Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2021 13:23

Юридичний інтернет-маркетинг: як він працює?

Маркетолог

У 2019 році американська компанія Clio опитали 2000 клієнтів, щоб дізнатися, як вони шукають та обирають адвокатів.

За результатами опитування дізналися, що 59% клієнтів звертаються за порадою до близьких. 

Вже наступного 2020 року Clio написали, что 37% клієнтів знаходять юристів в інтернеті. 17% з них використовують Google пошук і вивчають сайт компанії. 

Наразі ми проводимо схоже опитування в Україні і поділимося результатами як тільки їх отримаємо. Але впевнено можу сказати, в Україні показник пошуку спеціалістів в інтернеті буде навіть більшим. 

Алгоритм пошуку юриста

Коли виникає юридична проблема, людина згадує імена і телефони всіх знайомих юристів. Раз на місяць я отримую повідомлення у месенджерах з проханням надати консультацію, хоча вже третій рік позиціоную себе копірайтером та маркетологом. Але знайомі пам'ятають, що маю юридичну освіту і навіть статус у Facebook “контент-менеджер” та “маркетолог” нікого не зупиняє.  

Після невдалого пошуку людина звертається за порадою до родичів, друзів і колег. Тепер їх мозок оновлює застарілу інформацію про онука бабусиної подруги, який 10 років тому закінчив юридичний.  

Звичайно ці два етапи можуть закінчитися успішно. Можливо саме ви той самий онук бабусиної подруги, який за 10 років збудував юридичну компанію, що визнана міжнародними рейтингами. Але клієнтам не завжди так щастить. Тоді на допомогу приходить Google пошук. Кожного року збільшується кількість людей, які формують пошукові запити з описом конкретної юридичної проблеми. Тобто шукать “позбавлення батьківських прав” або “як перевірити забудовника”, а не “адвокат Київ”. Це обумовлено тим, що людина спочатку шукає інформацію, а тільки потім спеціаліста. 

Існує ще один інструмент комунікації - соціальні мережі та месенджери. Людина може бути підписана на юриста у Facebook або Instagram, і коли виникає реальна проблема, звернеться до нього за правовою допомогою. Але це трапляється набагато рідше, ніж використання Google пошуку. 

Усі ми хворіємо банерною та текстовою сліпотою. Тобто, не звертаємо увагу на контент, який не чіпляє. Ніхто не буде читати пост про розлучення та поділ майна на наступний день після весілля. Звичайно якщо шлюб не фіктивний. Людина без кредитів не підпишеться на сторінку юриста, який розповідає про боротьбу з колекторами. 

Ситуація краща у бізнесовій тематиці. Якщо юрист надає інформацію, що здатна позитивно вплинути на бізнес процеси, люди будуть його читати, навіть якщо не мають проблеми, що болить прямо зараз.  

Як спіймати клієнта в інтернеті?

Генерувати якісний та корисний контент. 90% текстів на сайтах юридичних компаній - вода. Більшість юристів вважають, що ділитися інформацією публічно не можна, бо вкрадуть. Насправді, вони втрачають клієнтів.

Матеріали на сайтах мають детально розкривати юридичну проблему, щоб людина відчула “це про мене, тут мені допоможуть”.  

Обирайте правильні канали комунікації. Сайт без сумніву має бути у кожної юридичної компанії. Це первинний і найефективніший інструмент. Але як обрати серед усіх соціальних мереж та месенджерів? На яких зовнішніх джерелах публікувати статті?

Відповіді на ці запитання залежать від вашої практики і цільової аудиторії. Наприклад, у Telegram краще працювати з бізнесовим контентом. А от сімейне право тут поки що нікого не цікавить.  

Ви можете продовжувати ігнорувати інструменти інтернет-маркетингу поки ваші колеги розвиваються у цьому напрямку.  Сьогодні починати не пізно, але ніхто не гарантує, що через декілька років буде так само.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]