Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.07.2024 09:21

3 ключові управлінські процеси, яких не вистачає

Консультант з цифрової трансформації та організаційного розвитку

Працюючи на різних керівницьких посадах у різних компаніях і відділах, я стикалася з буйним розмаїттям процесів – від обтяжених досвідом бюрократичних до вишуканих технологічних.

Цифрова трансформація потребує переосмислення процесів. Тим часом мій власний менеджерський стиль ґрунтується лише на 3 ключових, яких в компаніях, як правило, немає. А шкода. Адже, якщо їх підкріпити аналітикою в реальному часі, то вони здатні дати майже магічну суперсилу всім, хто до них торкається.

Управління ризиками.

Ризики – це те, що робить наше життя цікавішим і різноманітнішим. Ризики як демони кружляють над будь-якою новою бізнес-ідеєю, а ризики людські і проєктні взагалі прагнуть нашкодити в самий невідповідний момент.

Штрафи, санкції, судові розгляди, а також елементарне – клієнт просто відмовляється платити. «Звичайно, це важливо, і ми регулярно моніторимо ризики», – кажуть компанії і кивають.

Тоді чи ви з легкістю відповісте, який у них життєвий цикл? Який процес їхньої комунікації та ескалації? Який відсоток ризиків вдалося запобігти в минулому місяці? А як вони впливають на процеси планування та оцінки?

Ну, можна просто додати 20% до ціни в чек клієнту і сподіватися на краще. Але якщо заморочитися і налагодити процес управління ризиками належним чином, то він здатен вийти на екологічно новий рівень – самоочищення і саморегуляцію. Коли система повідомляє про дефект або нетипову поведінку, і ймовірний результат. Мій ідеал звучить так: "Якщо ви зараз приймете таке рішення – от вам наслідки з ймовірностями. Не забудьте, що люди хворіють і п'ють каву, а в минулому кварталі ви були оптимістичні і промахнулись у своїх оцінках на 17%".

Так, я беру свої ідеї з фантастичних фільмів. Але сучасні алгоритми здатні на багато, якщо їх годувати структурованими корисними даними – старанно й регулярно вести моніторинг та збирати статистику.

Управління ідеями (простою мовою – перевірка гіпотез).

Здавалося б дуже логічно і циклічно – мозковий штурм, генерація ідей, валідація, узгодження, перевірка гіпотез і перегляд методів – і спостерігаємо, як компанія стає сучасною, гнучкою та інноваційною. Але десь на етапі реалізації криється недолік.

Насправді він у різниці сприйняття часу. Ідеї летючі – реальність інертна. Проте за час шляху… реальність могла змінитися, ідея могла втратити свій контекст.

Тут і зустрічаються дві крайності – кавалерійські перегони (отримання задоволення від ідей без необхідності досягнення стійкого результату) або «їзда на мертвій кобилі» (упертість у досягненні результату, який вже не потрібен). Усі ці речі глибоко суб'єктивні і належать до психології. Тому їх потрібно обговорювати й фіксувати. Запитати кожного у команді, що ми вважаємо успіхом? Що поразкою? Що ми вважаємо точкою невідворотності? Здається, що це очевидно, але попросіть всіх присутніх на вашій зустрічі написати це й подивіться на результат – знайдеться хоча б один збіг? Я до того, що на початку шляху потрібно домовитися не тільки про те, що ми робимо, а й про те, де і як ми припиняємо наші дії. Так от, процес управління ідеями, він же - процес перевірки гіпотез, він же процес розірвання домовленостей – багатогранний та, частіше за все, емоційний, тому рідко зустрічається в чистому вигляді. А той, хто здатний ним керувати, – отримує стійкість.

Процес підтримки.

Процес підтримки – це не нудьга смертельна, і не реактивна поведінка у відповідь на скарги користувачів, а чудове накопичення знань і відправна точка для впровадження змін. Процес, який може і повинен забезпечувати стабільний розвиток. Початок – справа нескладна: придумали, намалювали, зліпили, отримали задоволення від власного генія. А впровадити це в життя, змінити звички, культуру і отримати тривалий зростаючий ефект - вже показник майстерності.

У будь-якому випадку, можна себе тішити перемогами, але еволюція зробить свою справу і перемеле в прах навіть найефективніше рішення, якщо воно не розвивається. Система повинна передбачити зміни і впоратися з ними. А в якийсь прекрасний момент – зробити процес розвитку незалежним від людини.

Не має значення, що перед вами – технологічна система, відділ клієнтського обслуговування або нова ідея з утримання співробітників. Має значення, як і ким це буде підтримуватися. Придивіться, і саме там ви знайдете яскравих представників корпоративного тераріуму: ризики, витрати, залежності, завали і блоки для ваших ідей і нових продуктів. Для мене питання підтримки будь-якого рішення, системи чи процесу завжди є показником зрілості управління.

А які процеси ключові для вас?

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи