Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2023 14:34

Про процедуру бронювання працівників в агросфері

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Мінагрополітики обговорило з представниками ОВА та аграрних асоціацій процедуру бронювання працівників

В агросекторі відчувається дефіцит працівників, особливо, у секторі фермерів. Крім того, очікується, що 2023 рік для аграріїв обіцяє бути складнішим, ніж попередній, гроші, які були у господарників із попередніх років, вичерпалися. Техніка, яку закуповували раніше, стає непридатною, виходить з ладу, старіє, оновлення машинно-тракторного парку здебільшого не проводили. Є також проблеми з постачанням запасних частин, які здорожчали у 3-5 разів, та мінеральних добрив — більше ніж у 3 рази. Практично затрати виросли в рази, а виторг від реалізації продукції на 40-50% знизився. Подорожчала й логістика. А всі витрати здебільшого лягають на плечі фермерів. 

Враховуючи таку ситуацію Мінагрополітики проводить наради з керівниками структурних підрозділів обласних військових адміністрацій, що забезпечують виконання функцій із питань агропромислового розвитку.

Під час онлайн-зустрічей також обговорюються питання прийому заявок із бронювання військовозобов’язаних працівників від агропідприємств з кожною з областей.

Так, 22 лютого було проведено чергову нараду з роз'ясненням практичного застосування нового порядку бронювання і зараз всі заявки приймаються тільки відповідно до нього.

Оновлений порядок важливий. Він зараз фактично передбачає два основні типи подання документів на бронювання: перший – це підприємства, в яких є мобілізаційне завдання, вони подаються через ОВА; другий – підприємства, які такого завдання не мають. Останні будуть поділені на дві підкатегорії: агропідприємства, які мають більше 50 працівників, і ті, які обробляють більше 1 тис. га, подаватимуться через Мінагрополітики.

Крім того, під час наради було піднято питання безоплатної передачі в приватну власність земельних ділянок членам фермерського господарства, яким вона належить на праві постійного користування шляхом «розпаювання». Як пояснила заступниця Міністра аграрної політики та продовольства України Людмила Шемелинець, на період воєнного стану зупинена безоплатна приватизація для юросіб. Винятки для приватизації земель встановлені виключно на два випадки: якщо у власності перебуває будівля або споруда, і якщо такі земельні ділянки були передані громадянам у користування до набрання чинності Земельного кодексу України. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]