Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2024 15:44

Енергетика: ефект гіркої пігулки

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Допоможи собі сам або як Україні здолати російський енергетичний терор

Атаки по енергетичній системі України мають зрозумілу мету: росіяни хочуть змусити нас здатися. Створити нестерпні умови життя й просити про переговори. Це всім зрозуміло, цього не приховують і самі росіяни.

Чи вдасться це їм? Переконаний, що ні. Свого часу Гітлер бомбардуваннями Лондону намагався добитися аналогічних цілей. Не склалося. Не складеться і з нами

Тому ще раз: проблеми з електропостачанням не здатні зламати волю українського народу до опору. Крапка.

Визнаю, нам буде складно, особливо зимою. Але не більше того. Проте про жодне бажання капітулювати не йдеться.

З політичною стороною питання теж все зрозуміло.

Щодо економічної сторони – то ми теж здатні мінімізувати наслідки енергетичного терору. Сьогодні на всіх без винятку зруйнованих об’єктах ідуть ремонтні роботи. Вони широко не афішуються зі зрозумілих всім причин. Є уже низка випадків, що відновлені блоки чи підстанції ставали об’єктом повторної атаки.

Державні та приватні компанії сьогодні здебільшого за свої гроші відновлюють зруйновані електростанції і підстанції. Озвучена зовнішня допомога – це лише крапля в морі, якщо врахувати масштаб руйнувань, гроші не можуть замінити складне обладнання за принципом тут і зараз.

Приватні компанії намагаються залучати кредити, а поки відновлюють зруйновані об’єкти за власний кошт. Державні компанії можуть розраховувати на допомогу з бюджету, як, наприклад, «Центренерго» для Трипільської та Зміївської ТЕС.

Власне для відновлення зруйнованих енергетичних об’єктів уряд змушений був піти на підвищення пільгових тарифів для населення. Це дозволить отримати приблизно 50 млрд грн, які використають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго», які власне і виробляють електрику для населення.

Ці кошти, як очікується, підуть на відновлення енергетичної системи. Ми можемо зробити це виключно за власні кошти. Такими є сьогоднішні реалії.

Від зовнішніх партнерів Україна потребує насамперед озброєння, зокрема, засобів ППО для захисту енергетичних об’єктів.

Відновлювати ж те, що ворог знищив, потрібно власними силами, затягуючи паски та ухвалюючи непопулярні рішення. Гірка пігулка має бути більш ефективною за солоденьке плацебо.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи