Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.03.2023 10:40

Проміжні результати ринку землі

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Після паузи з початком повномасштабної війни відновилась хвиля продажу земельних ділянок.

Рік тому кількість охочих купити землю була величезна, та не було охочих продати, а зараз абсолютно навпаки, хоча після початку бойових дій кількість операцій скоротилась майже в 9 разів. 

Станом на березень 2023 року в Україні було виконано 155 495 операцій з купівлі-продажу паїв,  що свідчить що ринок землі майже не переставав працювати, за виключенням періоду з 24 лютого по 19 травня. Тоді Держгеокадастр не оновлював дані по купівлі-продажу земельних ділянок.  

27 017 операцій з купівлі-продажу стосуються земельних ділянок для сільськогосподарського виробництва на загальну площу 70011 га, а середньозважена ціна цих угод становить 34956 грн за 1 га. Найбільше провели операцій в Хмельницькій області – 2977, на загальну площу 6 144 га. В розрізі площі, найбільше продали землі в Харківській області – 9409 га.

Основні результати ринку:

- середньозважена вартість договору за одну ділянку — 34 956 грн;

- загальна кількість операцій купівлі-продажу паїв — 27017;

- сумарна площа проданих паїв — 70011 га;

- середній розмір проданої ділянки — 2,92 га.

Максимальний розмір проданої ділянки 41,12 га в Кіровоградській області, а найдорожча угода була, як не дивно, в Миколаївській області на 2,7 млн грн за 33,82 га. Ціна землі – це та максимальна сума коштів, яку готові на даний час віддати покупці за право на її володіння. Формується вона виходячи з 5-ти основних характеристик:

1. Нормативно-грошової оцінки.

2. Площі земельної ділянки.

3. Якості ґрунтів.

4. Конкуренції в певному регіоні.

5. Орендної плати, яка сплачується орендарем за право користування.

Чим вищі значення мають наведені характеристики, тим вищу вартість готові сплачувати покупці за 1 га. 

Проте, основним показником, який визначає ціну 1 га землі в Україні є вартість її оренди. Орендна плата фактично є реальним грошовим виміром якості ґрунтів, нормативно-грошової оцінки ділянки, її площі та конкуренції у визначеному регіоні, тобто всіх тих характеристик, які мають вирішальний вплив на ціноутворення на с/г ринку.

Грошовий потік, що формується від здачі в оренду землі є пасивним доходом від даного виду активу, який безпосередньо впливає на вибір покупця. Дізнатися про те скільки погоджуються платити покупці паїв, або ж інвестори за гектар полів в певній області можна на вільному ринку, який функціонує в Україні у формі бірж або ж маркетплейсів землі.

Вартість оренди с/г земель в Україні у 2023 році визначається у відсотках від нормативно-грошової оцінки та коливається в межах від 10% до 20% в рік в залежності від якості ґрунтів та рівня конкуренції серед орендарів. Мінімальний відсоток орендної плати встановлюється кожною окремою адміністративно-територіальною громадою.

Порівнюючи ціни на земельні ділянки с/г призначення коректним буде орієнтуватися на вартість цього активу у наших найближчих сусідів. Ринки землі у країнах Європи відкрились набагато раніше, проте впевнену динаміку росту вони показують і по сьогоднішній день. Для розуміння ціноутворення українських чорноземів, спробуємо їх порівняти з ґрунтами Чехії, Румунії, Угорщини, Болгарії та Польщі, тобто з тими країнами, землі які мають подібні характеристики.

За даними Євростату на початок 2021 року 1 га землі коштував в:

- Угорщині – 4 893 Євро;

- Болгарії – 5 328 Євро;

- Румунії – 7 163 Євро;

- Чехії – 9 477 Євро;

- Польщі – 10 711 Євро.

Насправді вартість с/г земель в Польщі – це не верхня межа оцінки ґрунтів. На початок 2021 року 1 га землі в Німеччині коштував 17 491 Євро, Словенії – 21 451 Євро, Люксембургу – 46 500 Євро.

Зрозуміло, що рівнятися до країн Європи з їх розвинутими економіками Україні не варто. Технології обробки ґрунтів та врожайність у сусідів в рази вища ніж в нашій країні. Це дозволяє отримувати європейцям суттєво вищу дохідність з їх гектара поля, що відповідно і формує високі ціни.

Говорити про повноцінні ринкові відносини в питаннях купівлі-продажу с/г паїв в Україні ще занадто рано, тим більше в умовах війни. Відхилення за ціною га землі в десятки разів є цьому свідченням.

Одне можна сказати напевно, вартість землі в Україні з високою ймовірністю буде зростати, особливо з моменту коли на ринок вийдуть юридичні особи та зможуть вільно купувати даний вид активу. А сам ринок землі сильно сприятиме відновленню економіки після війни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]