають всю необхідну інфраструктуру. 

Вказані фактори позитивно впливають на інвестиційну привабливість об'єктів та розширюють можливості їхнього подальшого використання, що сприяє зростанню фінальної ціни, відтак — прямих надходжень до бюджету.

Як і у випадку з “Київпассервісом”, приватні ЕТЦ є більш ефективними з точки зору отримання послуг і комунікації з клієнтами (тобто, іншим приватним бізнесом). Крім того, мова йде про сплату податків до державного та місцевого бюджетів, що очевидно перевищують надходження від неефективних ДП.

Перспективи кампанії

Згідно з інформацією Фонду держмайна, ще 14 Єдиних майнових комплексів експертно-технічних центрів Державної служби з питань праці очікують на оголошення дати приватизаційних аукціонів вже найближчим часом.

Додатковим стимулом для успішного проведення аукціонів з приватизації активів цих підприємств, зокрема й з боку представників місцевої влади та адміністрацій, стане ухвалення Верховною Радою в другому читанні комплексного законопроєкту про приватизацію, розробленого Фондом державного майна України.

Так, норма про спрямування 10% від вартості приватизації об'єкта до бюджету ОТГ за місцем його реєстрації, запропонована законопроєктом, дозволить наповнити бюджети міст додатковими коштами для розвитку інфраструктури та реалізації важливих соціальних проєктів.

Приватизація ЄМК експертно-технічних центрів Держпраці здатна не лише сприяти розвитку підприємництва у регіонах, але й спрямувати додаткові інвестиції у безпеку виробництв, а також забезпечити сучасні умови сервісу та послуг для всіх категорій громадян, заради яких ця реформа і реалізується.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]