Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2023 10:42

Становлення України як партнера ЄС: важлива роль аграрного сектору

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Мінагрополітики активно обговорює з європейськими колегами можливості розблокування кордонів для українського зерна, а також перспективні напрямки співпраці.

Минулого тижня Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України, зустрівся з кількома іноземними колегами, щоб обговорити питання співпраці у галузі сільського господарства та продовольства. Зустрічі першочергово відбулися в тих країнах, які прийняли односторонні рішення щодо обмеження імпорту української аграрної продукції.

Головною темою зустрічей було питання експорту сільськогосподарської продукції України до країн Європейського союзу. Також наголошено на необхідності укладання нових угод про вільну торгівлю з партнерами України, що допоможе збільшити обсяги експорту та покращити умови для українських фермерів.

Так, Міністр аграрної політики та продовольства України провів онлайн-зустрічі з міністрами сільського господарства Чеської Республіки, Республіки Болгарії, Румунії та Угорщини з метою обговорення ситуації, що склалася у зв'язку з прийняттям окремими країнами рішень щодо транзиту та імпорту української аграрної продукції. На зустрічах Микола Сольський подякував колегам за підтримку України та заяви про необхідність збереження Шляхів солідарності, умов транзиту та імпорту української аграрної продукції, а також про недоцільність односторонніх рішень.

Зокрема, з міністром сільського господарства Чеської Республіки Зденеком Некула сторони обговорили питання збереження умов транзиту та імпорту української аграрної продукції. Міністр сільського господарства Чехії запевнив українського колегу у повній підтримці України.

З міністром сільського господарства Республіки Болгарія Явором Гечева було домовлено дочекатися рішення Єврокомісії та розвантажити заблоковані на кордоні автівки.

Під час зустрічі з міністром сільського господарства та сільського розвитку Румунії Петре Деа, Микола Сольський отримав підтвердження, що транзит української аграрної продукції буде рухатись максимально по країні та шляхи солідарності збережуться. Сторони погодились дочекатися рішення парламенту Європейського Союзу.

На зустрічах було обговорено не тільки питання імпорту та транзиту аграрної продукції, а й співпрацю в інших галузях сільського господарства, наприклад, у питаннях науково-дослідної роботи, вирощування різних культур, захисту рослин від хвороб та шкідників, розвитку сільського туризму та іншого.

Міністр Микола Сольський висловив подяку колегам за підтримку та заявив, що такі зустрічі та обговорення є дуже важливими для забезпечення ефективного функціонування аграрного сектору в Україні та збереження партнерських відносин з країнами-сусідами.

Крім того, відбувся онлайн виступ на засіданні міністрів сільського господарства країн G7, яке проходить в Японії, Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський наголосив що Україна потребує міжнародної допомоги в розмінуванні територій, в тому числі земель сільськогосподарського призначення. За його словами, в Україні зараз 470 тис. га земель сільськогосподарського призначення заміновано. Наразі обстежено лише 17,5 % замінованих територій, з них 57 тис. га - сільськогосподарського призначення.

Процес розмінування звільнених територій не припиняється. Але цей процес складний і розтягнеться на десятиліття.  На сьогодні в Україні розмінування проводять понад 2600 саперів з державних  і  приватних структур. З такою потужністю нам знадобиться більше ніж 20 років, щоб очистити лише землі сільськогосподарського призначення. 

Він також підкреслив, що Україна для пришвидшення розмінування гостро потребує спецтехніку. Зазначивши, що сапер вручну очищає 15-20 кв. м на добу, а техніка для розмінування - 6 кв. км. І при цьому зберігається максимальна безпечність для саперів. 

“Ми маємо нагальну потребу в технічному обладнанні для розмінування. Ми точно розуміємо, яка це техніка і скільки її потрібно. І тут ми сподіваємось на вашу допомогу”, - звернувся до колег Микола Сольський. 

Він підкреслив, що міжнародна підтримка пришвидшить процес розмінування та збереже життя українців, які змушені щоденно ризикувати. Серед аграріїв є сміливці, які не чекають, поки до них дійде черга з розмінування. Деякі фермери самотужки, металошукачами, на свій страх і ризик, розміновують поля. 

Він підкреслив, що російська агресія спричинила також проблему з експортом і логістикою, призвела до зростання цін, відсутності в аграріїв обігових коштів і неможливості сплачувати кредити, втрати техніки.   Разом з тим, Україна продовжує надавати збіжжя для забезпечення продовольчої безпеки світу. Від початку війни вже експортовано майже 59 млн тонн сільськогосподарської продукції. Також Україна виконує гуманітарну місію - Grain from Ukraine на підтримку найбідніших країн світу. З часу роботи ініціативи відправлено 6 суден із продовольством. Найближчим часом планується ще 4. 

Зустрічі з міністрами сільського господарства країн-сусідів показують, що Україна активно прагне діалогу з партнерами та хоче знайти компромісне рішення для задоволення усіх зацікавлених сторін та не залишається осторонь глобальних процесів в аграрному секторі, прагне розвивати співпрацю з іншими країнами для досягнення спільних цілей. 

Також я впевнений що ми маємо розцінювати тимчасове блокування експорту зерна в європейські країни як шанс, адже через деякий час ми вступимо в Європейський союз і процес становлення України як учасника європейського ринку формується вже зараз. Ми маємо напрацьовувати рольову модель України як партнера ЄС, який розуміє інтереси інших учасників і вміє донести свої. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]