Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2022 12:55

Республіканців зморщило від необґрунтованих заяв пані Спартц

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Не тільки демократи, а вже і республіканці показують незадоволення від риторики конгресвумен Спартц.

США – ключовий партнер України в проукраїнській західній коаліції проти агресії рф.  Двопартійна підтримка Конгресу, так як і адміністрації Президента Байдена є фундаментальним важелем надання всієї необхідної підтримки, в тому числі – зброї, Україні для перемоги в цій війні.

Тому, коли  з’являються голоси із Конгресу, які піддають сумніву українську владу та використання нею воєнної допомоги нашій країні, це створює підстави для призупинення такої допомоги. А це ще і в той момент, коли і Президент Зеленський і все військове і політичне керівництво заявляє, що військова допомога недостатня і дуже повільна.

До речі, в Пентагоні вже заявили, що немає ознак того, щоб військова допомога західних партнерів для України пішла б ще кудись, окрім боротьби з рф. Україна використовує програмне забезпечення НАТО, придбане у 2019 році, для моніторингу призначення та використання озброєння. 

Республіканці напружились, коли їхній колега українського походження напала на Зеленського. Про це пише найвпливовіше американське видання Politico. Вікторія Спартц ще навесні почала допомагати Києву від імені Республіканської партії. Тепер її колеги-законодавці хвилюються, що вона підриває ці зусилля.

Наведу декілька цитат із статі Politico.

На конференції республіканців Палати представників були широко поширені побоювання, що її позиція зашкодить американо-українським відносинам у найгірший можливий момент. І що нею маніпулюють сили, які прагнуть послабити альянс західних країн. Яструби Республіканської партії, які займаються питаннями національної безпеки, також стурбовані тим, що крило «Зробимо Америку великою знову!» (MAGA) їхньої партії, де вже існує опір підтримці України, буде вказувати на коментарі Спартц як на виправдання своєї позиції.

Вони стурбовані тим, що публічний розрив Спартц із Зеленським та її звинувачення в корупції щодо його найближчих помічників можуть передвіщати появу розривів у підтримці України з боку США, особливо з наближенням проміжних виборів.

«Її наївність завдає шкоди нашому власному народу, - сказав депутат від Республіканської партії, який є членом Комітету у закордонних справах Палати представників, який на умовах анонімності відверто говорить про колегу. - Це не допомагає тому, що ми намагаємося зробити, і я не впевнений, що її факти точні... Ми перевірили цих людей». Республіканець попередив, що коментарі Спартц можуть «зашкодити» військовим зусиллям.

 «Я не поділяю її критики», - сказав сенатор від Південної Кароліни Ліндсі Грем, який працював із Спартц над пов’язаними з Україною законопроектами. «Я вважаю, що уряд Зеленського і український народ зробили все у цій ситуації. В інтересах нашої національної безпеки підтримувати український народ та його обране керівництво».

Спартц відмовилася надавати офіційну відповідь на запитання для цієї статті, але її офіс надав POLITICO письмову заяву, в якій захищає її критику уряду Зеленського. (Раніше вона покладала на Єрмака та інших обов’язок довести те, що її звинувачення не мають підстав.)

І вона не виявляє жодних ознак, що жалкує про те, що зробила.

«Оскільки я виросла в Україні та відвідала її шість разів з початку війни, я добре розумію ситуацію у цій країні, - сказала Спартц. - Ставки надто високі, щоб реагувати без обговорення, як це і передбачено для нашої установи».

Спартц відмовилася називати джерела своїх претензій щодо неналежної поведінки Єрмака та уряду Зеленського. Тим часом, її заяви продовжують викликати значну протидію не лише з боку українських офіційних осіб, а й з боку американців, таких як колишній посол США в Росії Майкл Макфол, який безпосередньо працює з Єрмаком над політикою у сфері санкцій.

«Єрмак точно не здається мені проросійським. Він різко виступає проти Путіна та його варварського режиму, - сказав Макфол в інтерв’ю. - Якщо так, то навіщо йому заохочувати нашу групу думати про нові та креативні способи введення санкцій проти росіян? І чому тоді російський уряд наклав санкції на багатьох членів нашої робочої групи, включаючи навіть мого наукового асистента?»

Як громадянин України, я дуже вдячний критичній позиції конгресменів республіканців щодо необґрунтованих заяв пані Спартц, особливо такого поважного, як Ліндсі Грем, який разом із Джоном Маккейном у 2016 р. був у критичний період російської агресії  під прикриттям сепаратистських рухів на Донбасі. Пан Грем точно знає про Україну та війну рф проти неї. Його голос – один із найвпливовіших в Республіканській партії, та і загалом на Олімпі американського політикуму.

Також важливо, що і пан Єрмак, який ініціював створення тимчасової комісії ВР для нагляду за отриманою зброєю, і пан міністр Резніков заявив, що українці зацікавлені у збереженні всього озброєння на суму $10 млрд, наданого західними союзниками, тому країна не має причин для контрабанди зброї, і Глава Генштабу ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Україна контролює кожну одиницю озброєння, яку використовує на полі бою із військами РФ.

В одному із сюжетів американського телеканалу показували двох американських волонтерів із тактичної медицини, та їх самовіддану і сміливу роботу на передовій в Україні із ремаркою, що вони тут як волонтери і США не посилає своїх військовий в Україну.  У них запитали, чому вони тут на не свої війні. Один із волонтерів, ветеран американського війська, сказав, що «це і наша війна», тому я тут.

Якщо б американський політикум не розумів, що Путін веде війну не тільки проти України, а й розпочав цивілізаційну війну проти всього цивілізованого вільного демократичного світу, то не було б Рамштайну, ленд-лізу, та всієї допомоги Україні.  Тому, відповідальний політикум США розуміють, що, як говорить американський ветеран-волонтер, це і їхня війна, і треба максимально підтримувати Україну, щоби Україна перемогла. Тому важлива позиція Республіканської партії, яка показує, що заяви пані Спартц не є позицією партії і не є позицією американського народу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]