Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.01.2022 18:33

Зникли кошти з банківської картки? Що робити?

Адвокат

Вам телефонують, представляються працівником банку і просять повідомити номер картки,CVV/CVC код? Обережно! Шахраї

Останнім часом,  зникнення коштів з банківських карток поширене явище в нашій країні. І, коли це трапляється, здається, що виходу нема і потрібно забути й жити далі. Проте, не слід забувати, що це кримінально каране діяння і при правильному алгоритмі дій можна не лише  повернути викрадені кошти, а й домогтися покарання зловмисників.

1. Максимально оперативно заблокуйте Вашу картку.

2. Протягом доби зверніться до найближчого відділення Вашого банку.

3. Зверніться із заявою про злочин до  Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Відповідно до пункту 6 Розділу VI Постанови правління НБУ № 705  «Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів» від 05.11.2014 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0705500-14#n160) користувач після виявлення факту втрати електронного платіжного засобу та/або платіжних операцій, які він не виконував, зобов'язаний негайно повідомити банк або визначену ним юридичну особу в спосіб, передбачений договором. До моменту повідомлення користувачем банку ризик збитків від здійснення операцій та відповідальність несе користувач, а з часу повідомлення користувачем банку ризик збитків від здійснення операцій за електронним платіжним засобом користувача несе банк.

Згідно п. 10 Розділу VI вказаної Постанови банк зобов'язаний розглядати заяви (повідомлення) користувача, що стосуються використання електронного платіжного засобу або незавершеного переказу, ініційованого з його допомогою, надати користувачу можливість одержувати інформацію про хід розгляду заяви (повідомлення) і повідомляти в письмовій формі про результати розгляду заяви (повідомлення) у строк, установлений договором, але не більше строку, передбаченого Законом України “Про звернення громадян”.

Банк зобов’язаний  встановити ініціатора та правомірність переказу коштів. Допоки ця процедура не буде проведена, банк має право не повертати на рахунок належного переказу. Водночас, слід зазначити, що всі ці процедури не можуть займати більше 90 календарний днів.

У разі встановлення неналежного переказу банк зобов’язаний переказати на рахунок постраждалого клієнта відповідну суму грошей за рахунок власних коштів. Окрім того, банк повинен сплатити пеню в розмірі 0,1 %  суми переказу за кожен день, починаючи від дня переказу до дня повернення відповідної суми на рахунок.

У випадку відмови банку повертати кошти на рахунок платника, постраждалий має право звернутися до суду за місцем розташування банку в порядку цивільного судочинства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]