Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2014 10:20

Військовий збір та доходи фізичних осіб – підприємців ФОП

Юрисконсульт у юридичній компанії

В сьогоднішній статті я спробую детально розглянути питання щодо оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб — підприємців. А саме, чому більшість підприємців, після набрання чинності законом №1621-VII від 31.07.2014, фактично почала панікувати т

Продовжуємо тему військового збору. В сьогоднішній статті я спробую детально розглянути питання щодо оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб — підприємців. А саме, чому більшість підприємців, після набрання чинності законом №1621-VII від 31.07.2014, фактично почала панікувати та шукати інформацію щодо обкладення чи необкладення своїх доходів військовим збором. Воно й не дивно, адже 1,5% додаткового військового збору з доходів це дуже багато для деяких підприємців.

Стаття буде складатися з двох частин.

Перша частина: чому всі вважали, що доходи ФОП є об’єктом оподаткування військовим збором.

Друга частина: яку позицію прийняла податкова служба по цьому питанню.

На нашому сайті вже було декілька постів на тему військового збору, з якими варто ознайомитися:

Чи підпадають ФОП під визначення платників військового збору?

Теоретично – так, підпадають. Чому, читаємо нижче.

Підпункт 1.1 пункту 16-1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ визначає, що платниками військового збору є ті самі суб’єкти, що і платники податку на доходи фізичних осіб. Вони перелічені у пункті 162.1 ПКУ. Серед них є такий платник, як «фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи».

Підприємці на загальній системі оподаткування також є платниками податку на доходи фізичних осіб.

Тут, звичайно, можна сказати те, що у переліку пункту 162.1 ПКУ немає такого платника, як фізична – особа підприємець, та оподаткування доходів ФОП на загальній системі регулюється виключно статтею 177 Податкового кодексу. Проте, як показує практика, межа між поняттям «фізична особа» та «фізична особа – підприємець» дуже тонка. А в деяких випадках можна сказати, що цієї межі зовсім немає. З прикладом неоднакового застосування цих понять можна ознайомитися у статті Право власності приватного підприємця (ФОП). Дві позиції податкової служби

Ще один аргумент.   У статті 15 ПКУ дано загальне визначення платників податків. До платників податків відносяться:

  • фізичні особи (резиденти і нерезиденти);
  • юридичні особи (резиденти і нерезиденти);
  • відокремлені підрозділи юридичних осіб.

Отже, я роблю свій суб’єктивний висновок: Податковий кодекс взагалі не виділяє такого окремого платника податку, як «фізична особа – підприємець». А поняття «фізична особа» включає в себе поняття «фізична особа – підприємець».

Щодо підприємців – платників єдиного податку, слід нагадати, що перелік податків і зборів, визначений пунктом 297.1 ПКУ, від сплати яких звільняються платники єдиного податку, після вступу в силу Закону №1621-VII від 31.07.2014 зовсім не зазнав змін. Тобто, на даний момент, військовий збір у цьому переліку відсутній.

При цьому, відповідно до пункту 297.2 ПКУ нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у пункті 297.1 цієї статті, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені цим Кодексом.

Чи підпадають доходи ФОП під визначення об’єкту оподаткування військовим збором?

Теоретично – так, підпадають. Чому, читаємо нижче.

Серед об’єктів оподаткування, перелічених у підпункті 1.2 пункту 16-1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ, в контексті даної статті нас цікавить один:

виплати і винагороди за цивільно – правовими договорами.

Тут перш за все треба з’ясувати, а що взагалі таке цивільно – правовий договір. Податкова служба, у своїй консультації у Базі Знань ЗІР (з текстом якої можна ознайомитися тутhttp://byhgalter.com/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=85.0) відносить до цивільно – правових договорів тільки:

  • договір підряду;
  • договір про надання послуг.

Чому податкова служба обрала таку позицію? Я, наприклад, в жодному нормативно – правовому документі не знайшов визначення терміну «цивільно – правовий договір». Може хтось десь його бачив? Дайте посилання у коментарях.

Натомість, у всім відомому Цивільному кодексі України, а саме у статті 626, я знайшов поняття договору:

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Відсутність чітко визначеного у законодавстві терміну «цивільно – правовий договір» дає підстави вважати, що до цивільно – правових договорів відносяться всі договори, визначені Цивільним кодексом.

Щодо фізичних – осіб підприємців, у оновленому Податковому кодексі немає жодної вказівки на те, що під об’єктом оподаткування військовим збором розуміються тільки договори підряду/надання послуг між податковими агентами та фізичними особами, що не є підприємцями. Натомість у вже згадуваному підпункті 1.2 пункту 16-1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ вказано:

Об’єктом оподаткування збором є доходи у формі … інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами ….

Дуже широке визначення, чи не так?

Роз’яснення державних органів з приводу військового збору та доходів підприємців

Незважаючи на всі вищенаведені аргументи (сподіваюся на те, що комусь вони здалися суттєвими), податкова служба прийняла дуже вигідну позицію для підприємців.

Першою з приводу цього питання висловилася податкова служба Вінницької областіhttp://byhgalter.com/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=75. Доходи ФОПів не є об’єктом оподаткування військовим збором.

А зовсім нещодавно, а саме 26.08.2014 року, на офіційному сайті Державної фіскальної служби України з’явилася наступна новина http://byhgalter.com/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=84. В ній йдеться про те, що підприємницькі доходи не є об’єктом оподаткування військовим збором. Також в самому кінці новини говориться, що відповідне роз’яснення є у Базі Знань ЗІР у категорії 132. На жаль, на момент публікації цього посту, вказаного роз’яснення у Базі Знань ЗІР у категорії 132 я не знайшов.

Висновки

Отже, що ми маємо на сьогоднішній день (на мою суб’єктивну точку зору):

1. Об’єкт оподаткування військовим збором прописаний у оновленому Податковому кодексі дуже широко та під нього можна підтягнути все, що завгодно.

2. На даний момент Державна фіскальна служба на своєму офіційному сайті написала, що доходи ФОПів не обкладаються військовим збором.

3. Думаю, що всі знають (на прикладі ЄБНЗ та Бази Знань ЗІР), що такі «роз’яснення» на офіційному сайті дуже часто зникають та змінюються.

4. Чекаємо від податкової служби на більш суттєве роз’яснення у вигляді офіційного листа з номером і датою або узагальнюючої податкової консультації.

http://byhgalter.com/vijskovij-zbir-ta-doxodi-fizichnix-osib-pidpriyemciv-fop/

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]