Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2023 10:59

Держводагентство затримує передачу майна та ускладнює меліорацію земель

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Про засідання 10 квітня Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

10 квітня відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики в якому я безпосередньо працюю.

Порядок денний налічував 5 питань:

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку сфери вирощування енергетичних рослин, поданий народними депутатами України Шинкаренком І.А., Славицькою А.К., Ткаченком О.М. (реєстр. No 5227 від 12.03.2021).

2. Про схвалення Рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану» (Миколаївська обл.).

3. Інформація Державного агентства водних ресурсів України та Державного агентства меліорації та рибного господарства України щодо актуальних питань здійснення зрошення та осушення у 2023 році: 

- стан підготовки до поливного сезону; 

- передача меліоративних систем, іншого майна призначеного для їх обслуговування та відповідних бюджетних призначень; 

- приведення положень водогосподарських організацій (басейнових управлінь водних ресурсів та регіональних офісів водних ресурсів) у відповідність до положення Держводагентства та вимог закону. 

4. Інформація Міністерства економіки України щодо виданих ліцензій на експорт сільськогосподарської продукції всіх видів у 2022 році та прогнози на 2023 рік.

5. Інформація Держпродспоживслужби про вжиті заходи для своєчасного виконання Плану із створення та облаштування призначених прикордонних інспекційних постів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2021 р., No 1574-p. 

Хотів би детально зупинитися на питанні передачі меліоративних систем, а головне майна призначеного для їх обслуговування та відповідних бюджетних призначень. 

За інформацією Держрибагентства завершується підготовка водогосподарськими організаціями державних меліоративних систем до поливного сезону 2023 року.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.08.2022 № 714-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства» Держрибагентством здійснено прийняття до своєї сфери управління 38 із 44 цілісних майнових комплексів організацій. З 38 організацій на підконтрольній території знаходяться 9 організацій, із яких 2 – у зоні осушення.

Тобто, станом на 01.04.2023 підготовка до поливного сезону здійснюється 7 організаціями, що належать до сфери управління Держрибагентства (у тому числі в Одеській області – 5, Миколаївській – 1 та Запорізькій – 1).

У Одеській та Миколаївській областях, а також на підконтрольній території Запорізької області, проведено роботи з ремонту насосно-силового обладнання, гідротехнічних споруд, очищення каналів від мулу, бетонні та доглядові роботи тощо.

Станом на 1 квітня на міжгосподарських зрошувальних системах підготовлено 340 км трубопроводів (100 % від плану), 309 км каналів (100 % від плану), 131 насосну станцію (100 % від плану), відремонтовано 448 насосних агрегатів (100 % від плану) та 330 гідротехнічних споруд (104 % від плану).

Загальна площа підготовки земель, що планується зрошувати становить 147 тис. гектарів.

Також водогосподарниками активно ведеться кампанія з укладання договорів із сільгоспвиробниками щодо надання послуг з подачі води для потреб зрошення. В Одеській області вже здійснено подачу води на зрошення на площі понад 1200 гектарів.

Крім того, на деокупованій території у Бериславському районі Херсонської області Каховським міжрайонним управлінням водного господарства здійснюються заходи із підготовки до зрошувального сезону 2023 року Лиманецької зрошувальної системи загальною площею близько 1,5 тис. га – ремонтуються канали та трубопроводи, готуються до роботи 2 насосні станції, розпочато роботу щодо укладання договорів із сільгоспвиробниками та енергопостачальниками.

З метою забезпечення належного електропостачання зрошувальних насосних станцій, що плануються для роботи протягом поливного сезону в Одеській та Миколаївській областях, а також на підконтрольних територіях Запорізької та Херсонської областей, Держрибагентством направлено відповідні звернення до обласних військових адміністрацій та енергопостачальних організацій з переліком конкретних об’єктів.

Станом на 01.04.2023 Держрибагентством здійснено прийняття до своєї сфери управління 39 із 44 цілісних майнових комплексів організацій, зазначених у розпорядженні (один з яких передано до сфери управління Фонду державного майна України), проведено державну реєстрацію змін відомостей про юридичні особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Передача 5 цілісних майнових комплексів водогосподарських організацій, розташованих у Закарпатській області, не здійснена.

Акти приймання-передачі 5 цілісних майнових комплексів міжрайонних управлінь водного господарства, опрацьовані та узгоджені всіма членами комісії, але підписані тільки представниками Держрибагентства та міжрайонних управлінь водного господарства.

Представниками Держводагентства акти не підписані.

Нагадаю, постановою КМУ від 24.05.2021 №539 «Деякі питання розподілу окремих повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері меліорації земель»

- з Положення Держводагентства ВИКЛЮЧЕНІ повноваження щодо здійснення «гідротехнічної меліорації», «експлуатації державних водогосподарських обʼєктів комплексного призначення, зрошувальних і осушувальних систем», «проектування, будівництва і реконструкції каналів, меліоративних систем та окремих обʼєктів інженерної інфраструктури»;

- зазначені повноваження передані Держрибагентству.

Орган виконавчої влади, повноваження і функції якого передаються іншому органу виконавчої влади, продовжує їх здійснення протягом 60 календарних днів з дня набрання чинності відповідного акту Кабінету Міністрів України.

Виходячи з цього Держводагентство мало внести відповідні зміни у положення організацій, що належать до сфери його управління, припинити експлуатацію зрошувальних і осушувальних систем та здійснити передачу відповідного майна до 23.07.2021, але це досі не відбулося

Крім того, Верховною Радою України прийнято Закон України від 17.02.2022 № 2079-ІХ «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», прикінцевими положеннями якого внесено зміни до статті 16 Водного кодексу України стосовно виключення із переліку повноважень Держводагентства функцій щодо реалізації державної політики у сфері меліорації земель.

З прийняттям зазначених законодавчих та нормативно-правових актів Урядом завершено черговий етап реформування у сфері гідротехнічної меліорації земель, передбаченого Стратегією зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 688.

Але, на жаль, на сьогодні положення басейнових управлінь водних ресурсів та регіональних офісів водних ресурсів Держводагентства у частині здійснення гідротехнічної меліорації земель не приведено у відповідність до зазначених законодавчих та нормативно-правових актів.

Впродовж 2020-2022 років не виконується ПЛАН заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням КМУ від 21.10.2020р. №1567-р, зокрема:

- фактично не відокремлені сфери надання державою послуг зі зрошення та дренажу від державного управління водними ресурсами;

- не відпрацьовано єдиного підходу до формування тарифів на послуги з подачі води для потреб зрошення;

- не створені умови та база для розвитку власних виробничих потужностей з виробництва, ремонту та відновлення насосного обладнання;

- не проведена інвентаризація меліорованих земель, інженерної меліоративної інфраструктури та енергетичний аудит.

Заздалегідь знаючи про ситуацію що склалася, при підготовці до засідання, мною було направлено ряд депутатських запитів стосовно передачі майна  Держводагентством в управління ОВК, та проблем при взаємодії ОВК з Держводагентством, а саме:

• відмова БУВР, РОВР надавати інформацію передбачену Законом України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації»;

• щодо взаємовідносин Управління каналу Дніпро-Донбас та ПП «Європолімер».

У відповідь на запити я отримав інформацію не в повному обсязі, з порушенням строків надання відповіді або ж  зазначається про відсутність запитуваної інформації.

Крім того, безпосередньо на комітеті мною було задано керівнику Держводагентства декілька питань: 

• Чому положення про басейнові управління та регіональні офіси водних ресурсів до цього часу мають функції з реалізації гідротехнічної меліорації?

• На яких підставах Держводагентство продовжує експлуатувати меліоративні системи які мають бути передані Агентству з меліорації та продовжує збирати плату за воду з аграріїв?

• Чому Держводагентство саботує виконання розпоряджень Уряду і не передає меліоративні системи у Закарпатській області в розпорядження ОВК?

Конкретних відповідей ми не отримали.

Зазначене створює передумови для перевищення повноважень Держводагентством та організаціями, що належать до сфери його управління, нецільового використання бюджетних коштів, а також стримує завершення передачі до сфери управління Держрибагентства цілісних майнових комплексів та окремого індивідуально визначеного майна, що має відношення до здійснення функцій з меліорації, ускладнює планування сільгоспвиробниками своєї діяльності в частині меліорації земель та проведення підготовчих робіт до поливного сезону тощо.

Також продовження виконання організаціями, що належать до сфери управління Держводагентства, на підставі лише своїх положень повноважень у сфері гідротехнічної меліорації земель та утримання на своєму балансі об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем на практиці вже призводить до перешкоджання організаціям водокористувачів (далі – ОВК), створеним відповідно до Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», отримувати відомості та документи щодо меліоративних мереж, вносити відомості про них до Державного земельного кадастру та набувати право власності на об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем у межах території обслуговування ОВК.

Аграрії у листах та на робочих нарадах постійно скаржаться на дії Держводагентства щодо ненадання ними інформації передбаченої Законом України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації», що в свою чергу затягує створення ОВК та можливість подальших їх дій щодо розробки землевпорядної документації з визначення меліоративної мережі.

Як член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики закликаю в  найкоротші строки завершити передачу цілісних майнових комплексів передбачених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.08.2022 №714-р та здійснити передачу меліоративних систем і державного майна, що використовується для їх належної експлуатації, зі сфери управління Держводагентства до сфери управління Держрибагентства. Це питання перебуває на моєму постійному контролі та на контролі Комітету.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]