Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2023 08:08

Представлено 6-те видання аграрного експортного портфоліо України

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Випуск містить результати експорту АПК за 2021 рік та за воєнний 2022 рік.

Вийшов 6-й випуск аграрного експортного портфоліо України, який було підготовлено за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства економіки України.

Попри війну, український агросектор вистояв, забезпечивши внутрішню продовольчу безпеку, й зберіг експортний потенціал. Український АПК щороку годував більше ніж 400 млн людей по всьому світу. Дані портфоліо свідчать, що аграрний сектор України й далі працює, готовий експортувати та підтримувати світову продовольчу безпеку.

Документ дає розгорнуту інформацію за такими напрямами експорту як: зернові культури, рослинні олії, продукти тваринного походження, овочі та фрукти, рибні продукти та інші.

Налагодити логістику вдалося завдяки спільним зусиллям європейських партнерів, направлених на удосконалення наявних шляхів експорту та розвиток нових маршрутів. Зокрема, «шляхів солідарності» через країни ЄС.

Це видання агропортфоліо унікальне, як і часи, в які ми живемо. Випуск містить результати експорту за 2021 рік та інформацію про досягнення експорту вітчизняного АПК за воєнний 2022 рік.

За останні роки портфоліо вже стало одним з інструментів посилення експортного потенціалу агросектору України, допомагаючи не тільки вітчизняним виробникам під час виходу на зовнішні ринки, але й урядовцям, які захищають та відстоюють інтереси українського АПК. Документ дає розгорнуту інформацію за такими напрямами експорту як: зернові культури, рослинні олії, продукти тваринного походження, овочі та фрукти, рибні продукти та інші. Переглянути дослідження можна за посиланням.

Український агросектор без перебільшення можна назвати стійким та героїчним. Повномасштабне вторгнення росії в Україну поставило під сумнів не тільки роботу всіх галузей економіки України, а й виживання держави в цілому. Проте накопичений досвід та знання допомогли українським аграріям вистояти в перші, найбільш кризові, місяці війни та гідно пройти всі випробування 2022 року.

Блокування морських портів, заміновані поля, нестача палива та весняна посівна під постійними обстрілами, героїчні жнива в палаючих полях, періодичні блекаути та перебудова виробничих процесів – це далеко не повний перелік викликів, яким довелось протистояти українським агровиробникам впродовж минулого  року. Та попри все, аграрії вистояли, адже розуміли, що зупинити виробництво – це поставити під ризик власні підприємства, залишити українську економіку без суттєвої підтримки, та підірвати основи світової продовольчої безпеки. Український АПК щороку годував більше ніж 400 млн людей по всьому світу, і цього року, напевно, вперше за історію незалежної України, весь світ нарешті дізнався про це та оцінив наш внесок.

Ми, члени аграрного Комітету, щиро вдячні українському уряду і міжнародним партнерам та союзникам, які підтримують українську аграрну галузь в умовах війни. Завдяки європейським партнерам були започатковані Лінії Солідарності, логістичні шляхи через країни ЄС, що створили умови для відновлення експорту агропродукції. Європейські, британські, канадські та австралійські партнери лібералізували міжнародну торгівлю з нашою державою, що дозволило збільшити надходження валютної виручки до України. Висловлюємо подяку партнерам з Туреччини та світових організацій, які допомогли започаткувати Чорноморський Зерновий Коридор для відновлення експорту зернових та олійних культур морським шляхом. Та все ж, найбільше ми вдячні саме українцям — незламним, працелюбним та безстрашним, тим, хто продовжує працювати на своїх місцях: в полі, за кермом вантажівок, на заводах, і, звісно, тим, хто захищає країну. Ми вдячні абсолютно всім, бо кожний на своєму фронті робить свій вклад у нашу Перемогу.

6-й випуск аграрного експортного портфоліо виходить дещо пізніше, ніж зазвичай, проте документ сам по собі, як і кожна цифра аналітики, свідчить про те, що український аграрний сектор живий, працює далі та не планує зупинятись, незважаючи ні на що.

Продовжуємо разом працювати над розширенням експортних можливостей не тільки для підтримки та відновлення економіки України, але і для подальшого забезпечення світової продовольчої безпеки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]