Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2014 16:55

Військовий збір. Свіжі роз’яснення від ДФСУ

Юрисконсульт у юридичній компанії

В інтернеті з'явилися перші роз'яснення Державної фіскальної служби щодо деяких питань оподаткування військовим збором

Пройшло трохи більше місяця з дня вступу в силу Закону України №1621-VII від 31.07.2014, який ввів до Податкового кодексу поняття військового збору і ось нарешті, українські бухгалтери дочекалися офіційних роз’яснень від податкової служби по питанню оподаткування військовим збором деяких видів доходів. Світ побачив лист Державної фіскальної служби України від 08.09.2014 № 3095/6/99-99-17-03-03-15 «Про розгляд листа щодо оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб».

У цій статті я наведу основні тези листа. З текстом самого листа ви можете ознайомитися тут .

На блозі вже було декілька статей про ті чи інші питання, пов’язані з військовим збором, з якими варто ознайомитися:

Базою оподаткування є сума «брудної» заробітної плати

Дохід в цілях оподаткування військовим збором визначається без вирахування сум податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, тощо. Про це податкова служба вже наголошувала у своїх роз’ясненнях у Базі Знань ЗІР. Також на цьому зроблено акцент і в коментованому листі.

База оподаткування при виплаті доходу у негрошовій формі не збільшується на натуральний коефіцієнт

У випадку виплати доходу на користь фізичної особи у негрошовій формі база оподаткування військовим збором не помножується на натуральний коефіцієнт, який розраховується відповідно до пункту 164.5 Податкового кодексу, оскільки застосування такого коефіцієнта не передбачено нормами пункту 16-1 підрозділу 10 ПКУ. Така позиція викладена у листі.

На мою думку, це ще раз свідчить про те, що військовий збір має дуже мало спільного з податком на доходи фізичних осіб, як вважають деякі бухгалтери. Наприклад, на форумах в інтернеті я не раз натикався на думку, що база оподаткування військовим збором повинна зменшуватися на розмір податкової соціальної пільги, як у випадку з ПДФО. Були такі коментарі і у нас на сайті, наприклад тут.

Середній заробіток мобілізованого працівника оподатковується військовим збором

Згідно статті 2 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 №108/95-ВР до заробітної плати відноситься додаткова заробітна плата, яка включає гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені законодавством.

Компенсація середнього заробітку мобілізованим працівникам, які залучаються до виконання державних обов’язків відповідно до Законів:

  • «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII;
  • «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-XII;
  • «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII,

передбачена статтею 119 Кодексу законів про працю України.

У коментованому листі податкова служба наголосила, що оскільки така компенсація відноситься до заробітної плати, тому вона оподатковується військовим збором.

Дивіденди, нараховані за привілейованими акціями, оподатковуються військовим збором?

Тут варто навести витримку з коментованого листа:

Також зауважуємо, що відповідно до п.п. 170.5.3 п. 170.5 ст. 170 Кодексу дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку згідно з п.п. 153.3.7 п. 153.3 ст. 153 Кодексу, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

На мою суб’єктивну точку зору, така позиція дуже і дуже спірна з наступних підстав:

По перше. У підпункті 1.2 пункту 16.1 Перехідних положень податкового кодексу, що визначає об’єкт оподаткування, немає жодного слова про дивіденди. Натомість там є, зокрема, заробітна плата.

По друге. Пункт 170.5.3 ПКУ міститься у Розділі IV «Податок на доходи фізичних осіб» та прирівнює «привілейовані» дивіденди до зарплати тільки в цілях оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

По третє. «Привілейовані» дивіденди не є базою нарахування єдиного соціального внеску, адже про них немає жодного слова у Законі «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. Це підтверджує думку про те, що пункт 170.5.3 ПКУ прирівнює «привілейовані» дивіденди до зарплати тільки в цілях оподаткування ПДФО.

Тобто, на мою думку, пункт 170.5.3 ПКУ ні в якому разі не прирівнює «привілейовані» дивіденди до зарплати в цілях оподаткування військовим збором.

Хто з цими аргументами не згоден, та в кого є інші аргументи, прошу в коментарі.

Звичайно, оподатковувати «привілейовані» дивіденди військовим збором чи ні, кожен вирішує для себе сам. Все залежить від сум та цілей, які для себе ставить підприємство. Моє діло – висловити свою суб’єктивну точку зору, що ґрунтується на вищенаведених аргументах.

Додаткові блага військовим збором не оподатковуються

Відповідно до пункту 14.1.47 Податкового кодексу, додаткові блага не є заробітною платою та не є винагородою за цивільно-правовими договорами. Тому, додаткові блага не відносяться до об’єкту оподаткування військовим збором.

Як оподатковуються виплати нараховані за період до 03.08.2014 року?

В цій частині листа податкова служба також лише підтвердила свою позицію, викладену до цього у Базі Знань ЗІР:

  • виплати, нараховані до 03.08.2014, але виплачені після цієї дати, оподаткуванню військовим збором не підлягають;
  • виплати, нараховані після 03.08.2014 за періоди до цієї дати, підлягають оподаткування військовим збором.

Отже, головною умовою для прийняття рішення щодо оподаткування доходу військовим збором є дата нарахування такого доходу у бухгалтерському обліку.

Висновок

Перший офіційний лист податкової служби у більшій частині свого змісту став лише підтвердженням консультацій, опублікованих до цього у Базі Знань ЗІР. А ось віднесення «привілейованих» дивідендів до об’єкту оподаткування військовим збором, це щось зовсім нове. До моменту прочитання коментованого листа, я навіть ніде не бачив, щоб питання оподаткування «привілейованих» дивідендів військовим збором взагалі десь обговорювалося. Звичайно, заради справедливості, варто сказати, що ця частина листа ДФСУ не торкнеться більшої частини платників податків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]