Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2023 09:34

Прорив у легалізації: законопроект для крафтових напоїв та розвитку агросектору

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Держава на законодавчому рівні має підтримати малого виробника крафтових спиртних напоїв та спиртових дистилятів

З метою створення правового поля функціонування ринку дистилятів та спиртних напоїв з урахуванням європейських практик законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва” (№ 5762) буде винесено на розгляд Верховної Ради. Про це йшлося під час засідань податкового та аграрного комітетів ВРУ за участю керівництва Мінагрополітики, депутатів та представників асоціацій. 

Законопроект має стимулювати розвиток та допоможе легалізувати малих підприємців, які виробляють та продають крафтові спиртні напої та спиртові дистиляти.  Цей законопроект разом із Законом України  “Про географічні зазначення спиртних напоїв” допоможуть вирішити одразу декілька завдань, зокрема узгодити та спростити питання ліцензування виробництва та продажу спиртових дистилятів та спиртних напоїв, створення додаткових можливостей для переробки сільськогосподарської продукції.

Законом України «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481) не встановлено регулювання ринку спиртових дистилятів, які можуть вироблятися із різноманітної сільськогосподарської продукції, та спиртних напоїв, що унеможливило їх виробництво та обіг; не встановлено загального визначення терміну «спиртовий дистилят», «спиртний напій», а спирт коньячний і плодовий не віднесено до спиртових дистилятів, не коректно визначено термін «зерновий дистилят».Законом № 481 для виробників підакцизної продукції встановлено однакові вимоги щодо отримання ліцензій, які є обов’язковими як для великих виробників, так і для невеликих виробництв зазначеної продукції, та сплати їх вартості, зокрема:

1) для отримання ліцензії на виробництво виробники спирту, дистилятів та алкогольних напоїв, незалежно від обсягів виробництва, крім малих виробництв виноробної продукції, підлягають обов'язковій атестації на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров'я людей, охорони навколишнього природного середовища, санітарним, протипожежним, екологічним нормам і правилам, яка здійснюється платно, потребує надання близько 140 дозвільних документів, що потребує значного часу та коштів;

2) вартість ліцензії на право гуртової торгівлі алкогольними напоями, незалежно від обсягів реалізації, становить 500 тис. гривень.

Вищезазначені обставини призвели до створення неконкурентних умов здійснення господарської діяльності між потужними компаніями та невеликими виробництвами дистилятів та спиртних напоїв, посилило монополізацію ринку алкогольних напоїв та його «тінізацію».

Водночас статтею 3 Закону № 481 передбачено, що малі виробництва виноробної продукції отримують ліцензію за заявою суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається, зокрема зареєстрована декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства. 

З метою запровадження рівних умов господарської діяльності для суб’єктів малих форм підприємництва доцільно передбачити аналогічні умови для отримання ліцензії для малих виробників спиртових дистилятів та спиртних напоїв. У зв’язку із цим для малих виробників дистилятів та спиртних напоїв доцільно встановити спрощені процедури отримання ліцензії на виробництво з одночасним запровадженням контролю за дотриманням вимог до таких виробників.

Усе це сприятиме також і просуванню української крафтової продукції на зовнішні ринки. Адже в Україні є всі умови для розвитку унікальної за якісними та смаковими властивостями продукції. Зараз важливо допомагати розвитку галузей підприємництва, які  наповнюють бюджети усіх рівнів, та позитивно впливають на зайнятість населення, особливо у сільській місцевості.

Так, проектом Закону пропонується внести зміни до законів «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про виноград та виноградне вино», зокрема:

- визнати малими виробниками дистилятів суб’єктів господарювання, що виробляють спиртові дистиляти та спиртні напої з власних дистилятів, обсяг реалізації яких не перевищує 10 тис. декалітрів за календарний рік, та встановити вимоги до їх матеріально-технічної бази;

- спростити процедуру ліцензування виробництва та зменшити вартість ліцензії на гуртову торгівлю спиртними напоями для малих виробників дистилятів з 500 тис. грн до 30 тис. грн;

- розширити перелік спиртових дистилятів, дозволених для використання у виробництві алкогольних напоїв;

- узгодити норми законодавства щодо ліцензування виробництва та продажу спиртових дистилятів, виключивши положення щодо обов’язкової сертифікації спирту, дистилятів, біоетанолу і тютюнових виробів.

Реалізація проєкту Закону матиме позитивний вплив на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання у сфері виробництва спиртових дистилятів, сприятиме розвитку малого підприємництва у сфері виробництва дистилятів та спиртних напоїв, створенню робочих місць та стимулюватиме переробку сільськогосподарської продукції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]