Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2023 14:29

Перші кубометри газу біометану пішли в газотранспортну систему України

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

«Чернігівгаз» під'єднав до своєї мережі перший в Україні завод з виробництва біометану

Підприємство на рік вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу, який споживатиме близько 1500 клієнтів – населення та промисловість.

За словами Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, Україна має великий потенціал виробництва біометану. Українські аграрії неабияк зацікавлені в розвитку цієї галузі та вже готові долучатися. Будівництво нових потужностей або переобладнання існуючих дозволить не лише відмовитися від імпорту газу, що сприятиме нашій енергетичній безпеці, а й зможе перетворити Україну на надійного експортера біометану, а також забезпечить енергетичну децентралізацію України.

Нагадаю, біогаз – загальна назва суміші горючих газів, що отримується як результат процесу природного розкладання різних органічних речовин – метанового бродіння. Біометан – це очищений біогаз з відходів харчової промисловості й тваринництва, осаду стічних вод та органічної фракції побутових відходів, який можна закачати в українську газотранспортну систему та використовувати як природний газ. Біометан – екологічний газ, найдешевший з можливих відновлюваних газів.

Біометановий завод у Чернігівській області, який запустила компанія «Галс Агро» у 2018 році, спочатку виробляв біогаз, з якого вироблялась електроенергія. У 2021 році його обладнали модулем з виробництва біометану. А вже цьогоріч біометановий модуль встановили та під'єднали до мереж АТ «Чернігівгаз».

Біометан, який виробляє завод, не відрізняється від природного та може споживатися домогосподарствами та промисловістю. На першому етапі газ надходитиме у мережу в осінньо-зимовий період. Після будівництва другої черги та кільцювання мереж подача стане цілорічною

Усього електрику з біогазу в Україні роблять 73 установки потужністю 124 МВт, за даними Біоенергетичної асоціації. Такі станції відпускають енергію за зеленим тарифом – близько 12,4 євроценти за кВт-год.

Виробляти біометан може кожна біогазова станція. Для цього треба встановити спеціальний модуль, який очищає біогаз від CO2 та інших домішок, збільшуючи концентрацію метану до 95–98%, на виході отримується повний аналог природного газу, який можна закачувати в газові мережі. Також станцію треба підʼєднати до газової мережі. Такі установки зазвичай знаходяться далеко від населених пунктів, тому доведеться будувати новий газопровід. 

«Тема біометану жива, цікава, і дуже добре, що в Україні працюють підприємства, які готові долучитись до розвитку цієї галузі. Я знаю, що вони вивчили європейський досвід, ознайомились з роботою біометанових заводів в різних країнах. Впевнений, цей досвід буде успішно реалізований в Україні. Зі свого боку Міністерство сприяло розробці законодавчої бази задля розвитку біометанової галузі», - Микола Сольський.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]